Erişilebilirlik

“Ermenistan'la Normalleşmeyi Diaspora Etkiliyor"


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan’la ilişkilerin normalleşmesini Amerika ve Fransa’daki Ermeni diasporasının olumsuz etkilediğini söyleyerek, “Bunu değiştirecek olan Ermenistan yönetimidir” dedi.

Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı’nın 9’uncu Zirvesi’ne katılmak üzere Özbekistan’ın Semerkant kentine hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda açıklamalarda bulundu.

“Ermenistan’la normalleşme sürecinde yeni bir adım bekleniyor mu?” sorusuna Erdoğan, “Ermenistan’la en son biz Prag’da görüşmeler yaptık. Kendilerine çok açık şekilde, siz Azerbaycan’la ilişkileri olumlu istikamette yürütürseniz, Türkiye olarak bizim de Ermenistan’la olan ilişkilerimiz olumlu istikamette yürüyecektir dedik” yanıtını verdi.

Erdoğan, şu anda ilişkilerde istenilen aşamaya gelinmediğini belirterek, “Zira sürekli diasporalar gerek Fransa’da gerek Amerika’da aleyhte çalışıyorlar. Bu aleyhte çalışmalar bu süreci olumsuz etkiliyor. Diasporaların olumsuz çalışmalarını, olumlu istikamete dönüştürecek olan kimdir? Şüphesiz ki, Ermenistan yönetimidir. Eğer bunu başarabilirlerse bizim de bakışımız olumlu yönde değişir. Bu konuda bizler düşman üretmeye değil, dost kazanmaya gayret ediyoruz” diye konuştu.

“Putin’le aramızda güven ve saygı ilişkisi var”

Tahıl sevkiyatı anlaşmasının yeniden uygulanmaya başlanması ve bu çerçevede yürütülen görüşmelerle ilgili bir soru üzerine ise Erdoğan, “Bu bir lider siyasetidir. Lider siyasetinin gereğini Sayın Putin’le yaptık” dedi.

Putin’le aralarındaki güven ve saygı ilişkisini vurgulayan Erdoğan, “Aramızdaki gerek nükleer enerji alanındaki dayanışma, gerek belki Sinop’la ilgili de nükleer enerji yeni bir adım olacak ve savunma sanayi alanında attığımız adımlar, birbirimize olan saygıyı teşvik ediyor” diye konuştu.

“Bu iş ne zaman biter, bunu söylemek akıl karı değil”

Rusya ile Ukrayna arasında yakın zamanda müzakerelerin başlayıp başlayamayacağına ilişkin bir soru üzerine ise Erdoğan, “Arabuluculuk noktasındaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Ama buna bir tarih vermek, ne zaman bu iş biter bunu söylemek akıl karı değil. Herson’la ilgili Rusya’nın aldığı son karar olumlu ve önemli bir karar” yanıtını verdi.

Erdoğan, Rusya ile temasların süreceğini kaydederek, “Temennimiz o ki, arabuluculukta başarılı olalım ve savaşın egemen olduğu bir dünyadan barışın egemen olduğu bir dünyaya geçişi sağlayalım” dedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG