Erişilebilirlik

IAEA: “Zaporijya’daki Bombardıman Sürdürülemez”


Birleşmiş Milletler'e bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA), Rus güçlerinin elindeki Zaporijya nükleer tesisini işleten personelin yaşadığı Enerhodar kentinde elektrik altyapısının bombardımanlardan tahrip olduğunu duyurdu.

IAEA bugünkü açıklamasında, elektrik altyapısındaki tahribatın santral için artan bir tehdit oluşturduğunu belirtti.

Santralın, nükleer erime ihtimaline karşı hayati önem taşıyan savunma hatları olan tesis dışı elektrik hatları zaten önceden kesilmişti.

Enerhodar'daki bombardıman, kalıcı bir elektrik kesintisine neden oldu.

Bu kesinti, Ukrayna'nın Zaporijya'da santralın nükleer yakıtı için soğutma sistemleri dahil güç sağlayan son faal reaktörü kapatmak zorunda kalabileceğini duyurmasına neden oldu.

IAEA Başkanı Rafael Grossi yaptığı açıklamada, "Bu sürdürülemez bir durum ve giderek daha tehlikeli hale geliyor. Enerhodar karardı. Santralın tesis dışında gücü yok ve gördük ki, altyapı onarıldığında tekrar zarar görüyor" ifadelerini kullandı.

Ukrayna ve Rusya, Ukrayna'nın güneyindeki Zaporijya’da altı reaktöre sahip Avrupa'nın en büyük nükleer santralının çevresindeki topçu atışlarından birbirlerini sorumlu tutuyor.

“Bombardıman derhal durmalı”

Rafael Grossi açıklamasında, "Bu kesinlikle kabul edilemez" dedi.

Grossi, "Bu nedenle, tüm bölgedeki tüm bombardımanın derhal durdurulması için acilen çağrıda bulunuyorum. Operasyon personelinin güvenliğini ve emniyetini sağlayacak ve Enerhodar'a ve santrale kalıcı olarak güç verilmesini sağlayacak tek yol bu" ifadelerini kullandı.

Grossi bu hafta Zaporijya çevresinde "nükleer güvenlik ve güvenlik koruma bölgesi" oluşturulması çağrısında bulunmuştu. Grossi, bugün bu çağrısını yineledi.

Grossi, Zaporijya'nın operatörünün saha dışı elektriğin onarılabileceğinden emin olmadığını ve bunun da son çalışan reaktörü kapatmayı düşünmeye sevk ettiğini söyledi.

Grossi reaktörün kapatılması halinde olacakları, "Enerji santralının tamamı, hayati nükleer emniyet ve güvenlik işlevlerini sağlamak için acil durum dizel jeneratörlerine tamamen bağımlı olacaktır. Sonuç olarak, operatör, saha dışı güç güvenilir bir şekilde yeniden kurulmadıkça reaktörleri yeniden başlatamayacaktır" ifadeleriyle değerlendirdi.

Rusya, Grossi'nin çağrısını desteklediğini açıkladı.

Rusya’nın IAEA Büyükelçisi Mikhail Ulyanov Twitter'da, "IAEA Başkanı'nın Enerhodar ve Zaporijya’ya bombardımanın derhal durdurulması çağrısını ve talebini tam olarak destekliyoruz" dedi.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG