Erişilebilirlik

Mısır Başbakanı Clinton'a Güvence Verdi


Los Angeles'taki Mısırlılar da kendi ülkelerindeki protesto eylemlerine destek veriyor
Los Angeles'taki Mısırlılar da kendi ülkelerindeki protesto eylemlerine destek veriyor

Mısır Başbakanı Ahmet Şefik gösterilerin yapıldığı kentlerde, görevlilerin halka sert davranmamaları konusunda uyarıldığını söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile bir telefon görüşmesi yapan Şefik, göstericilerin ya da gazetecilerin tutuklanmaması yönünde de talimat verdiğini söyledi.

Clinton Mısır Başbakanı’ndan, gazetecilere ve halka karşı kötü muamele ve tutuklamalara son verilmesini istemişti.

Ahmet Şefik, CNN televizyonuna verdiği demeçte de, güvenlik görevlilerinin, bundan böyle gazeteci ve insan hakları eylemcilerine karşı kötü muamele yapmamaları konusunda kesin talimat aldıklarını söyledi. Şefik, tutuklamaların da hiçbir şekilde kabul edilemez olduğunu belirtti.

Bu arada Mısır Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Müslüman Kardeşler dahil çeşitli muhalif gruplarla görüşmelere başladı. Ömer Süleyman Müslüman Kardeşler, laik muhalefet partilerinin temsilcileri ve bağımsız siyaset adamlarıyla biraraya geldi. Görüşmelerde iki haftadır süren halk ayaklanmasına son verecek bir reform planı üzerinde anlaşma sağlanmasına çalışılıyor.

Mısır hükümeti ve resmen yasaklı Müslüman Kardeşler partisi arasında yıllardan beri ilk kez görüşme yapılıyor.

Parti liderlerinden Muhammed Mursi, Associated Ajansına, 30 yıldır iktidarda olan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek’in çekilmesi talebinde ısrar ettiklerini açıkladı.

Mısır resmi haber ajansı, Pazar günkü görüşmelerde tarafların hukukçular ve bağımsız siyasetçilerden oluşan bir komisyon kurulmasında anlaştıklarını bildirdi. Komisyon, cumhurbaşkanlığı seçiminde kimlerin aday olabileceğini belirleyecek anayasa değişikliği önerilerini inceleyecek.

Öte yandan hükümet karşıtı binlerce gösterici Tahrir Meyranını işgal etmeye Pazar günü de devam etti. Mübarek çekilinceye kadar meydandan ayrılmayacaklarını söyleyen göstericiler hükümetin yüzeysel demokratik reformlarla direniş hareketini dağıtmaya çalışmasından kaygı duyduklarını belirtiyor.

Mübarek, Eylül ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olmayacağı ve siyasi hayattan çekileceği sözü vermiş bulunuyor.

'Google Yöneticisi Serbest Bırakılacak'

Mısır’da hükümet aleyhtarı gösteriler sırasında gözaltına alınan Google İnternet şirketinin bir yöneticisinin kısa zaman içinde serbest bırakılacağı açıklandı.

Google’ın Ortadoğu ve Kuzey Afrika şubesi yöneticisi Vail Guneym’in bugün öğleden sonra serbest bırakılacağı bildirildi. Guneym, 27 Ocak’tan bu yana gözaltında tutuluyordu.

Öte yandan El Cezire’nin İngilizce kanalının Mısır’daki muhabiri birkaç saat gözaltında tutulduktan sonra serbest bırakıldı. Amerikan vatandaşı Ayman Mohyeldin, Kahire’deki Tahrir meydanı yakınlarında gözaltına alınmıştı.

Mısır’da iki haftadır devam eden gösterilerde çok sayıda gazeteci gözaltına alındı.

XS
SM
MD
LG