Erişilebilirlik

"Akdeniz'deki Göçmen Ölümleri Alarm Verici Boyutta"


Avrupa Birliği ülkelerine, 2023'ün ilk üç ayında, Akdeniz üzerinden girmeye çalışanların sayısı, bir yıl önceye göre üç katına çıktı. AB göç dairesi Frontex, bunun 2017'den bu yana en ölümcül ilk çeyrek olduğunu belirtti.

Frontex yılın ilk çeyreğinde, tüm yollardan toplamda 54 bin yasa dışı geçiş tespit etti. Bu 2022'ye kıyasla, beşte bir oranında artışa işaret ediyor.

Frontex'ten yapılan açıklamada, Orta Akdeniz yolunun AB'ye tüm yasadışı geçişlerin yarısından fazlasını teşkil ettiği belirtildi. Kurum neredeyse 28 bin kişinin, yılın başlangıcından Mart ayına kadar bu yolla AB'ye girdiğini aktardı. Bu da 2022'nin aynı dönemine göre 3 kat fazla bir sayıya işaret ediyor.

Açıklamada, organize suç örgütlerinin göçmenleri, Orta Akdeniz'den geçirmek için özellikle Tunus ve Libya'da hava koşullarının daha iyi olması ve siyasi dalgalanmalardan yararlandıkları belirtildi.

Dün İtalya'nın sağcı hükümeti, Akdeniz'den ülkeye kaçak girişlerdeki ani artış nedeniyle olağanüstü hal ilan etti. Bu da istenmeyen göçmenlerin, daha hızlı geri gönderilmesinin önünü açacak.

Roma, AB'ye denizden ulaşımın durdurulması için daha fazla önlemler alınmasını istiyor. Küresel hareketlilik geçen yıl COVID pandemisi nedeniyle yavaşlamasının ardından toparlanmaya başlarken bu yıl göç konusu, yine siyasi ajandanın üst sıralarına tırmandı.

Frontex, geçen yıl tüm yollardan 330 bin yasadışı giriş kayda geçirdi. Bu da 2016'dan bu yana en yüksek sayı. Yasadışı göçün artması Danimarka, Hollanda ve Avusturya gibi AB ülkelerinde, göçmenlere karşı söylemin sertleşmesine neden oluyor.

AB, bu yıl daha fazla düzensiz göçmeni ülkelerine gönderme ve dış sınırlarını güçlendirme çabalarını arttırdı. 2024 Avrupa seçimleri öncesinde siyasi liderler, sorunlu sığınma kurallarının düzeltilmesi için uzun zamandır gündemde olan reformların tamamlanması çağrısı yapıyor.

Hükümetler ülkelerine giren yasa dışı göçmen sayısını azaltmaya çalışırken insan hakları savunucuları, mülteci ve göçmenlerin temel haklarına saygı gösterilmesini istiyor.

Birleşmiş Milletler'in Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Ocak-Mart ayları arasında Orta Akdeniz yolunda 411 göçmen ölümü kayıtlara geçirdiğini bildirdi. Bu da son altı yılın, en ölümcül ilk çeyreği olarak rekor bir sayıya işaret ediyor.

IOM başkanı Antonio Vitorino, "Orta Akdeniz'de süregelen insani kriz baş edilemez boyutta" diyerek devlet yetkililerinden daha fazla arama kurtarma çalışması yürütmelerini istedi.

STÜDYO VOA

VOA Türkçe Gazze protestolarının düzenlendiği üniversitede – 26 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:28:12 0:00
XS
SM
MD
LG