Erişilebilirlik

Google'ın Çatı Firması 12 Bin Kişiyi İşten Çıkarıyor


Amerikan teknoloji devi Google'ı çatısı altında bulunduran Alphabet şirketinin, 12 bin elemanını işten çıkaracağı açıklandı. Bu sayı, Google'ın toplam işgücünün yüzde 6'sına denk geliyor. Son haftalarda Silikon Vadisi'nde birçok şirketin çok sayıda elemanının işine son vermesi, teknoloji firmalarının karşı karşıya oldukları zorlukları yansıtıyor.

Piyasaların açılışından önce hisseleri yüzde 3 oranında değer kazanan Alphabet, teknoloji sektörünün en tepesindeki yerinin tehdit altında olduğu bu dönemde 12 bin elemanını işten çıkaracağını açıkladı.

Alphabet, yıllar boyunca Google, YouTube ve milyarlarca kullanıcıya ulaşan diğer ürünlerini tasarlamak için teknoloji dünyasının en yeteneklilerini bünyesinde toplamıştı. Şirket, şimdiyse, üretici yapay zeka olarak bilinen ve yapay zekayla içerik üretmeye odaklanan yeni bir alanda Microsoft ile rekabet içinde bulunuyor.

Google'ın 12 bin elemanının işine son vereceği haberi, Microsoft'un 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklamasından birkaç gün sonra geldi.

Küresel çapta 1 buçuk milyon kişiyi istihdam eden online perakende devi Amazon da 18 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştı. Sosyal medya platformu Facebook'un çatı firması Meta ise işgücünün yüzde 13'üne denk gelen 11 bin elemanın işine son verileceğini bildirmişti. Müşteri iletişimi yazılımları geliştiren Salesforce ise işgücünün yüzde 10'u olan 8 bin kişiyi işten çıkarma kararı aldı. Elon Musk da Twitter'da dizginleri eline aldıktan sonra şirketin işgücünde kesintiye gitmişti.

Alphabet CEO'su Sundar Pichai
Alphabet CEO'su Sundar Pichai

Alphabet CEO'su Sundar Pichai, şirket çalışanlarına gönderdiği mektupta, ürünleri, çalışanları ve öncelikleri değerlendirdiklerini, bu değerlendirme sonunda farklı coğrafya ve teknoloji alanlarında işten çıkarmalara gidileceğini bildirdi. Pichai, şirketin hızla büyüdüğünü, ancak şimdi "farklı bir ekonomik gerçeklikle" karşı karşıya olduğunu kaydetti.

Pichai, "Bu değişikliklerin Google çalışanlarının hayatlarını etkileyeceği gerçeği beni üzüyor, bizi buraya getiren kararların tüm sorumluluğunu üstleniyorum" ifadelerini kullandı.
"Son iki yıldır ciddi büyüme dönemleri yaşadık. Bu büyümeye yanıt vermek ve körüklemek için bugün karşı karşıya olduğumuzdan farklı bir ekonomik gerçekliğe göre şirkete eleman aldık" diyen Pichai, işten çıkarılacak elemanların "farklı alan, işlev, seviye ve bölgelerde" olduğunu söyledi.

Geçen yılın sonunda resmi makamlara verilen bilgilere göre Alphabet, yaklaşık 187 bin kişiye istihdam sağlıyor.
Yaklaşık 25 yıl önce kurulan Google'ın "zor ekonomik döngülerden geçmek durumunda olduğunu" kaydeden CEO Pichai, "Bunlar, odağımızı keskinleştirmek, maliyet tabanımızı yeniden tasarlamak, eleman ve sermayemizi en yüksek önceliklere yönlendirmek için gereken önemli anlar" ifadelerini kullandı.

Alphabet'in işgücü kayıpları en çok işe alımlar ve kurumsal fonksiyonlarla ilgili birimlerle bazı mühendislik ve ürün ekiplerini etkileyecek.

Küresel çapta olacak işten çıkarmalar, Amerika'daki çalışanlar açısından hemen etkili olacak.

CEO Pichai'nin çalışanlara yaptığı açıklamaya göre Alphabet, işten çıkarılacak elemanları bu durumdan haberdar etti. Ancak yerel istihdam yasaları ve diğer uygulamalar nedeniyle yabancı ülkelerdeki Google çalışanları için sürecin daha uzun süreceği kaydedildi.

Google'ın geniş kapsamlı işten çıkarma kararı, ekonomide ve teknoloji sektöründeki gidişatta belirsizliğin hakim olduğu döneme denk geldi.

Pichai, "Misyonumuzun gücü, ürün ve hizmetlerimizin değeri ve yapay zekaya yaptığımız erken yatırımlar sayesinde önümüzde büyük bir fırsat olduğuna inanıyorum" dedi.

ABD teknoloji sektöründe sadece geçen ay 50 bin kişi işten çıkarıldı

ABD'de teknoloji sektöründe sadece geçen ay 50 bin kişi işten çıkarıldı. Teknoloji şirketleri, milyonlarca insanın uzaktan çalışmasıyla ürünlerine, yazılımlarına ve hizmetlerine yönelik talebin artması nedeniyle son birkaç yılda işe alımları arttırmıştı.

Teknoloji sektöründeki işten çıkarmalar son haftalarda dikkat çekici boyuta ulaşsa da çoğu teknoloji şirketi hala üç yıl öncesine göre çok daha büyük.

Ağustos 2022

Snap: Sosyal medya platformu SnapChat'in çatı şirketi, çalışanlarının yüzde 20'sini çıkaracağını açıkladı. Snap çalışanlarını son yıllarda en az 5 bin 600 kişi arttırmıştı. Şirket bu dönemde yaptığı açıklamada bin kişiyi işten çıkarsa bile çalışanlarının sayısının bir yıl öncesine göre daha fazla olacağını söylemişti.

Robinhood: Bireysel yatırımcılık uygulamasıyla yeni nesil yatırımcıları piyasaya çeken şirket çalışanlarının sayısını yüzde 23 yani yaklaşık 780 kişi azaltacağını açıkladı. Şirket geçen yıl da çalışanlarını yüzde 9 azaltmıştı.

Kasım 2022

Twitter: Tesla CEO'su Elon Musk'ın şirketi satın almasının ardından Twitter çalışanlarının yaklaşık yarısına denk gelen 7 bin 500 kişiyi işten çıkardı.

Lyft: Internet aracılığıyla araç çağırma uygulaması çalışan sayısını yüzde 13 yani 700 kişi azalttığını açıkladı.

Meta: Facebook'un çatı şirketi Meta çalışanlarının yüzde 13'üne denk gelen 11 bin kişiyi işten çıkardı.

Ocak 2023

Amazon: Sanal ticaret şirketi 18 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı. Bu Amazon'un dünya genelindeki toplam 1 milyon 500 bin çalışanının küçük bir kısmına denk geliyor.

Salesforce: Şirket çalışanlarının yüzde 10'unu yani 8 bin kişiyi işten çıkardı.

Coinbase: Kripto para ticaret platformu, işgücünü yüzde 20 küçülterek 950 kişiyi işten çıkardı. Bu şirketin bir yıldan kısa sürede gittiği ikinci küçülme oldu.

Microsoft: Yazılım şirketi işgücünün yüzde 5'ine denk gelen yaklaşık 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

Google: Arama motoru devi, sektörde işten çıkarmaya giden son şirket oldu. Google, iş gücünün yüzde 6'sına denk gelen 12 bin kişiyi işten çıkaracağını açıkladı.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG