Erişilebilirlik

Amerika Giderek Yoksullaşıyor mu?


Amerika Giderek Yoksullaşıyor mu?
Amerika Giderek Yoksullaşıyor mu?

Amerika’daki son istatistiki veriler, 2 milyon 600 bin Amerikalı’nın geçen yıl yoksulluğa düştüğünü gösteriyor. Bu rakamlara göre 46 milyonu aşkın Amerikalı yoksulluk sınırının altında. Bu veriler son 50 yılın en yüksek yoksulluk düzeyine işaret ediyor.

Geliri azalan veya uzun süre işsiz kalan Amerikalılar’ın sayısı arttıkça yoksullara yardım eden kurluşların işi de artıyor. Washington Evsizler Koalisyonu Yöneticisi Michael Ferrell her altı Amerikalı’dan birinin yoksullaşmasına şaşmıyor: "Eğer ekonomi düzelmezse korkarım yoksulluğa düşenlerin sayısı daha da artacaktır."

Evsizler Koalisyonu’na düşen iş son zamanlarda artsa da, mali güçlükler yüzünden bu kuruluş da eleman çıkarmış.

Tamara Golden, yoksullaşan her altı Amerikalı’dan biri. Golden, "Çok zor günler geçiriyorum. İnsan ister istemez kendine olan güvenini yitiriyor. Hangi ülkeden, hangi kültürden olursanız olun, bir anne olarak çocuklarınıza ‘param yok’ ya da ‘bu akşam yiyecek yemeğimiz yok’ demek çok ağır," şeklinde konuşuyor.

Sosyal yardım görevlisi Sophia Sybert, Tamara gibi milyonlarca Amerikalı olduğunu söylüyor: "Tamara buraya geldiğinde, evsiz kalmıştı. Gidecek başka hiçbir yeri yoktu."

Tamara Golden geçici olarak bir eve yerleştirilmiş ve şu anda sağlık ve çocuklarının eğitim masraflarını yardım kuruluşundan alıyor. Sophia Sybert, bu yardım kuruluşlarının maddi desteğin yanı sıra umut da aşıladığına dikkat çekiyor: "Bu ekonomide herkes her an işsiz ve evsiz kalabilir. Aynı şey benim başıma da gelebilir. Dolayısıyla buraya gelenlere sanki aynı felaket bizim başımıza gelmiş gibi davranıyoruz..."

Tamara, günü kurtarmaya baksada gelecekten hala umutlu. İlk fırsatta tekrar okula gitmeyi umuyor: "İşler yavaş da olsa yoluna giriyor. Bir süre sonra buradan taşınıp, yeniden kendi evimde oturacağım."

Uzmanlar, iş bulamamanın yoksulluğun en büyük nedeni olduğunu söylüyor. Halen Amerika’da 14 milyon işsiz var. Ancak, iş aramaktan tamamen vazgeçenler de hesaba katıldığında bu rakam 25 milyona yaklaşıyor…


XS
SM
MD
LG