Erişilebilirlik

ABD Dışişleri: "Kongre'yle F-16 Diyaloğumuz Sürüyor"


ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price’a günlük basın brifinginde,
Türkiye’ye F-16 satışı yapılmasının bağlı olduğu şartların, 2023 Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nın (NDAA) Senato’daki nihai metninden çıkarılması soruldu.

Price, bu kararı memnuniyetle karşılayıp karşılamadıklarının sorulması üzerine, şunları söyledi:

“Elbette, Türkiye önemli bir NATO müttefikidir. Önemli bir güvenlik ortağıdır. Savunma kabiliyetlerimizin entegre olmasını ve Türkiye'nin karşı karşıya olduğu zorlu tehditleri bertaraf etmek için ihtiyaç duyduklarına sahip olmasını sağlamak istiyoruz. Hiçbir NATO müttefiki, topraklarında Türk müttefiklerimizden daha fazla terör saldırısına maruz kalmamıştır. Bu nedenle güvenlik alanındaki işbirliğimiz bizim için büyük önem taşımaktadır. Bu konu, iki ülke liderinin yaz aylarında Madrid'de biraraya geldikleri NATO Zirvesi'nde ele aldıkları bir konuydu. Bu konu, daha alt düzeyde de tartışıldı. Kongre ile de görüştük ve elbette Kongre ile bu konuda devam eden bir diyaloğumuz var ancak kamuoyu ile paylaşabileceğim yeni bir bilgi yok.”

"Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu savunma kabiliyetlerine sahip olmasını sağlamaya çalışıyoruz"

Price’a basın brifinginde Demokrat Senatör ve ABD Senatosu Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Menendez, “Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarının satışını onaylamayacağı ve NDAA nihai metninin, Türkiye için bir zafer olmadığı” görüşleri de soruldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü bu soru üzerine, Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğu, topraklarında terör saldırılarıyla karşı karşıya kaldığı görüşlerini tekrarlayarak, “Dolayısıyla elbette Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olarak rolünü sürdürebilmesi için ihtiyaç duyduğu savunma kabiliyetlerine sahip olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Bunlar Türk müttefiklerimizle yaptığımız konuşmalar ama aynı zamanda Kongre ile de yaptığımız konuşmalar” dedi.

"Suriye'de gerilimin tırmandığını görmek istemiyoruz"

Price, bir başka gazetecinin “Türkler'in F-16'ları Suriye'deki müttefikleriniz Kürtler'e ve NATO müttefikiniz Yunanistan’a karşı kullanmasına izin verecek misiniz?” yönündeki soruya ise, şu yanıtı verdi:

“Suriye'deki toplumların yaşamlarını daha da istikrarsızlaştıracak ve IŞİD'e karşı küresel koalisyonun son yıllarda elde ettiği zor kazanımları riske atacak, kara harekatı da dahil olmak üzere, askeri harekata şiddetle karşı olduğumuzu hem özel hem de kamuoyu önünde açıkça ifade etmeye devam ediyoruz. Tüm tarafların derhal gerilimi düşürmesi gerektiğini düşünüyoruz. Sınır boyunca ya da Suriye içinde, kuzeydoğu Suriye'de gerilimin tırmandığını görmek istemiyoruz. Bu sadece IŞİD karşıtı koalisyonun zor kazanımlarını riske atmakla kalmayacak, aynı zamanda ABD personelini riske atma potansiyeline de sahip.”

CAATSA yaptırımları kaldırılacak mı?

Türkiye’ye Rusya’dan S-400 savunma sistemlerini alması dolayısıyla uygulanan yaptırımların (CAATSA) anımsatılması ve “F-16 satışı için bu yatırımların kaldırılıp kaldırılmayacağının” sorulması üzerine Ned Price, şöyle konuştu:

“Alınan her türlü kararın, yapılan her türlü hamlenin ulusal güvenlik çıkarlarımızla ve Türk müttefiklerimizle ortak güvenlik hedeflerimizle tutarlı olduğundan emin olmak istiyoruz. Dolayısıyla söylediklerimizin ötesine geçecek bir konumda değiliz, bu konuyu tartışmaya devam ediyoruz.”

"NATO müttefiklerimiz arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesini istiyoruz"

Bir gazetecinin “Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun dün Yunanistan’a saldırılacakları” yönünde bir açıklama yaptığı iddiasına da karşılık Price, “NATO müttefiklerimiz arasındaki her türlü anlaşmazlığın diplomatik yollarla çözülmesini istiyoruz. Yunanistan önemli bir müttefiktir. Türkiye de önemli bir müttefiktir. Türkiye söz konusu olduğunda, Suriye söz konusu olduğunda ve bölgede artan diğer gerginlikler söz konusu olduğunda, bölgedeki gerilimi azaltmak için tüm taraflarla birlikte çalışmaya devam ediyoruz” diye konuştu.

1961 yılından bu yana her yıl Kongre'den geçirilen Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası (NDAA), askerlerin maaşlarına yapılacak zamlardan kaç adet gemi ya da uçak satın alınacağına, Çin ve Rusya'ya nasıl yanıt verileceğine kadar savunmayla ilgili her başlığı kapsıyor.

Senatonun NDAA tasarısının tamamlanmasıyla Temsilciler Meclisi'nin versiyonu ile ortak bir metin haline getirilerek onay için Başkan Joe Biden’ın masasına gönderilmesi bekleniyor.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG