Erişilebilirlik

ABD’de İşten Çıkarmalar Artıyor


ABD’deki şirketlerde işten çıkarmalar Ocak ve Şubat aylarında 2009 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Yayınlanan bir rapora göre üçte ikisi teknoloji şirketlerinden olmak üzere iki ayda 180 binden fazla kişi işten çıkarıldı.

Challenger, Gray&Christmas isimli firma tarafından yayınlanan rapora göre, sadece Şubat ayında ABD genelinde 77 bin 770 kişi işten çıkarıldı. Bu geçen yılın aynı dönemine göre 5 kat daha fazla. 2022 yılında Şubat ayında 15 bin 245 kişi işini kaybetmişti.

Raporu yayınlayan şirketin başkan yardımcısı Andrew Challenger, “Şu anda kesintilerin büyük bir kısmı teknoloji sektöründe görülüyor. Tüketici harcamaları da mevcut ekonomik duruma uyumla azaldığından perakende ve finans sektöründe de işten çıkarmalar var” değerlendirmesinde bulundu.

Dev teknoloji şirketleri Microsoft, Google ve PayPal gibi şirketler de bu yılın başından bu yana binlerce çalışanını işten çıkardı. Şirketler işten çıkarmalara gerekçe olarak harcamalarını kısma politikalarını ve belirsiz ekonomik durumu gösteriyor.

Varlık yönetim şirketi üst düzey yöneticisi James Tierney de konuya ilişkin olarak, “Şirketlerin duyurduğu bu işten çıkarmaların büyük çoğunluğu yatırımcılar tarafından memnuniyetle karşılanıyor. Bu şekilde maliyet yapısının doğru şekillendirilmesi ve büyümenin rasyonalize edilmesi piyasa tarafından ödüllendiriliyor” yorumunda bulundu.

Google’ın çatı şirketi Alphabet’in, Microsoft’un, Amazon ve Facebook’un çatı şirketi Meta’nın hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 6 ila 54 arasında değer kazandı. Geçen yıl bu hisselerde yüzde 29 ila 64 oranında düşüş görülmüştü.

FED Başkanı Jerome Powell da dün yaptığı açıklamada, artan faiz oranlarının şirketlerin daha fazla çalışanı işten çıkarmasına neden olabileceğini söyledi.

ABD’de firmalar Şubat ayında 28 bin 830 yeni istihdam duyurusunda bulunmuştu. Bu sayı geçen yıl Şubat ayında 215 bin 127 kişi olarak açıklanmıştı.

İşsizlik maaşı başvuruları beklentilerin üzerinde geldi

ABD'de işsizlik maaşı başvuruları geride bıraktığımız hafta beklentilerin üzerinde arttı. Genel olarak ekonomistlerin beklentisi, işsizlik maaşı başvurularının geride bıraktığımız hafta 195 bin civarında olması şeklindeydi. Ancak başvuru sayısı 211 bin oldu.

4 Mart haftasında işsizlik maaşı başvuru sayısı 21 bin artmış oldu. Mevcut işsizlik maaşı alan kişi sayısı da toplamda 69 bin kişi arttı. İşsizlik maaşı alanların sayısı 4 Mart haftası itibarıyla 1 milyon 720 bine yükseldi.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG