Erişilebilirlik

Güney Kıbrıs'ta Hükümet Değişikliği


Dimitris Hristofyas
Dimitris Hristofyas

Kıbrıs Rum Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas, bu ay bir cephanelikte meydana gelen patlama ve ekonominin kötüleşmesini gerekçe göstererek kabine üyelerini değiştirme kararı aldı.

Hristofyas’ın yeni kabinesini bugün açıklaması bekleniyor. Savunma ve dışişleri bakanları önceden istifa ederken, küçük koalisyon ortağı da hükümetten çekilme kararı almıştı.

11 Temmuz’da bir deniz üssünde meydana gelen patlamada aralarında deniz kuvvetleri komutanının da bulunduğu 13 kişinin ölümüne yol açmıştı. Patlama ayrıca yakındaki bir elektrik santralinde hasara yol açmış ve Güney Kıbrıs’ın yarısı elektriksiz kalmıştı. Uzmanlar 1 milyar doları aşan hasarı onarmanın bir yıl alacağını söylüyor.

Cephanelikte bir İran gemisinde ele geçirilen ve Suriye’ye götürüldüğü sanılan silahlar saklanıyordu. Yetkililer bu silahların güvenli koşullarda tutulmadığının farkındaydı.

Öte yandan, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Güney Kıbrıs’ın kredi notunu iki derece düşürdü, kredi görünümünü de negatife çevirdi.

Moody’s kararına gerekçe olarak hem hasar gören elektrik santralinin yol açtığı ekonomik durum, hem de adanın hassas siyasi ortamını gösterdi.

XS
SM
MD
LG