Erişilebilirlik

Erdoğan Seçimin Yenilenmesi Kararını Savundu


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul yerel seçiminde "usülsüzlük ve kanunsuzluk" olduğunu iddia etti ve YSK’nın yeniden seçim kararının, sorunları hukuk ve demokrasi çerçevesinde çözmek için en iyi adım olduğunu savundu.

AKP grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı, yeniden seçimin demokrasinin güçlenmesi için önemli bir adım olduğunu kaydetti. Erdoğan bunun ülke için de en iyi adım olduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "hırsızların milli iradeyi sandıkta gasp ettiğini" savunarak, "Biz bu yapılanların hesabını milli irade hırsızlarından sormazsak, milletimiz bizden hesap sorar" dedi

Erdoğan, İstanbul’daki 62 bin sandık görevlisinden 20 bine yakınının seçim kanunundaki açık emre rağmen kamu görevlileri arasından değil banka ve özel okul çalışanları arasından seçilmiş olmasını şüpheli buldukları görüşünü yineledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçimler öncesinden başlayarak birtakım kirli ellerin işin içine girdiği ve konuyu adım adım bu noktaya getirdiği anlaşılıyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde organize bir yolsuzluk, tam kanunsuzluk ve usulsüzlük hali olduğuna samimi olarak inanıyoruz. AK Parti'nin sandıktan çıkan sonucu kabullenmemek, hakkı olmayan bir seçimi kazanmış gözükmek gibi bir derdi asla yoktur, olamaz. Biz sadece gasp edilen haklarımızın ve yapılan açık usulsüzlükten, yolsuzluktan kaynaklanan hataları, yanlışları düzeltmenin peşindeyiz. Durum tam tersi olsaydı, AK Parti az bir farkla seçimi kazanmış görünüp de ardından fark yarı yarıya azalsaydı ve aynı usulsüzlükler tespit edilseydi inanın bana ensemizde her gün boza pişiriliyor olurdu” dedi.

AKP teşkilatını uyardı iş dünyasına ise tepki gösterdi

Erdoğan’ın parti grup konuşmasında seçim sonuçlarına ilişkin olarak AKP teşkilatına yönelik uyarıda bulunması dikkat çekti.

AKP’nin 31 Mart’ta 15 büyükşehir, 24 il, 516 ilçe ve 203 belde belediyesini yönetme hakkı kazandığını söyleyen Erdoğan, dolayısıyla Türkiye genelinde 1389 belediyeden 758’inden sorumlu olduklarını anlattı. Kaybettikleri her belediyeyle ilgili çalışma yaptıklarını açıklayan Erdoğan, “Bu başarısızlığa yol açan sebepleri genel merkezden il teşkilatına, adaylardan milletvekillerine kadar teker teker tespit ederek, gereğini yerine getireceklerini anlattı.

Erdoğan, YSK’nın İstanbul seçimini yenileme kararı alması sonrasında döviz kurunda artış yaşanması ve ekonomiye yönelik etkisi nedeniyle iş dünyasınca gösterilen tepkilere karşı ise sert ifadeler kullandı.

Erdoğan, “Bazı iş adamı grupları, dün açıklanan bu karardan sonra baktık ki garip garip açıklamalar yapıyorlar. Güzel... Bundan sonra da tabii ki bizden bu tavırlarınızla, ülkemizin geleceğine yönelik bir normalleşmeyi konuştuğumuz dönemde, sizler burada seçim hukukunun işletildiği bir yerde böyle bir açıklamayı yaparsanız, işte bunlar normalleşmeyi getirmez. Bunlar anormalleşmeyi getirir. Yanlış yapıyorsunuz. Önce herkes haddini bilecek. Ekonomi ile mi uğraşıyorsun? İş adamı mısın? Sen işini yap, sana düşeni, sandığına git kullan ama kalkıp da seçim yargısının bu noktada vermiş olduğu karara adeta müdahale mahiyetinde açıklamalar yaparsanız bu sizin de nerede durduğunuzu, nereye oturduğunuzu gayet güzel bir şekilde ortaya koyuyor. Müsaade edin de bizim de size bakış açımız değişecektir. Biz bu ülkede siyaset yapıyoruz” diye konuştu.

“Çözüm Süreci diye bir şey söz konusu değil”

Bu arada Erdoğan, PKK kurucusu Abdullah Öcalan ile avukatları arasındaki görüşmeye dün izin vermesi nedeniyle AKP’nin yeniden Kürt meselesi konusunda yeni bir süreci başlatabileceği yönündeki iddiayı da yalanladı.

Erdoğan, Meclis’teki konuşması sonrasında soru üzerine “Çözüm Süreci diye bir şey söz konusu değil” yanıtını vermekle yetindi.

Erdoğan dışında Cumhurbaşkanlığı adına İletişim Başkanı Fahrettin Altun da kısa bir açıklama yaptı. Altun, “Yeni bir çözüm süreci yok. Bu bir prosedür. Biz düşünce ve görüşlerimizde netiz” ifadesini kullandı. Altun, Öcalan’ın avukatlarıyla görüşmesi çerçevesinde YPG’ye yönelik açıklaması içinse “Doğrudan talimat vermesi Türkiye'nin PKK ile YPG ve SDG arasında bağ olduğu tezini güçlendiriyor” ifadesini kullandı.

Yüksek Seçim Kurulu haftanın ilk günü aldığı kararla Istanbul’daki 31 Mart Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etmiş ve yeniden düzenlenmesine karar vermişti.Karar 4’e karşı 7 oyla alınmıştı.

Kararla birlikte Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının geri alınması kararı çıktı. Karar sonrası İstanbul’un çeşitli bölgelerinde protesto gösterileri düzenlendi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi yeniden 23 Haziran’da yapılacak.

31 Mart’taki yerel seçimde CHP’li Ekrem İmamoğlu AKP’nin rakibi Binali Yıldırım’ın 14 bin oy önünde seçimi kazanmıştı.

Erdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, AKP’nin 23 Haziran’daki seçimde adayının yine Binali Yıldırım olacağını da kaydetti.

STÜDYO VOA

ABD’den İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin ölümüyle ilgili taziye mesajı - 20 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG