Erişilebilirlik

Altıncı sınıfı tamamlayan Afgan kızları, eğitim hayatlarına gözyaşları ile veda etti 


Afganistan'da kız çocuklarının altıncı sınıftan sonra okumasının yasak olması Afgan kız çocuklarının her geçen gün daha da geri kalmasından duyulan endişeyi arttırıyor. (Arşiv)
Afganistan'da kız çocuklarının altıncı sınıftan sonra okumasının yasak olması Afgan kız çocuklarının her geçen gün daha da geri kalmasından duyulan endişeyi arttırıyor. (Arşiv)

13 yaşındaki Bahara Rüstem, 11 Aralık'ta Kabil'deki Bibi Razia Okulu'ndaki dersine bunun, eğitiminin sonu olduğunu bilerek girdi. Taliban yönetimi altında bir daha sınıfa adım atması pek mümkün görünmüyor.

Eylül 2021'de, ABD ve NATO birliklerinin yirmi yıllık savaşın ardından Afganistan'dan çekilmesinden bir ay sonra Taliban, kız çocuklarının altıncı sınıftan sonra okumasının yasaklandığını duyurdu.

Bu eğitim yasağı Aralık 2022'de üniversitelere kadar genişletildi. Taliban, küresel kınamalara ve kısıtlamaların ülkenin meşru yöneticileri olarak tanınmalarını neredeyse imkansız hale getireceği yönündeki uyarılara meydan okudu.

Birleşmiş Milletler özel temsilcisi Roza Otunbayeva geçen hafta, Afgan kız çocuklarının her geçen gün daha da geri kalmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

Eğitim Bakanlığı'ndan bir yetkili de yine geçen hafta, her yaştan Afgan kız çocuğunun medrese olarak bilinen ve geleneksel olarak sadece erkeklerin gittiği dini okullarda okumasına izin verildiğini söyledi. Ancak Otunbayeva, modern derslere izin veren standart bir müfredat olup olmadığının belirsiz olduğunu söyledi.

Eğitimine sıkı sıkıya sarılan ve evde ders kitaplarını karıştıran Bahara, "(Altıncı sınıftan) mezun olmak yedinci sınıfa gideceğimiz anlamına geliyordu ama tüm sınıf arkadaşlarımız ağladı ve biz çok hayal kırıklığına uğradık" dedi.

Bibi Razia Okulu'ndaki kızlar için mezuniyet töreni yapılmadı.

Kabil'in başka bir bölgesinde, 13 yaşındaki Setayeş Sahibzade de gelecekte kendisini nelerin beklediğini merak ediyor. Hayallerine ulaşmak için artık okula gidemeyeceği için üzgün.

"Kendi ayaklarımın üzerinde duramıyorum" diyen Setayeş "Öğretmen olmak istiyordum ama şimdi okuyamıyorum, okula gidemiyorum" dedi.

Analist Muhammed Salim, kadınların ve kız çocuklarının eğitimden dışlanmasının Afganistan için felaket olacağı uyarısında bulundu. Paigir, "Okuma yazma bilmeyen insanların asla özgür ve müreffeh olamayacağını biliyoruz" diye ekledi.

Taliban kadınları pek çok kamusal alandan ve çoğu işten menetmiş, kadınları evlerine hapsetmiş durumda.

Forum

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG