Erişilebilirlik

FED Politika Değiştirmedi


ABD Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı Janet Yellen
ABD Merkez Bankası'nın ilk kadın başkanı Janet Yellen
Amerika Merkez Bankası (FED) Amerikan ekonomisine yaptığı doğrudan desteği azaltmaya devam kararı aldı.

Banka yöneticileri FED’in gelecek ay faizleri düşük tutma ve istihdamını arttırmayı amaçlayan aylık varlık alımlarını yeniden azaltacağını ve 55 milyar dolara indireceğini bildirdi.
ABD Merkez Bankası, 85 milyar dolarlık varlık alımlarında iki kez 10’ar milyar dolarlık kesintiye giderek 65 milyar dolara indirmişti. Mali çevreler bankanın bu kez de yine 10 milyar dolarlık kesintiye gitmesini bekliyordu.

Bankanın yeni başkanı Janet Yellen yüzde 6,7 olan işsizlik oranının hala yüksek olduğunu ancak banka ekonomistlerinin bu oranın gelecek yıl düşmeye devam ederek yüzde 6,1’e gerilemesini ve 2016’da normal düzeyine inmesini beklediklerini söyledi.

Yellen, Senato’da atamasını onaylayacak senatörlere verdiği bilgilerde selefi Ben Bernanke’nin başlattığı varlık alımlarını aşamalı olarak azaltma politikasını devam ettireceğini söylemişti.

Son işsizlik rakamları %6,7 düzeyinde. Ancak yetkililer, bu düşüşün yeni işe alımlardan çok, iş aramaktan vazgeçenlerin sayısının artmasından kaynaklandığı gerekçesiyle, ekonomide istenen canlılığa hala ulaşılamadığını söylüyor. Bu yüzden de borçlanma maliyetlerini yükseltmeye sıcak bakmıyor.

Başkan Yellen ve diğer FED yetkilileri daha önce belirlenen işsizlik ve enflasyon hedef rakamlarını dikkate almayıp daha niteliksel göstergeleri dikkate almayı tercih edeceklerini açıklamışlardı. Ancak burada hangi niteliksel verilere bakılacağı henüz kesin değil.

FED, 2008 yılından bu yana gecelik faiz oranlarını sıfıra yakın tutuyor ve uzun vadeli faiz oranlarını düşük tutmak için de şu ana kadar da 3 trilyon dolarlık varlık alımı yaptı.

Yellen dahil birçok FED yetkilisi, istihdam, perakende satış, sanayii üretimi, ev inşaatı gibi alanlardaki kötü rakamlardan sert geçen kış koşullarını sorumlu tutuyor. Yetkililer, bu tahminleri doğru ise, kış koşullarının ortadan kalkmasıyla ekonominin daha fazla canlanabileceğini ve bu yıl sonuna doğru varlık alımlarının tamamen sona erdirebileceğini söylüyor.

FED yetkililerinin faiz oranlarını gelecek yıl içinde çok yavaş bir şekilde yükseltmeye başlayacağı yolunda tahminler var.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG