Erişilebilirlik

Çinli Eylemci Fikir Değiştirdi


Chen Pekin'de kaldığı hastanede eşi ve çocuklarıyla görüşürken
Chen Pekin'de kaldığı hastanede eşi ve çocuklarıyla görüşürken

Washington ile Pekin arasında diplomatik gerginliğe yol açan Çinli kör insan hakları eylemcisi Çin hükümetini kaldığı hastanede Amerikalı yetkililerle görüşmesini engellemekle suçladı.

Suçlama konusunda he Amerikalı ne de Çinli yetkililer bir yorumda bulunmadı.

Chen Guangcheng halen evhapsinden kaçarken kırılan bacağının tedavisi için Pekin’de bir hastanede yatıyor.

Chen daha önce görüş değiştirerek Cin’de kalmak istemediğini, ailesiyle birlikte Amerika’ya sığınmak istediğini söyledi.

Bu arada Çin Devlet başkanı Hu Jintao ve ABD Dışişleri bakanı Hillary Clinton iki ülke arasındaki yıllık ekonomi ve güvenlik toplantılarını açtı. İki lider de açış konuşmalarında Chen olayına değinmedi.

Clinton konuşmasında insan hakları konusunu vurguladı ancak Chen olayından söz etmedi. Hu ise iki hükümeti ortak zemin bulmaya ve birbirlerinin görüşlerine saygı göstermeye çağırdı.

Yaklaşık bir haftadır Amerikan elçiliğinde barınan Chen Çarşamba günü binadan ayrılmış, Amerikan Büyükelçisi Gary Locke ile birlikte bir hastaneye giderek ailesiyle buluşmuştu.

Amerikalı yetkililer Çin’in Chen Guangchen’i “emin “ bir yere yerleştirmeyi kabul ettiğini bildiriyor.

Avukat ve insan hakları eylemcisi Çen Guangçen, Pekin hükümetinin sıkı doğum kontrol politikalarıyla ilgili istismarlarını belgeleyince 2006 yılında dört yıl hapisle cezalandırılmış, 2010 yılından itibaren de ev hapsine mahkum edilmişti. Yetkililer, Şandong ilindeki köyünden 22 Nisan’da kaçan kör eylemcinin kayıp olduğunu ancak geçen Perşembe günü öğrenmişti.

XS
SM
MD
LG