Erişilebilirlik

Rum Yönetimi: Patlamadan BM Sorumlu


Rum Yönetimi: Patlamadan BM Sorumlu
Rum Yönetimi: Patlamadan BM Sorumlu

Kıbrıs Rum yönetimi, Evangelos Florakis üssündeki patlamadan Birleşmiş Milletler’i sorumlu tuttu.

Patlayan depoda 2009 yılında Suriye’ye giden bir İran gemisinde ele geçirilen silahlar bulunuyordu. Rum donanması, Kıbrıs açıklarında seyreden gemiyi basmış ve BM ambargosunu ihlal ettiği gerekçesiyle yüküne el koymuştu.

Rum Yönetimi: Patlamadan BM Sorumlu
Rum Yönetimi: Patlamadan BM Sorumlu

Rum yönetimine göre, BM Güvenlik Konseyi’ne patlayıcı maddeleri teslim alması için yapılan sayısız başvuru cevapsız kaldı. Rum gazeteleri, infilakta ölen 12 kişiden biri olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Andreas Yoannidis’in hükümeti tehlike konusunda bir çok kez uyardığını yazdı.

Deniz üssündeki patlamalar Vassiliko elektrik santralinde büyük hasara yol açtığı için Güney Kıbrıs’ta ciddi elektrik sıkıntısı başladı. Santralin onarımının en az 6 ay sürmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas ve hükümeti patlamalarla ilgili olarak ağır eleştirilere hedef oluyor, haklarında büyük ihmalden dava açılması isteniyor. Hükümet sözcüsü, askeri komutanların hükümeti uyardığını doğruladı ancak tehlikenin boyutunu bildirmediklerini ileri sürdü. Sözcü patlamayla ilgili soruşturmaya Fransız uzmanların da katılacağını açıkladı.

Ölenler arasında deniz kuvvetleri komutanının yanı sıra üs komutanı ve altı itfaiyeci de bulunuyor. 62 kişinin de yaralandığı patlamalara üs yakınındaki çalı yangınının depoya sıçramasının yol açtığı sanılıyor. Cumhurbaşkanı Hristofyas, üç gün ulusal yas ilan etti.

Patlamadan sonra Savunma Bakanı Kostas Papakostas ve Rum Milli Muhafızları’nın komutanı Petros Salikidis istifa etti.

XS
SM
MD
LG