Erişilebilirlik

Mısır’da İstihbarat Başkanı, Mübarek'in Yardımcısı Oldu


Mısır’da İstihbarat Başkanı, Mübarek'in Yardımcısı Oldu
Mısır’da İstihbarat Başkanı, Mübarek'in Yardımcısı Oldu

Rejim karşıtı gösterilerin sürdüğü Mısır'da İstihbarat Dairesi Başkanı Ömer Süleyman Cumhurbaşkanı Yardımcısı oldu.

Yemin ederek göreve başlayan 74 yaşındaki Korgeneral, 20 yıldır İstihbarat Dairesi Başkanlığı yapıyor ve Hüsnü Mübarek’e yakınlığıyla biliniyor.

Mübarek Başbakanlığı da Sivil Havacılık Bakanı Ahmet Şefik'i atadı. Korgeneral Süleyman gibi asker olan Şefik eskiden Hava Kuvvetleri komutanıydı.

Mısır’da kitle gösterileri beşinci gününe girerken Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek dün gece siyasi ve ekonomik reform sözü verdi.

Televizyondan halka hitap eden Mübarek, ülkenin sorunlarından sorumlu tuttuğu hükümeti feshettiğini ve yeni bir hükümet kurulacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı olarak değil sade bir vatandaş olarak konuştuğunu söyleyen Mübarek, ekonomik gelişmeye önem vereceğini, demokrasi yolunda yeni adımlar atacağını vurguladı. Ancak Mübarek’in kuracağı yeni hükümetin de sokaklara dökülen yüz binlerce Mısırlıyı tatmin edeceği şüpheli.

Beyaz Saray, televizyon konuşmasından sonra Başkan’ın, Mübarek'le telefonla görüştüğünü bildirdi. Barack Obama’nın, Mübarek'ten, protestoculara karşı şiddet kullanmama ve kesilen cep telefonu ve internet servislerini tekrar hizmete sokma sözü istediği öğrenildi. Mısırlı yetkililer, telefon görüşmesinden kısa bir süre sonra dün kapattıkları cep telefonu servisini tekrar açtılar.

Dün çeşitli kentlerde Cuma namazından sonra başlayan ve gece yarısına kadar başlayan gösteriler bugün de sürüyor. Sağlık yetkililerine göre dün Kahire, Süveyş ve İskenderiye’deki çatışmalarda en az 24 kişi hayatını kaybetti yüzlerce kişi yaralandı. Dün aralarında iktidar partisinin genel merkezi ve karakollar da olmak üzere bir çok resmi bina ateşe verilmişti.

Rejim karşıtı gösterilerin hedefi, 1981’den bu yana ülkeyi yöneten 82 yaşındaki Mübarek’i devirmek. Fakat Cumhurbaşkanının kolayca görevden ayrılması beklenmiyor.

Çeşitli kentlerdeki görgü tanıklarına göre sokaklarda artık polis gözükmüyor. Göstericilerle çatışan polislerin yerini dün gece askeri birlikler almaya başladı. Sokaklarda devriye gezen askerlerin göstericilere müdahale etmediği bildiriliyor.

Mısır'daki protestolardan fotoğraflar:

XS
SM
MD
LG