Erişilebilirlik

Çinli Eylemci Amerika'ya Gönderildi


Pekin ve Washington arasında diplomatik krize yol açan Çinli muhalif eylemci, ailesiyle birlikte ülkesini terk ederek Amerika’ya yola çıktı.

Gözleri görmeyen eylemci, geçen ay ev hapsinden kaçarak Amerikan büyükelçiliğine sığınmıştı.

Çen Guangçen, eşi ve iki çocuğu, pasaportlarını alarak Pekin Uluslararası Havalimanı’ndan uçağa bindirildi. Uçağın akşam saatlerinde New York’a varması bekleniyor.

Amerika Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, sorunun diplomasi yoluyla çözülmesinden memnun olduklarını söyledi. Çen, istediği hukuk eğitimini almak için New York Üniversitesi’nden davet almıştı.

Kendi kendini yetiştiren insan hakları eylemcisi, Şandong ilindeki evinde hapis tutuluyordu. Evden kaçarken yaralanan Çen, geçen ay Pekin’deki Amerikan büyükelçiliğine sığındı. Güvenli bir yerde tutulacağına dair Çin hükümetinden güvence alarak büyükelçilikten ayrılan Çen, daha sonra tedavi için hastaneye yerleştirildi. Ancak kararını değiştiren Çinli eylemci, kendini Çin’de güvende hissetmediğini ve Amerika’ya gitmek istediğini açıkladı.

Çocukluğundan bu yana gözleri görmeyen 40 yaşındaki eylemci, 2006 yılında Pekin hükümetinin zorunlu doğum kontrol politikasının uygulanması sırasında yaşanan istismarları belgeleyince dört yıl hapis cezası almıştı. Çen, cezasını tamamladıktan sonra cezaevinden çıktı, ancak ev hapsinde tutulmaya devam etti. Ancak Çen kaçtıktan sonra akrabalarının, intikam almak isteyen yetkililerin kötü muamelesine maruz kaldığı bildiriliyor.

Yetkililer bir süre önce Çen’in yeğenini tutuklamıştı.

XS
SM
MD
LG