Erişilebilirlik

“FED faiz arttırımı sürecini sonlandırmaya yaklaştı”


ABD Merkez Bankası (FED) binası
ABD Merkez Bankası (FED) binası

ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinden bugün gelen açıklamada halen yüksek seyreden enflasyonu düşürmek için faiz oranlarını büyük olasılıkla attırmak zorunda olsa da bankanın mevcut para politikasını sıkılaştırma sürecinin yaklaştığı kaydedildi.

FED, 2022 yılı Mart ayından bu yana enflasyonla mücadele amacıyla faiz oranını 500 baz puan arttırdı. Banka, geçen ayki toplantısında, daha önceki aylarda uygulanan faiz yükseltme politikasının etkilerini değerlendirmek amacıyla faiz arttırımı uygulamasına ara verdi. Ancak FED'in 2023'ün sonuna kadar faizleri en az iki kez daha arttırması bekleniyor.

San Francisco FED Başkanı Mary Daly, Brookings Enstitüsü'nde yaptığı konuşmada, “Bu yıl içinde enflasyonu gerçekten düşürmek için birkaç kez daha faiz arttırma yoluna gitme olasılığımız var” şeklinde konuştu.

Daly, enflasyonu dizginlemek için daha az adım atmanın doğuracağı riskin, daha fazla adım atmaya kıyasla yüksek olduğuna dikkat çekti ve faiz arttırımı sürecinin “son aşamasına” yaklaşan FED'in bir denge sağlama konusunda daha iyi bir konuma yaklaştığını ifade etti.

San Francisco FED Başkanı, Haziran ayına ilişkin para politikası kararına tam destek verdiğini, verilere ağırlık vererek faiz arttırımında daha yavaş bir yaklaşım sergileme taraftarı olduğunu dile getirdi ve “Faizleri daha az arttırmamız gerekirse öyle yaparız ya da daha fazla arttırabiliriz. Bunu bize veriler söyleyecek” şeklinde konuştu.

FED yetkililerinin bu ayın ilerleyen günlerindeki toplantıda faiz arttırımı kararı alması beklentileri yüksek seyrediyor. Böyle bir durumda faizler yüzde 5,25-5,50 aralığına çıkabilir.

FED'in Eylül ayı toplantılarında faizleri arttırıp arttırmayacağı, faiz arttırımı için Kasım ayını bekleyip beklemeyeceği ya da faiz arttırımını askıya alarak enflasyonu zaman içinde azalması için kendi haline bırakıp bırakmayacağı net değil.

FED Başkanı Jerome Powell, inatla yüksek seyretmeye devam eden enflasyonla mücadelede art arda faiz artışı yapılması olasılığını bertaraf edemeyeceğini kaydetti. FED'in enflasyon ölçümünde tercih ettiği kişisel tüketim harcamaları endeksi geçen yıl yüzde 7'ye kadar yükselmiş, Mayıs ayında ise yüzde 3,8 olarak kaydedilmişti. Enflasyon oranında gerileme olsa da bu oran, FED'in hedef enflasyon oranı olan yüzde 2'nin neredeyse iki katı düzeyinde.

FED yetkilisi Michael Barr, bugün yaptığı açıklamada, “Halen önümüzde yapmamız gerekenler var. Kendi adıma söyleyeyim, sanırım hedefe yakınız” dedi.

Atlanta Merkez Bankası Başkanı Raphael Bostic ise FED'in faiz oranları konusunda “sabırlı olabileceği” ve daha fazla müdahale etmeden, kısıtlayıcı politikalarla enflasyonun aşağıya çekilebileceği şeklindeki kişisel görüşünü yineledi.

Ancak FED içinde bu görüşün tam tersini savunanların oluşturduğu bir grup var.

Cleveland Merkez Bankası Başkanı Loretta Mester, San Diego'daki California Üniversitesi'ndeki konuşmasında, “Haziran'da, faizleri biraz daha arttırmamız gerektiğini düşünen grubun içindeydim. Bugün bulunduğumuz durumu gözden geçirdiğimde hala aynı görüşte olduğumu söyleyebilirim” dedi, ancak FED'in para politikasını sıkılaştırma sürecinin sonuna yaklaştığını düşündüğünü de sözlerine ekledi.

Forum

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG