Erişilebilirlik

ABD'de İmalat Sektörü Yeniden Canlanıyor


ABD'de İmalat Sanayi Teknolojiyle Yeniden Canlanıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00
Yıllardır Çin karşısında rekabet gücünü kaybeden Amerikan imalat sanayi son zamanlarda, büyük ölçüde ileri teknolojilerin üretim sürecine entegrasyonu sayesinde yeniden canlanıyor. Amerika’nın Sesi için Kaliforniyalı işverenlerle görüşen Brian Padden, yeni gelişmelerle birlikte, sektörün robotların yok ettiği işlerin yerine, yeni kalifiye işçi gereksinimini artıracağı konusunda ümitli olduğunu söylüyor.

Amerikan şirketleri birer birer üretimlerini Çin’den alıp tekrar Amerikan topraklarına getiriyor. Bunun Amerikan sanayinde yeni bir eğilimin başlangıcı olabileceği düşünülüyor.

Sunit Saxena, “Herkes gibi üretime biz de Çin’de başladık çünkü işçi ücretleri düşüktü. Ancak zamanla Çin’deki ücretler de artmaya başladı,” şeklinde konuşuyor.

Sunit Saxena, California’daki perakendecilikle ilgili bir şirketin yöneticisi. Şirket perakendeciler için bilgisayardan kontrol edilebilen dijital fiyatlandırma ekranları üretiyor.

Şirketin, şu anda 50 ile 60 arasında çalışanı var. Bu Çin’deki rakamdan az ve işçiler saatte 10 dolar civarında kazanıyor. Elektronik test istasyonlarının kurulması şirketin üretkenliğini ikiye katlamış. Bu da fiyatta Çin’le rekabet edebildikleri anlamına geliyor. Şirket otomasyonu artırmayı düşünüyor. Bu, tüm işçilerin işine son verilmesini değil ancak insan emeğinin üretim sürecindeki rolünü azaltıp verimliliği artırmayı hedefliyor.

Saxena, “Şu anda kapasitemizi artırıp daha fazla iş yapabiliyoruz. Daha az alanda daha az insanla daha fazla üretim yapıyoruz ve elimizdeki çalışanları da Uzakdoğu’dakinden çok daha üretken hale getiriyoruz.”

Amerika’nın en büyük organik yiyecek üreticileri de verimliliği artırmak için teknolojiye başvurmuş. Artık ürünler paketlenirken robotlar kullanılıyor. Her robot eskiden dört işçinin yaptığını yapıyor. Ancak şirket yöneticilerinden Will Daniels kimsenin teknoloji yüzünden işini kaybetmediğini söylüyor: “İşten çıkarma yerine işçilerimizin yeteneklerini artırıyoruz. Eskiden montaj hattında çalışan, ürünleri paketleyen işçilerimiz artık makineleri kontrol ediyor.”

Bugüne dek otomasyon genel olarak monoton aynı hareketlerin yerine getirilmesi için kullanılıyordu. Ancak Troy Straszheim gibi teknoloji yaratıcıları farklı yeteneklere sahip yeni robotlar üretiyor: “Bugün endüstride robot kullanılan işlemler genel olarak robotun düşünmesini ya da görmesini gerektirmiyor. Bu yüzden biz göz ve beyin üzerine çalışıyoruz.”

Kamera ve algılayıcı aletler kullanan Straszheim çeşitli şekilleri fark edebilen ve seçebilen robotlar geliştiriyor. Bu robotlar ilerde limanlarda yükleme işlemleri için kullanılacak.

Bu tür teknolojik buluşlar on yıldır ilk defa Amerikan imalat sanayinin büyümesine yardımcı oluyor. Otomasyonun zaman içinde çalışanların vasıflarının ve maaşların yükselmesini sağlaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG