Erişilebilirlik

Ege’deki Depremler Korkuttu


Ege Bölgesi’nde son 48 saatte 400’ten fazla yer sarsıntısı oldu. Bu depremlerin büyük çoğunluğu 3 büyüklüğünden daha az olsa da Çanakkale’de bir kez 5,2; bir kez de 5,4 büyüklüğündeki iki yer sarsıntısı meydana geldi. Depremlerden biri Çanakkale’nin Ayvacık ilçesindeki 13 köyde hasara yol açtı. Deprem sonucu 8 kişi yaralanırken, can kaybı olmadı.

Hasar gören 320 konutta yaşayanlar Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı AFAD’ın kurduğu çadırlara yerleştirildiler.

Prof. Ercan: “Ege’de 5,4’ten daha büyük yeni bir deprem olma ihtimali %5”

Amerika’nın Sesi’ne konuşan İTÜ Maden Fakültesi’nden Prof. Ahmet Ercan, Ege’deki enerji birikiminin bir süredir gözlendiğini ve bu depremlerin beklendiğini söyledi.

Prof. Ercan, “Ayvacık, Babakale kırıkları boyunca deprem yığılması olmuştu. Depremlerin olduğu Ayvacık, Kuzey Anadolu kırığının güney kolunun en batı ucunda bulunuyor. Son bir aydır burada etkinlik artmıştı. Bu depremlerden büyük dördüncü bir deprem olma ihtimali bence %5 civarında. Bu büyüklükteki depremlerin yığma taştan yapılmış Yörük evlerini yıkması normal. O evler bu depremlere dayanamaz,” dedi.

Gökçek: “Türkiye’ye depremle ekonomik çöküntüye uğratılmak isteniyor”

Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek, depremlere Ege Denizi’nde sismik araştırma yapan bir geminin sebebiyet vermiş olabileceği iddiasını ortaya attı.

Melih Gökçek, “Ben kim ne derse desin olası bir depremin suni olarak yapılacağından endişe taşıyorum. Şu anda Türkiye’ye vurulmak istenen darbe, İstanbul civarında bir depremle Türkiye’yi ekonomik çöküntüye uğratmak. Bazıları olayı alaya alsa da önemsiyorum. İstanbul, Marmara ve Çanakkale civarında tüm denizaltılar ve büyük teçhizatlı gemiler kontrol altında tutulmalı,” dedi.

Prof. Ercan: “Gökçek’in iddiası utanç verici”

Gökçek’in iddiasına İTÜ Maden Fakültesi Öğretim Üyesi Ahmet Ercan tepki gösterdi.

Prof. Ercan, “21. Yüzyılda bir belediye başkanının böyle bir açıklama yapması komedi bile değil, utanç verici. Herkes kendi işine baksın. İnsan eliyle deprem yapmak mümkün değil,” dedi.

Büyüklükleri düşük olsa da arka arkaya gelen depremler yıllardır konuşulan “Büyük İstanbul Depremi’nin öncüsü mü?” tartışmasının alevlenmesine yol açtı.

Kandilli Rasathanesi Müdürü: “Enerji birikmiş durumda, İstanbul’da 10 saniye sonra 7’lik deprem olabilir”

Bugün İstanbul’da katıldığı bir toplantı sonrası Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Müdürü Haluk Özener, “Ege’deki depremler İstanbul depremine tetikleyebilir mi?” sorusuna net yanıt vermekten kaçındı.

Özener, “Normal koşullarda direkt bir bağlantısının olduğunu söyleyemiyoruz bilimsel olarak; ama yok da diyemeyiz. Bunu bir kaç kere söyledik ama Marmara için Çanakkale’de, İzmir’de deprem olsun-olmasın, Türkiye’nin herhangi bir yerinde deprem olsun- olmasın, bunlardan bağımsız olarak konuşursak şu anda Marmara Denizi’nde, İstanbul özelinde etkileyecek 7’nin üzerinde, 7,2’lik bir deprem olması hiç sürpriz olmaz. Yani bu deprem şu anda konuşurken de olabilir, dolayısıyla burada öyle bir enerji birikmiş durumda. ‘Onunla bağlantılı, bağlantısız’ demeyelim. Hiç bir deprem olmasa bile şu anda, 10 saniye sonra İstanbul’da 7’lik bir deprem olabilir, olmayabilir de. Ama deprem olacak her türlü şeye hazırız, her türlü veri var,” dedi.

Ege’deki depremlerin 10 gün daha süreceğini belirten Kandilli Rasathanesi Müdürü, Türkiye’de 5,5 büyüklüğündeki depremlerin normal olduğunu bina stokunun en kısa zamanda yenilenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Amerika’nın Sesi’nin konuştuğu Prof. Ercan ise Ege’deki depremlerin İstanbul’daki fay hattını tetiklemesinin mümkün olmadığını söyledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG