Erişilebilirlik

ABD'ye Yönelik Terör Tehditleri Değişiyor


ABD'ye Yönelik Terör Tehditleri Değişiyor
ABD'ye Yönelik Terör Tehditleri Değişiyor

Yeni bir araştırmaya göre 11 Eylül saldırılarından sonra Amerika’ya yönelik terör tehditlerinde değişiklik oldu: Tehditler daha küçük düzeyde ve genellikle iç kaynaklardan geliyor. Washington’daki Partilerüstü Siyaset Merkezi’nin yayınladığı raporu sizler için inceledik.



11 Eylül 2001 yılındaki saldırıyı düzenleyen 19 kişinin hepsi Araptı. Bu kişilerin hiçbiri Amerikan vatandaşı değildi. Ancak son dokuz yılda çok şey değişti.

Partilerüstü Siyaset Merkezi tarafından yapılan araştırmaya göre terrör tehditi el Kaide ile benzeri gruplara yakın Amerikalılar’dan gelmeye başladı ve Amerika bu sorunu çözmede yavaş kalıyor. Araştırma ekibinden ulusal güvenlik uzmanı Stephen Flynn anlatıyor: "İçerden gelen küçük ölçekli saldırıların istihbarat yetkilileri tarafından ortaya çıkarılıp önlenmesi neredeyse imkansız. Bu da Amerika sınırları içinde terör saldırıları düzenleneceği ihtimalini güçlendiriyor."

Bu tür saldırılara örnek olarak Times Meydanı’ndaki bombalama girişimi gösteriliyor. Suçunu kabul eden Pakistan asıllı Amerikalı yurt dışında eğitilmişti. Araştırma yaklaşık 43 Amerikan vatandaşının geçen seneki terör saldırılarıyla bağlantısı olduğunu ortaya koyuyor. Bu rakam 2001 yılından bu yana en yüksek düzeye çıkmış durumda.

Araştırma ekibinden terörizm uzmanı Bruce Hoffman anlatıyor: "Terör eğitimi almak isteyenlerin gidebilecekleri ülke sayısı maalesef çok fazla. Geçen ay yaşanan bir olayda Pakistan yerine Somali’ye gitmeyi tercih edenlere rastladık."

Thomas Kean’a göre, Dünya Ticaret Merkezi yakınına İslam merkezi kurulmasına karşı çıkanlar ve Florida’da dinci bir grubun Kuran yakma planlarını duyurması el Kaide’ye yaradı. Araştırma ekibinin eş başkanı olan Kean, "Bu tür tartışmalar teröristlerin yeni militanlar toplamasını engelleme çalışmalarına yarar sağlamıyor. Bu durum ideolojiler savaşına da yaramıyor." diyor.

Lee Hamilton ise Amerika’nın Müslümanlar’a doğru mesaj vermesi gerektiğini savunuyor: "Dünya’da bir buçuk milyar Müslüman yaşıyor. Bu dünya için önemli bir güç. Bu gücü daha iyi anlamamız gerekiyor."

Kean ve Hamilton’a göre bu gücü anlamanın bir yolu Amerikan siyasetinde değişikliğe gitmek. Araştırma ekibi bir sonarki raporunda da işte bu değişiklik önerilerini gündeme getirecek.

XS
SM
MD
LG