Erişilebilirlik

Assange'dan AİHM'e Temyiz Başvurusu


İngiltere'den sınırdışı edilerek adli suçlardan arandığı ABD'ye gönderilmeye direnen Wikileaks kurucusu Jullian Assange, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulundu.

51 yaşındaki Assange, ABD'de18 suçtan aranıyor. Bunların biri Washington'un hayatları tehlikeye attığını söylediği ABD'nin gizli askeri kayıtlarını ve diplomatik yazışmalarını sızdırdığı Wikileaks ile bağlantılı casusluk suçlaması.

İngiltere, Assange'ın sınırdışı edilmesine yeşil ışık yakmış, ancak Assange Londra Yüksek Mahkemesi'ne temyiz başvurusunda bulunmuştu.

Assange'ın hukuk ekibi bu kez de İngiltere'ye karşı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkemenin sınırdışı kararını engelleyebileceği sanılıyor.

Mahkeme yaptığı açıklamada, Assange'ın başvurusunu aldığını doğruladı.

Assange'ın eşi Stella Assange ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin davaya bakmasına gerek kalmamasını ve konunun İngiltere'de çözülmesini umduğunu söyledi.

Stella Assange, davanın AİHM'e gitmesinin üzücü olacağını ve büyük hayalkırıklığı yaratacağını kaydetti.

Assange'ın erkek kardeşi Gabriel Shipton, Reuters haber ajansına bu hafta başında yaptığı açıklamada Amerikalı yetkililerin davanın AİHM'e gitmesinden kaçınacaklarını sandığını, Avrupa basını ve kamuoyunun Assange'ın davasına İngiltere ve ABD'de olduğundan daha fazla sempatiyle yaklaştığını söylemişti.

Shipton, "ABD'nin bundan kaçınmak isteyeceğini sanıyorum. Avrupa'dan Ukrayna'daki savaş için her türlü fedakarlığı yapmasını isterken, ABD'nin savaş ifşaatlarını yayınladığı için bir yayıncıyı sınırdışı ettirmeye çalışıyor" diye konuşmuştu.

2021 yılının Ocak ayında bir İngiliz yargıç Avustralya doğumlu Assange'ın sınırdışı edilmemesi gerektiği hükmüne varmış, suçlu bulunup yüksek güvenlikli bir hapishaneye gönderilmesi halinde akıl sağlığının intihar edebileceğine işaret ettiğini söylemişti.

Ancak bu karar Amerikalı yetkililerin temyiz başvurusuyla tersine çevrilmişti. ABD, başvurusunda İngiltere'ye garantiler vermişti. Bunlar arasında Assange'ın cezasını çekmek için Avustralya'ya gönderilmesi de vardı.

Ardından sınırdışı kararı Haziran ayında İngiltere İçişleri Bakanı tarafından onaylanmıştı.

WikiLeaks ilk olarak 2010 yılında, ABD askeri tarihinde türünün en büyük güvenlik ihlali olan binlerce gizli dosyayı ve diplomatik yazışmayı yayınlayarak dikkat çekti.

ABD savcıları ve batılı güvenlik yetkilileri Assange'ı, eylemleriyle, sızan belgelerde adları geçen istihbarat görevlilerinin hayatını tehlikeye atan "sorumsuz bir devlet düşmanı" olarak görüyor.

Assange'ın destekçileri ise onu, ABD'nin Afganistan ve Irak savaşlarındaki hatalarını ifşa ettiği için mağdur edilmiş, düzen karşıtı bir kahraman olarak görüyor ve yargılanmasının gazeteciliğe ve ifade özgürlüğüne siyasi amaçlı bir saldırı olacağını söylüyor.

Assange son yedi yılını hakkında cinsel saldırı suçlaması yapılan İsveç'e gönderilmemek için Londra'daki Ekvador Büyükelçiliği'nde geçirdi. Daha sonra İsveç'teki bu suçlama düşürüldü.

Ancak 2019'da Ekvator Büyükelçiliği'nden kefalet koşullarını ihlal ettiği gerekçesiyle çıkartılan Assange, Londra'da hapse atıldı.

Assange'ın sınırdışı davası bu hafta sızdırılan malzemelerin yayınlanmasında birlikte çalıştığı büyük medya kuruluşlarında yankı buldu. Bu kuruluşlar bir açık mektupla yargılamanın sona ermesi çağrısı yaptı.

Öte yandan Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, Assange'ın serbest bırakılmasını Amerikalı yetkililerin gündemine getirdiğini ve davanın kapanmasını istediğini söyledi.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG