Erişilebilirlik

ABD Savunma Bakanı: “İsrail’e silah sınırlaması getirmedik”


NATO Savunma Bakanları Brüksel'de toplandı.
NATO Savunma Bakanları Brüksel'de toplandı.

NATO Savunma Bakanları, Hamas’ın 7 Ekim saldırısının ardından, “İsrail’in halkını ve topraklarını koruma hakkını” tanıdıklarını ancak “yanıtın orantılı olması” gerektiğini söyledi.

ABD Savunma Bakanı Llyod Austin ise, ABD’nin İsrail’e kendisini savunması için vereceği silahlara “bir sınırlama” getirmediklerini açıkladı. Austin, İran’ın Hamas’a yardım ettiği yolunda bir ön istihbaratları da olmadığını kaydetti.

NATO Savunma Bakanları, Brüksel’deki NATO karargahında, “İttifakın caydırıcılığını ve savunmasını güçlendirmeyi, NATO misyonları ve operasyonları, Baltık Denizi'ndeki kritik su altı hatlarının zarar görmesi ve Ortadoğu'daki durumu” görüşmek üzere toplandı.

Ancak toplantıya, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın Hamas saldırılarına ilişkin paylaştığı video ve fotoğraflar damgasını vurdu. Toplantıya video konferans yöntemiyle katılan İsrailli Bakan Gallant, bazıları bulanık hale getirilen, saldırıya ait “dehşet verici” fotoğraf ve videoları “sansürsüz” paylaştı.

Genel Sekreter Jens Stoltenberg, iki gün süren savunma bakanları toplantısının ardından, toplantıyı özetlediği basın toplantısında, "İsrail'in kendini savunma hakkı var ve biz de bunu söyledik" dedi. Ancak bakanların "bu haksız terör eylemlerine orantılı bir yanıt" verilmesi yönünde çağrıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Reuters’a konuşan kaynak: “Yalnızca Türkiye Hamas saldırılarını terör eylemi olarak kınamayı reddetti”

Reuters haber ajansına konuşan bir kaynağa göre, bakanların Perşembe günü yaptığı görüşmede yalnızca Türkiye farklı bir görüş ifade ederek Hamas saldırılarını terör eylemi olarak kınamayı reddetti.

Toplantıda Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler temsil etti. NATO üyesi ülkelerin savunma bakanlarının yanısıra toplantıda; Ukrayna Savunma Bakanı Rüstem Umerov ve İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson da yer aldı. Toplantının ardından Bakan Güler ve Ukraynalı mevkidaşı Umerov ikili bir görüşme gerçekleştirerek “NATO-Ukrayna ilişkileri ve bölgesel gelişmeleri” ele aldı.

“Savaşın kuralları ve orantılılık talepleri var”

“Fotoğrafların nasıl bir etki yarattığı” sorusunu yanıtlayan Stoltenberg, “Saldırının korkunç fotoğraflarını gördük. Bazıları kamuya da yansıdı. Saldırının vahşetini gözler önüne seren, sivil ve gençlerin öldürüldüğü görüntülerdi. Hepimizin daha kararlı olmasını sağladı” diye konuştu.

Genel Sekreter, “İsrail orantılı yanıt vermeli dediniz, sınır tam olarak nedir ? Eğer orantılı değilse NATO bu konuda ne yapabilir?” sorusunu da yanıtladı. Stoltenberg, NATO’nun bir İttifak olarak ‘doğrudan’ bu konuya dahil olmadığını ancak durumu ele almanın önemli olduğunu belirterek, “Şok edici bir video izledik ve tabii ki raporlar da şok edici. Müttefiklerin İsrail'deki sivillere ve İsrail'e yönelik bu korkunç terör saldırılarını bu kadar güçlü bir şekilde kınamasının nedeni de budur. Bu çatışma ilerledikçe sivillerin korunması önem taşıyor ve bu müttefikler tarafından da açıkça ifade edildi. Savaşın kuralları var. Orantılılık talepleri var. Bu birçok müttefik tarafından vurgulandı” diye konuştu.

Austin: “İsrail’e silah kullanımı için sınır getirmedik”

Gazze'ye "orantılı" bir tepkinin anlamı sorulan Amerika Savunma Bakanı Lloyd Austin de, basın toplantısında, "İsraillilerin kendilerini koruma hakları vardır ve askeri operasyonlarının anlamı da bu olmalıdır" yanıtını verdi. Amerika'nın desteği sorulduğunda Austin, ABD'nin İsrail kuvvetlerinin talep ettiği teçhizatı, ihtiyaçların koşulsuz olarak ifade edildiği anda yanıt vereceğini ve sağlayacağını hatırlattı.

Gazetecilerin, “İsrail’e verdiğiniz silahların kullanımına bir sınırlama getirecek misiniz?” sorusuna Austin, "İsrail ordusu profesyonel bir ordudur ve bu şekilde hareket eder. Bu nedenle teslim edilen silahlara kullanım koşulları koymuyoruz" yanıtını verdi.

Lloyd Austin ayrıca, bu aşamada İran'ın saldırının planlanması ve organizasyonuna “aktif katılımına dair” herhangi bir ön istihbarata sahip olmadıklarını da söyledi. Washington'un operasyonla ilgili herhangi bir ‘uyarı veya bilgi’ almadığını da vurguladı.

Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius ve bazı bakanlar, Gazze'ye yönelik karşı saldırısında İsrail'e destek vereceklerini açıkladı. Berlin, İsrail'in iki Heron TP insansız hava aracını kullanma talebini kabul ettiğini bildirdi. Pistorius, gazetecilere verdiği demeçte “gemiler için mühimmat talebini” de değerlendireceklerini sözlerine ekledi. İsrail'in Almanya'dan çelik yelek, tıbbi malzeme ve Alman hastanelerinde yaralıların tedavisi konusunda yardım istediği belirtildi.

İsveç’in üyeliği ve Türkiye

Stoltenberg, basın toplantısında, İsveç’in NATO üyeliğinin onaylanması konusunun da gündeme geldiğini açıkladı. Stoltenberg konuya ilişkin bir soruya, “Bakanlar, İsveç'in katılımının hızlı bir şekilde onaylanması yönündeki güçlü desteklerini dile getirdiler ve ben de henüz onaylamamış olan Müttefiklere, yani henüz onaylamamış olan iki müttefike, bunu mümkün olduğu kadar çabuk yapmaları çağrısında bulundum. Bu, halihazırda onaylamış olan diğer tüm müttefiklerin, yani 31 Müttefikten 29'unun çok açık bir mesajıydı. Ben de Vilnius'taki anlaşmaya atıfta bulundum; burada Türkiye'nin katılım belgelerini sunacağının ve onayı sağlamak için parlamentoyla birlikte çalışacağının açıkça belirtildiğini söyledim. Yakınlarda Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüştüm. Bu nedenle, Türkiye Savunma Bakanı'nın, onayın sağlanması da dahil olmak üzere Türkiye'nin Vilnius'taki anlaşmanın arkasında durduğunu açıkça belirtmesini memnuniyetle karşılıyorum” yanıtını verdi.

Stoltenberg, Türkiye ve İsveç arasındaki görüşmeler ışığında belirlenen “Terörle Mücadele Özel Koordinatörü” atamasının da yapıldığını duyurdu. “Terörizm İttifak'a yönelik en doğrudan asimetrik tehdit olmayı sürdürüyor” diyen Stoltenberg, Genel Sekreter Yardımcısı Tom Goffus'u, Terörle Mücadele Özel Koordinatörü olarak görevlendirdiğini duyurdu. Stoltenberg, bu görevlendirmenin, “NATO'nun terörizme karşı tepkisinin güçlü, etkili ve tutarlı kalmasını sağlayacağını” belirtti.

Akdeniz’de nükleer tatbikat

Savunma Bakanları ayrıca NATO'nun savunmasının güçlendirilmesi konusunu da ele aldı. Stoltenberg bu çerçevede, Vilnius Zrivesi’nde kabul edilen savunma planları hakkında somut adımlara geçtiklerini söyledi. Genel Sekreter, önümüzdeki hafta NATO yıllık nükleer tatbikatı “Steadfast Noon'u” gerçekleştireceğini açıkladı. Tatbikatın her Ekim ayında rutin olarak gerçekleşen bir eğitim etkinliği olduğunu vurgulayan Stoltenberg, “Bu yıl eğitimler İtalya, Hırvatistan ve Akdeniz'de gerçekleştirilecek. Tatbikatımız nükleer dünyamızın güvenilirliğini, etkinliğini ve güvenliğini sağlamaya yardımcı olacaktır” dedi.

Savunma Bakanları toplantısında Baltık Denizi'ndeki kritik su altı altyapısına verilen zarar da ele alındı. Müttefikler, saldırıya ilişkin gerçeklerin ortaya çıkarılması için Estonya ve Finlandiya’ya destek verilmesini kararlaştırdı.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG