Erişilebilirlik

Eski Protokol Müdürü 'Kaddafi Sonuna Kadar Direnir' Diyor


Muammer Kaddafi
Muammer Kaddafi

Libya lideri Muammer Kaddafi’nin 36 yıldır protokol müdürlüğünü yaptıktan sonra Ağustos ayında görevini bırakarak Fransa’ya sığınan Libyalı diplomat Nuri El Mismari, Paris’te açıklamalarda bulundu. Mismari, çok yakından tanıdığı Kaddafi’nin asla teslim olmayacağını ve sonuna kadar direneceğini belirtti. Mismari, Libya’ya askeri bir müdahalenin ters tepeceği uyarısında bulunarak, askeri müdahale yerine Kaddafi’ye karşı savaşan aşiretlerin güçlendirilmesini önerdi.

Tam 36 yıl Kaddafi’nin protokol şefi olarak çalıştıktan sonra geçtiğimiz Ağustos ayında Libya’dan kaçarak Fransa’ya siyasi sığınma talebinde bulunan diplomat Nuri El Mismari şiddetin giderek tırmandığı Libya’da gelinen son durumu değerlendirdi. Bir grup yabancı gazeteciye yönelik olarak düzenlediği basın toplantısına, halen Libya’da bulunan ailesinin Kaddafi yönetimi tarafından tehdit edildiği ve bir çocuğunun gözaltına alındığı haberinin ulaşması nedeniyle gergin giren Mismari, gazetecilerin sorularını beş ayrı dilde yanıtladı.

Kaddafi’nin psikolojik durumu ve kişiliğinin sorulması üzerine Nuri El Mismari, “Kaddafi’nin sonuna kadar gidebilecek bir deli olduğunu ve asla teslim olmayacağını’ belirtti.

Bundan üç yıl önce bir çocuğunun rejim tarafından öldürüldüğünü ve rejim muhalifi olmayı seçtiği için halen Libya’da bulunan ailesi için endişe ettiğini söyleyen Mismari, “Kaddafi bir çılgın. Yıllar sadece insanın görüntüsünü değiştirir. Kurt yaşlandıkça tüylerini döker ama kendisi aynı kalır. Kaddafi değişmiş falan değil. Hiçbir zaman değişmedi. Ama kendini saklamayı iyi becerdi. 40 yıl ayakta kalmasını, Makyavelist olmasına, yani amaca ulaşmak için herşeyi yapmaktan çekinmemesine borçludur. Asla Libya’yı terk etmez. Asla intihar da etmez. Trablus’tan da çıkmaz. Sonuna kadar savaşır” dedi.

Kaddafi’nin göstericilere uyguladığı şiddete karşı askeri bir yaptırımın doğru bir yanıt olup olmayacağı sorusu üzerine Mismari’nin yanıtı net oldu: “Onurlu Libya halkı askeri bir müdahaleyi kabul edemez.”

Mismari, Libya’da Kaddafi’ye karşı savaşan aşiretlerin yeterince güçlü olduğunu, Kaddafi’nin yalnızca 35 yıldır aynı suçları işleyen ona bağımlı bir azınlık tarafından desteklendiğini dile getiren Mismari, “Eğer bugün Kaddafi Afrikalı milisleri parayla tutuyorsa bu ordusuna güveni olmadığı içindir. Bugün ordu birer birer muhaliflerin saflarına katılıyor,” dedi. Libya’ya askeri müdahale önerisine kesin bir dille karşı çıkan eski protokol şefi, doğrudan bir askeri yardım yerine, isyancı aşiretlerin desteklenmesinin, Kaddafi’nini halkına havadan bombardıman ateşi açmasını engellemek için uçuş pistlerinin imha edilmesinin daha etkili olacağına dikkati çekti.

Kaddafi için 36 yıldır çalışmasını güçlükle izah eden Mismari, “Bu adam ve bu rejim için çalıştığım için utanç duyuyorum. Adalet ve Dışişleri Bakanı da öyle... Ama biz Libya için çalışıyorduk,”diye konuştu. Mismari, Libya’da halkın zafer kazanmasının ardından ülkesine dönerek halkına hizmet etmeye devam edceeğini söyledi.

XS
SM
MD
LG