Erişilebilirlik

AB’den Sırplara Yeni Şart: Kosova’yı Tanı


Geçen ay bir yola barikat kuran Kosovalı Sırplar
Geçen ay bir yola barikat kuran Kosovalı Sırplar

Avrupa Komisyonu Sırbistan’a Kosova’yla ilişkileri normalleştirmedikçe üyelik müzakerelerinin başlamayacağını bildirdi

Birliğin İlerleme Raporu’nda, Sırbistan’ın siyasi kıstasları yerine getirmede, hukuk devleti, insan hakları ve azınlık hakları konularında ilerleme sağladığı yazılı.

Raporda, ekonominin yeniden yapılandırılması için daha fazla çalışılması gerektiği belirtilmekle birlikte, Sırbistan’ın istikrarlı bir serbest Pazar ekonomisine sahip olduğu vurgulanıyor.

Belgrad hükümetinin Bosnalı Sırp savaş suçlusu Ratko Mladiç’i yakalayıp Lahey’deki Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi’ne göndermesinin üyelik süreci önündeki engelleri ortadan kaldırması bekleniyordu.

Ancak Avrupa Komisyonu, Sırbistan’ın öncelikli olarak Kosova’yla ilişkilerini düzeltmesini müzakerelerin başlaması için şart koşuyor.

Sırbistan ve Kosova arasındaki diyalog çabaları, son dönemde Kosovalı Sırplar ve Arnavutlar arasında yaşanan etnik çatışmalar yüzünden çıkmaza girmiş durumda.

Kosovalı Sırplar Kosova'nın bağımsızlığını kabul etmediği için Sırbistan sınırına sınır kapısı kurulmasını da kabul etmiyor. Geçen ay sınır kapısını protesto eden sırplar..

XS
SM
MD
LG