Erişilebilirlik

Avrupa Veri Kurulu ChatGPT Görev Gücü Kuruyor


Avrupa Veri Koruma Kurulu (EDPB), sohbet botu ChatGPT konusunda bir görev gücü oluşturduğunu ve bunun yapay zeka konusunda gizlilik kurallarının belirlenmesine yönelik ortak bir politikaya doğru potansiyel olarak önemli bir ilk adım olduğunu söyledi.

Avrupa'nın ulusal veri gizliliği denetçilerini biraraya getiren EDPB’nin bu adımı, İtalya'nın geçen ay ChatGPT'yi engellemek için attığı tek taraflı adımın ardından geldi. Almanya'nın veri koruma komiseri, Avrupa'nın en büyük ekonomisinde de bu adımın izlenebileceğini açıklamıştı.

Çok çeşitli ve karmaşık sorulara hızlı bir şekilde cevap yazabilme becerisiyle kamuoyunun dikkatini çeken bir yapay zeka programı olan ChatGPT, aylık 100 milyondan fazla aktif kullanıcısıyla tarihin en hızlı büyüyen tüketici uygulaması haline geldi. Ancak uygulama, güvenlik, gizlilik ve istihdam için oluşturabileceği tehditlerle ilgili soruları da gündeme getirdi.

ABD yönetimi, diğer bazı Avrupa hükümetleri ve uzmanlar da ChatGPT ve benzeri yapay zeka ürünlerinin benimsenmesindeki hızla ilgili endişeleri dile getiriyor.

Açıklamada, "EDPB üyeleri, İtalyan veri koruma otoritesi tarafından Chat GPT hizmeti hakkında OpenAI firmasına karşı yürütülen son yürütme eylemini tartıştı. EDPB, işbirliğini teşvik etmek ve veri koruma yetkilileri tarafından yürütülen olası idari eylemler hakkında bilgi alışverişinde bulunmak için özel bir görev gücü başlatmaya karar verdi" denildi.

Bir ülkenin ulusal izleme kuruluşunda çalışan bir yetkili, Reuters haber ajansına konuştu ve üye devletlerin politika tutumlarını uyumlu hale getirmeyi umduklarını ancak bunun zaman alacağını söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, üye devletlerin Microsoft’un desteklediği OpenAI firmasını cezalandırmak ya da etkileyecek kurallar koymak yerine "şeffaf" genel politikalar oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti.

Yetkili, bugünkü toplantıya katılanlar arasında karar alıcı olmaktan ziyade görüş bildiren ve fikir alışverişinde bulunan politika uzmanlarının yer aldığını belirtti.

EDPB, Avrupa Birliği'nde veri koruma kurallarını denetleyen bağımsız bir organ ve ulusal veri koruma gözlemcilerinden oluşuyor.

ChatGPT tartışması, bu hafta başında İspanya'dan gelen konuyu tartışma talebinin ardından kurumun gündemine eklenmişti.

İtalyan veri koruma kurumu dün yaptığı açıklamada, ChatGPT üzerindeki yasağın kaldırılması için, geliştiricisi OpenAI'ın 30 Nisan'a kadar yerine getirmesi gereken bir dizi gerekliliğin ana hatlarını çizmişti.

Garante olarak bilinen kurum geçen ay firmaya, olası bir veri ihlalini araştırırken İtalyan kullanıcıların kişisel bilgilerini kullanmasını geçici olarak durdurmasını emretmişti.

Kurum, yapay zekanın gelişimini engellemek istemediğini kaydetti; ancak Avrupa Birliği'nin katı veri gizliliği kurallarına uymanın önemini vurguladı.

Endişeleri gidermek için çözüm yolları öneren OpenAI, İtalya’nın son hamlesini memnuniyetle karşıladı.

OpenAI, "İtalyan Garante'nin kararını yeniden gözden geçirmesinden dolayı mutluyuz ve ChatGPT'yi yakında İtalya'daki müşterilerimize tekrar sunmak için onlarla birlikte çalışmayı dört gözle bekliyoruz" açıklaması yaptı.

Yapay zeka patlamasıyla ilgili endişeler artıyor ve Fransa'dan Kanada'ya kadar diğer ülkeler üretken yapay zeka teknolojisini araştırıyor ya da daha yakından inceliyor.

Sohbet robotu, dijital kitaplar ve çevrimiçi yazıların dahil olduğu dev veri havuzları kullanılarak "eğitiliyor" ve kişilerin yazı stillerini taklit eden metinler üretebiliyor.

İtalya'nın aldığı önlemler kapsamında OpenAI, internet sitesinde hem kullanıcıların hem de kullanıcı olmayanların kişisel bilgilerini nasıl ve neden kullandığına dair bilgi yayınlamak ve bu verileri düzeltme veya silme seçeneği sunmak zorunda.

İtalya, firmanın 15 Mayıs'a kadar radyo ve televizyon, gazeteler ve internet aracılığıyla bir tanıtım kampanyası yürütmesi ve insanları kişisel verilerini eğitim algoritmaları için nasıl kullandığı konusunda bilgilendirmesi gerektiğini söyledi.

Ayrıca kullanıcıların yaşlarının doğrulanması ve 13 yaşın altındakiler ile ebeveyn izni olmayan 13-18 yaş arası gençlere ChatGPT’ye erişim verilmemesi için bir sistem kurulması gerekiyor.

STÜDYO VOA

Cumhurbaşkanı Erdoğan BM Zirvesi’ne kalabalık bir heyetle katılacak – 19 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG