Erişilebilirlik

"Finlandiya'nın NATO Üyeliği Ayrı Değerlendirilebilir"


Türkiye’den, İsveç ile Finlandiya’nın NATO üyeliklerinin ayrı ayrı değerlendirebileceği açıklamaları geliyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dün yaptığı "Biz icabında Finlandiya'yla ilgili farklı bir mesaj verebiliriz. Finlandiya'yla ilgili farklı mesajı verdiğimiz zaman İsveç şok olacak” açıklamasının ardından, bugün de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Sorunlu olan ülke ile daha az sorunlu ülke arasında ayrım yapmak adaletli tutum olacak. Türkiye olarak ayrı ayrı değerlendirebileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Çavuşoğlu bugün Ankara’da Portekiz Dışişleri Bakanı Joao Gomes Cravinho ile yaptığı görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, Finlandiya ve İsveç'in NATO üyelik sürecinde başından beri Türkiye'nin Finlandiya ile daha az sorunu olduğuna işaret etti, ancak gerek bu iki ülkenin gerekse NATO ve bazı NATO müttefiklerinin iki ülkenin üyelik sürecinin birlikte ilerlemesini istediğini söyledi.

Çavuşoğlu, Finlandiya Dışişleri Bakanı ile görüştü

NATO'nun genişlemesine karşı olmadıklarını dile getiren Çavuşoğlu, şöyle konuştu:

"Sonuçta şimdi, sorunlu olan ülke ile daha az sorunlu olan ülke arasında ayrım yapmak bana göre adaletli bir tutum olacak. Biz Türkiye olarak eğer NATO ve bu ülkeler de böyle bir karar alırlarsa, bunu ayrı ayrı değerlendirebileceğimizi düşünüyoruz ve her zaman söylediğimiz gibi Sayın Cumhurbaşkanı'mız da 'Finlandiya konusunda İsveç'e göre daha farklı bir değerlendirmemiz olabilir' diyor. Ama öncelikle NATO’nun ve bu ülkelerin karar vermesi lazım.”

Amaçlarının İsveç ile Finlandiya arasında bir ayrım yapmak, NATO içinde de bir bölünme ya da burada bir boşluk oluşturmak olmadığını belirtti. Çavuşoğlu, "Bu tamamen endişelerimizin karşılanmasıyla ilgili objektif değerlendirme ve bunun sonucunda sergilenen bir tutumdur" dedi.

Bakan Çavuşoğlu ayrıca, dün akşam Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto ile konuyla ilgili telefonda görüştüklerini sözlerine ekledi.

Finlandiya Dışişleri Bakanı Haavisto, daha önce yaptığı açıklamada, ülkesinin İsveç olmadan bu sürece devam edip edemeyeceği sorusuna, "Bu konuda bir tartışmaya gerek görmüyorum" yanıtını vermişti.

Çavuşoğlu yarın Orban’la görüşecek

Bu arada, Çavuşoğlu’nun yarın Macaristan’da temaslarda bulunması bekleniyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan ziyarete ilişkin yapılan açıklamada, Çavuşoğlu’nun Macaristan Başbakanı Viktor Orban’la görüşmesinin de planlandığı kaydedildi.

Açıklamada, ”Görüşmelerde, stratejik ortağımız ve müttefikimiz Macaristan ile ikili ilişkilerimizin ele alınması, ayrıca Türkiye-AB ilişkileri ile bölgesel ve uluslararası konularda görüş alışverişinde bulunulması öngörülmektedir” denildi.

Macaristan da, Türkiye gibi İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğine henüz onay vermedi.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG