Erişilebilirlik

ABD'de İşsizlik Yardımı Başvuruları Azaldı


Geçen hafta işsizlik yardımı için başvuru yapan Amerikalılar'ın sayısı ani resesyon kaygısına neden olan, teknoloji sektöründeki toplu işten çıkarmalara rağmen düştü.

Çalışma Bakanlığı'nın haftalık işsizlik yardımı başvurularına dair raporu istihdam piyasası koşullarının hala sıkı olduğunu ortaya koydu. Buna göre Ekim ayında perakende satışlardaki güçlü artış ile birlikte enflasyonun düşmeye başladığına dair işaretler arasında Merkez Bankası'nın (FED) faiz arttırımına daha düşük hızda da olsa devam etmesi bekleniyor.

Eyalet işsizlik yardımına ilk kez başvuranların sayısı 12 Kasım'la biten haftada mevsimsel etkilerden arındırılmış rakamlara göre 4 bin düşerek 222 bine indi. Reuters'ın görüştüğü ekonomistlerin beklentisi 225 bin civarındaydı.

ABD'de İşsizlik Yardımı Başvuruları Azaldı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:13 0:00

Twitter, Amazon ve Facebook'un çatı şirketi META'nın binlerce kişiyi işten çıkartması ile teknoloji sektöründe toplu işten çıkartmalarda artış yaşandı. Faiz oranına duyarlı konut ve finans sektörlerinde de işten çıkarmalar yaşanıyor.

Bu işten çıkarmalar henüz resmi rakamlara yansımadı. Bu verilere uyarlanmayan rakamlarla işsizlik başvuruları geçen hafta 6 bin 101 azalarak 199 bin 603'e düştü. Teknoloji sektöründeki işten çıkarmaların merkezi olan California'da başvurular geçen hafta yalnızca 302 arttı. Florida, Georgia, Kentucky ve Teksas'ta başvurularda büyük azalma görülürken, Minnesota ve Kuzey Carolina'da ise belirgin artış görüldü.

Bazı sektörler işçi istifliyor

Ekonomistler teknoloji ve konut sektörü dışındaki sektörlerde COVID-19 pandemisinin ardından işçi bulmakta zorlandıkları için işçi istifliyor. İşsiz başına düşen açık iş pozisyonu sayısının 1,9 olduğu bu dönemde işten çıkartılanların hızla iş bulabilecekleri sanılıyor.

Yatırım bankası Goldman Sachs'tan ekonomistler teknoloji sektöründeki işten çıkartmaların resesyonun eli kulağında olduğu mesajını verdiği kaygılarını önemsemiyor ve teknoloji sektöründeki açık iş imkanlarının pandemi öncesi dönemin çok daha üstünde olduğunu söylüyor. Ayrıca teknoloji sektöründeki işten çıkarmaların geçmişte çalışma piyasasının bütünü için bir gösterge olmaktan uzak kaldığını belirtiyor.

FED enflasyonla mücadele ederken, 1980'den bu yana en hızlı faiz artışı dönemine girerek bu yıl politika faiz puanını 375 baz puan arttırmış ve sıfırdan yüzde 3,75- 4 seviyesine çekmişti. Şimdilik Ekim ayındaki perakende satış rakamlarının da güçlü olması, ekonominin sıkı para politikası fırtınasına karşı dayandığını gösteriyor.

Ancak konut piyasası yüksek borçlanma maliyetlerinin altında eziliyor.

Ticaret Bakanlığı'nın yayınladığı başka bir rapora göre yeni ev inşaatlarının oranı geçen ay yüzde 4,2 düştü. Yeni inşaatlar Ekim ayında yıllık bazda yüzde 8,8 düşmüş oldu.

Ev inşasının en büyük payını oluşturan müstakil ev inşaatları, yüzde 6,1 düşüşle 855 bin birime düşerek, Mayıs 2020'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Müstakil konut inşaatı ABD'de dört bölgenin hepsinde azaldı.

Beş adet ve üzeri birimden oluşan çoklu konut projelerinin inşaatına başlama oranı binde 5 düşerek, 556 bin adete geriledi. Yükselen mortgage oranlarının birçok potansiyel ev alıcısını kiracı olarak kalmaya zorlaması çoklu konut inşaatlarından daha iyi sonuç alınmasına neden oldu.

Mortgage finans kurumu Freddie Mac'in verilerine göre, 30 yıllık sabit mortgage oranı, 2002'den bu yana en yüksek seviye olan yüzde 7'nin üzerinde seyrediyor.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG