Erişilebilirlik

Blinken El Sissi ve Kral Abdullah ile Görüştü


ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi
ABD Dışişleri Bakanı Blinken ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ortadoğu temasları kapsamında İsrail ve Filistin’in ardından önce Mısır’a geçti ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sissi ve üst düzey Mısırlı yetkililerle görüştü. Mısır'daki temaslarının ardından da Ürdün'e geçen Blinken burada da Kral Abdullah ile biraraya geldi.

Blinken, İsrail ve Filistin arasında 11 gün süren çatışmalar ve gerginliğin ardından barışın kalıcı olması için yürütülen çabalara katkı amacıyla bölgede bulunuyor.

Blinken, Mısır ve Ürdün'e geçmeden önce İsrail ve Filistinli yetkililerle görüşmüştü.

Kahire'de ABD büyükelçiliğinde konuşma yapan Blinken, ABD ve Mısır'ın, Filistinliler'in güven ve emniyet içinde birarada yaşamasını sağlamak için birlikte çalıştığını vurguladı.

Blinken, ''Mısır'da, şiddetin nispeten hızlı bir şekilde sonlandırılmasını sağlayan gerçek ve etkili bir ortağa sahibiz'' dedi.

Blinken, Mısır ve Ürdün’ün bölgede istikrar ve barışın korunması adına en önemli ülkeler durumunda olduğunu belirtiyor. Her iki ülke de İsrail ve Filistin arasındaki gerginliğin azaltılması için son dönemde ciddi çaba sarfetti.

Blinken dün gazetecilere yaptığı değerlendirmede, “Mısır, İsrail ve Filistin arasında ateşkesin sağlanmasına kritik bir rol oynadı. Ürdün de bölgede barış ve istikrar için önemli bir ülke olmayı sürdürüyor” diye konuşmuştu.

Blinken: ''Konsolosluğun açılması zaman alabilir''

Blinken Ürdün Kralı Abdullah ile de görüştü. Ürdün devlet televizyonuna göre Kral Abdullah görüşmede Blinken'a ABD’nin Kudüs’teki konsolosluğu yeniden açma planından duyduğu memnuniyeti iletti.

Blinken Salı günü Kudüs’teki ABD konsolosluğunu yeniden açmayı planladıklarını ve bunun Filistinlilerle diyaloğun sağlanması açısından önemli bir platform olduğunu söylemişti. Blinken, Abdullah ile görüşmesinde konsolosluğun açılmasının biraz zaman alabileceğini belirtti.

Kudüs’teki konsolosluk Filistinliler’le diplomatik ilişkilerden sorumlu olan özerk bir ofis olarak hizmet veriyordu. Ancak eski başkan Trump ABD’nin büyükelçiliğini Kudüs’e taşıdığı sırada bu konsolosluğun faaliyetlerini sınırlandırıp İsrail Büyükelçisi’nin idaresine vermişti.

Trump’ın bu adımı Doğu Kudüs’ü gelecekte kurulacak Filistin devletinin başkenti olarak gören Filistinliler’in tepkisine yol açmıştı.

Blinken ayrıca, Haşimi hanedanının Kudüs'teki Müslüman ve Hıristiyan kutsal yerlerinin denetimini elinde bulunduran Ürdün monarşisinin, savaşın sona ermesi için anlaşmaya aracılık etmede önemli rol oynadığını söyledi.

Blinken. Filistinli İslamcı grup Hamas tarafından yönetilen kuşatma altındaki bölgenin harap olmuş yerlerinin yeniden inşasına yardım etme çabasının bir parçası olarak yardımların Gazze Şeridi'ne ulaşmaya başladığını da söyledi.

Antony Blinken, ABD Dışişleri Bakanı sıfatıyla ilk kez Ortadoğu seyahatine çıktı. Blinken şu aşamada ABD’nin taraflar için uzun vadeli bir planı olmadığını, önceliğin Gazze’ye insani yardımlar yapılması ve yeniden inşa süreci olduğunu vurguluyor.

Biden yönetimi, Trump döneminde kesilen yaklaşık 360 milyon dolarlık yardımın yeniden Filistin tarafına ulaştırılacağını açıklamıştı. Blinken, Filistinliler’e yardım için Kongre’den 75 milyon dolar kaynak isteyeceğini de söylemişti. Gazze’ye 5,5 milyon dolarlık acil yardımın sağlanacağını, 32 milyon dolarlık kaynağın da Birleşmiş Milletler’e verileceğini belirten Blinken, Gazze'yi kontrol eden ve ABD'nin terör örgütleri listesinde bulunan Hamas'ın yardımlardan faydalanmasına engel olacaklarını belirtti.

Blinken’ın ziyaretine ek olarak İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab da İsrail’e gitti. Raab, İsrail’in Hamas’ın roket saldırılarına karşı kendisini savunma hakkına vurgu yaparken Gazze’nin yeniden inşası için yapılacak yardımlara Hamas’ın ulaşmasının önlenmesinin da altını çizdi.

İsrail ve Hamas arasında yaşanan saldırılarda Gazze’de 250’den fazla kişi hayatını kaybetmiş ve gerginlik 11 gün sürmüştü. İsrail’in operasyonları sonucu Gazze’de çok sayıda bina yıkıldı ya da oturulamaz hale geldi. İsrail tarafında da 13 kişi Hamas’ın roket saldırılarında hayatını kaybetti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG