Erişilebilirlik

ABD’de Perakende Satışlar Beklentilerin Üstünde Düştü


Tüketicilerin motorlu taşıt ve diğer pahalı kalemlerin alımlarını kısmasıyla ABD'de perakende satışlar Mart'ta beklenenden fazla düştü. Bu da ekonominin yüksek faiz oranları nedeniyle ilk çeyreğin sonunda ivme kaybettiğini gösteriyor.

ABD Ticaret Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, perakende satışların geçen ay yüzde 1 oranında düştüğünü kaydetti. Şubat ayı verileri, perakende satışların daha önce bildirildiği gibi binde 4 yerine binde 2 düştüğü şeklinde revize edildi.

ABD’de Perakende Satışlar Beklentilerin Üstünde Düştü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:42 0:00

Reuters'ın anket yaptığı ekonomistler, satışların binde 3'lük bir artıştan yüzde 1,5'lik bir düşüşe kadar değişen tahminler kapsamında binde 4 düşeceğini tahmin ediyordu.

Perakende satışlar çoğunlukla, genellikle krediyle satın alınan ve enflasyona göre ayarlanmamış mallar. Bu art arda ikinci aylık düşüş, Ocak ayındaki keskin yükselişin ardından geldi.

Ekonomistler, yılın sonunda ve başında harcama modellerindeki değişikliklerin yanısıra yüksek fiyatların verilerin net bir şekilde okunmasını zorlaştırdığını söylüyor.

Banka iflasları etkili oldu mu?

Citi Kredi Kartları’ndan alınan veriler, ay boyunca perakende harcamalarında bir düşüş olduğunu gösterse de ABD’de iki bölgesel bankanın iflas etmesinin ardından Mart ayında kredi koşullarındaki sıkılaşmanın perakende satışları etkilediği konusunda bir fikir birliği söz konusu değil.

Perakende satışlardaki gerileme, çoğunlukla, ABD Merkez Bankası’nın (FED) iç talebi soğutarak enflasyonu yavaşlatan ve bir yıl boyunca süren faiz arttırımlarına bağlanıyor.

Geçen haftaki veriler, istihdam artışının ve hizmet sektörü faaliyetinin Mart ayında yavaşladığını gösterirken, imalattaki düşüşün sürdüğünü gösterdi.

Yine de ekonomi, FED’in 1980'lerden bu yana en hızlı para politikası sıkılaştırma döngüsünde Haziran ayında beklenen bir duraklamadan önce, Mayıs ayında bir kez daha faiz oranlarını arttırmasını engelleyecek kadar hızlı yavaşlamıyor.

FED, politika faizini geçen Mart ayından bu yana sıfıra yakın seviyeden 475 baz puan arttırarak mevcut yüzde 4,75-5,00 aralığına yükseltti.

Otomobil, benzin, inşaat malzemeleri ve gıda hizmetleri hariç perakende satışlar geçen ay binde 3 düştü. Bu çekirdek perakende satışlar, Şubat ayında revize edilmemiş haliyle binde 5 arttı.

Çekirdek perakende satışlar, en çok gayrisafi yurtiçi hasılanın tüketici harcaması bileşenine karşılık geliyor. Mart ayındaki düşüşe rağmen, Ocak ve Şubat aylarındaki artışlar, tüketici harcamalarını ilk çeyrekte hızlanmayı korudu.

ABD’nin ekonomik faaliyetinin üçte ikisinden fazlasını oluşturan tüketici harcamaları, dördüncü çeyrekte son 2 buçuk yılın en yavaş büyümesini gerçekleştirdi.

İlk çeyrek için ekonomik büyüme tahminleri çoğunlukla yüzde 2'lik yıllık oranın altında. Ekim-Aralık çeyreğinde ise ekonomi yüzde 2,6 oranında büyüdü.

STÜDYO VOA

El Chapo’nun oğluna Teksas’ta baskın – 26 Temmuz
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG