Erişilebilirlik

Amerika Mısır’ın Reform Planını Desteklediğini Açıkladı


Amerika Mısır’ın Reform Planını Desteklediğini Açıkladı
Amerika Mısır’ın Reform Planını Desteklediğini Açıkladı

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Kahire hükümetinin reform planlarını desteklediğini söyledi.

Almanya’daki güvenlik konferansında konuşan Bakan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman’ın liderliğinde yapılacak reformların desteklenmesi gerektiğini savundu.

Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek tarafından geçen ay bu göreve atanan eski İstihbarat Dairesi Başkanı’nın geçici hükümetin başına geçmesi mümkün.

Clinton, değişim sürecinin barışçı bir şekilde olması gerektiğini, ilkeler çok açık olmakla birlikte nasıl gerçekleştirileceğinin kolay olmayacağını belirtti.

Konferansla ilgili ayrıntıları Almanya muhabirimiz Cem Dalaman bildirdi:

Dünyanın farklı ülkelerinden 350 devlet ve hükümet başkanlarıyla askeri yetkilinin bir araya geldiği 47’inci Münih Güvenlik Konferansı’nda, gündemi Mısır’ın ve Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in geleceği belirliyor.

Konferans, Almanya Savunma Bakanı Karl-Theodor zu Guttenberg'in dün akşamki açılış konuşmasıyla başladı. BakanGuttenberg, konuşmasında Batılı devletlerin Mısır’la ilgili politikalarına özeleştirisel yaklaştı ve son günlerde ABD ve AB’nin Mısır’daki muhalefetten yana açık ve somut tavır almaması sonucunda diktatörlükleri daha fazla tercih ediyormuş gibi bir intibanın oluştuğunu savundu. Guttenberg, Batılı devletlerin Mısır halkının demokrasi taleplerini desteklemesi gerektiğini söyledi. Başbakan Angela Merkel de, bugün yaptığı konuşmada, Batılı devletlerin Mısır’daki demokrasi ve özgürlük hareketinin arkasında yer aldığını ve ülkedeki rejimin değişim sürecinin durdurulmasını da imkansız olduğunu söyledi. Mısır’daki gelişmeleri Berlin Duvarı’nın yıkılması ve iki Almanya’nın birleştiği dönemle karşılaştıran Merkel, Mısır’da demokrasiye geçişte seçimlerin aceleye getirilmeden detaylarıyla hazırlanarak yapılmasından yana tavır koydu. Merkel, bu konuda ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’la aynı görüşte olduklarını da duyurdu.

Hillary Clinton da konferans kapsamında yaptığı konuşmada, Mısır’la birlikte Arap dünyasında politik, ekonomik ve sosyal reformlara gidilmesinin şart olduğunu, demokrasiye geçiş sürecinin başarısız sonuçlanması durumunda ise tüm bölgeyi kaos tehlikesinin beklediğini savundu. Mısır’da bundan sonra kurulacak hükümetin etnik ve dinsel azınlıkları kabullenen, hoşgörü ve uzlaşıdan yana olması gerektiğini belirten Clinton, bu değerleri paylaşmayanların masada yeri olmadığını söyledi. 47’inci Münih Güvenlik Konferansı’nda Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir araya geldi.

Yaklaşık 1 buçuk saat süren ikili görüşme sonrasında Davutoğlu, Mısır halkının haklı taleplerini desteklediklerini ve yaşanan bu sürecin barışçı bir şekilde tamamlanmasını arzuladıklarını açıkladı. Türkiye’nin Mısır’ın içişlerine karışmak gibi bir niyeti olmadığını belirten Davutoğlu, Türkiye’nin tek amacının demokrasiye geçişe olumlu katkıda bulunmak olduğunu ifade etti.

Bu arada Berlin’deki hükümet çevreleri Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in Almanya’ya geleceği yönünde çıkan haberlerin asılsız olduğunu bildirdi. New York Times gazetesi, Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman’ın Mübarek’in Almanya’da sağlık kontrolü yaptırmak amacıyla ülkeden gönderilmesinin planladığını öne sürmüştü. Hüsnü Mübarek geçen yıl Almanya'da safra kesesi ameliyatı olmuştu. Öte yandan Federal Savunma Bakanlığı Almanya’nın Mısır'la silah ticaretini geçici bir süre durdurma kararı aldığını açıkladı. Kararın ne kadar süre ile geçerli olduğu konusunda bilgi verilmedi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG