Erişilebilirlik

Ukrayna’nın Zaferi İlk Kez Rus Televizyonunda


Ukrayna kuvvetlerinin cephe hattının içlerine hızla ilerlemesinin ardından, Rus devlet televizyonu bugün Kiev'in "önemli bir zafer" elde ettiğini kabul eden bir röportaj yayınladı.

Ukrayna'nın Harkiv kenti yakınlarında Rus hatlarının içine girmesi, savaşta her iki tarafın da bildirdiği en hızlı ilerleme.

Bu ilerleme aynı zamanda, Rus kuvvetlerinin Mart ayında başkent Kiev'e yönelik saldırı planını kenara bırakması sonrası savaşın gidişatındaki en büyük değişimlerden biri.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, birliklerin geçen hafta "onlarca yerleşim alanını özgürleştirdiğini" ve doğuda Harkiv bölgesinde ve güneyde Herson'da bin kilometrekareden fazla alanı geri aldığını söyledi.

Batılı askeri analistler, bu ilerlemeyle birlikte Ukrayna güçlerinin Moskova’nın ülkenin doğusundaki gücünü sürdürmek için sırtını yasladığı ana demiryoluna yakın bir mesafeye vardığını belirtiyor.

Batılı uzmanlar demiryolunun Ukrayna tarafından ele geçirilmesi halinde binlerce Rus askerinin desteğinin kesilebileceğini söylüyor.

İlerleme sonrasında konuya dair bir süre açıklama yapmayan Rusya Savunma Bakanlığı, Rus kuvvetlerinin bölgeye takviye güç vermek için gittiğini gösteren bir video yayınladı.

Harkiv eyaletindeki Rus işgal yönetiminin başkanı Vitali Gançev Rus devlet televizyonuna verdiği röportajda, "Savunma hattımızın yarıldığı gerçeği, Ukrayna silahlı kuvvetleri için şimdiden önemli bir zafer" dedi. Rus yasalarına göre, savaşa dair resmi açıklamalar dışındaki haberler yasak.

Zelenski, Ukraynalı askerlerin doğudaki Balakliya kasabasını ele geçirdiklerini açıkladığı bir video yayınladı. Kasaba, Ukrayna'nın ikinci büyük şehri Harkiv'un güneyinde uzanan cephe üzerindeydi. Ukrayna ordusu, Rusları şaşırtan bu saldırının ardından cephe içine doğru yaklaşık 50 kilometre ilerlediğini söyledi.

İlerleme hakkında yorum yapmayı redden Kremlin, soruları Rus ordusuna yönlendirdi.

“Başarılı sonuçlar görüyoruz”

Rusya’nın Mart’ta başkent Kiev’e yönelik saldırı planından vazgeçmesinin ardından savaş, esas olarak yerleşik cephe hatlarına odaklanmıştı. Cephede bu tür hızlı ilerlemeler uzun zamandır gerçekleşmemişti.

Ukrayna, ilerlemenin ne ölçüde gerçekleştiğini görmek isteyen bağımsız gazetecilerin bölgeye girmesine izin vermiyor.

Öte yandan Ukrayna haber siteleri, önceden Rusların elindeki kasabaların adlarını taşıyan sokak tabelalarının yanından geçen birliklerin, zırhlı araçlardan tezahürat yaptığı resimleri paylaştı.

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Prag'da Çek Cumhuriyeti Savunma Bakanı ile düzenlediği basın toplantısında, "Şu anda Herson'da başarılı sonuçlar görüyoruz. Harkiv'de bir miktar başarı görülüyor. Bunlar oldukça cesaret verici" dedi.

Merkezi Washington’da bulunan Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Ukraynalılar’ın Kupiansk'a sadece 15 kilometre uzaklıkta olduğunu söyledi. Kupiansk, Ukraynalılar’ın Moskova'nın doğudaki savaş alanlarına güç takviye etmek için güvendiği ana demiryolu hatlarında bir kavşak.

Moskova, kasabaları ve köyleri bombalayarak yavaş ilerleme sağlamak için uzun süredir ateş gücü avantajını kullanıyor. Ancak bu taktik, Rusya'nın batısından her gün trenle cephe hattına ulaşan tonlarca cephaneye bağlı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, bugün erken saatlerde geri çekilen Rus kuvvetlerinin Harkiv yakınlarındaki yaralı personeli ve hasarlı askeri teçhizatı bölgeden tahliye etmeye çalıştığını söyledi.

Açıklamada, "Ukrayna Silahlı Kuvvetleri, kabiliyetli ve koordineli eylemler sayesinde, yerel halkın desteğiyle üç günde yaklaşık 50 km ilerledi" denildi.

Zelenski'nin kıdemli yardımcısı Kirilo Timoşenko, Ukraynalı bir askerin sivil giysiler içinde gözleri bağlı bir mahkumla poz verdiği bir fotoğraf paylaştı.

Timoşenko, mahkumun, daha önce Rus güçlerinin elinde bulunan topraklardaki bir köy olan Ivanivka’da Rusya tarafından kurulan yönetiminin yakalanan başkanı olduğunu söyledi.

Moskova, Şubat ayında başlattığı işgali, Ukrayna’yı "silahsızlandırmak" için "özel askeri operasyon" olarak tanımlıyor.

Şubat ayından bu yana, on binlerce insanın öldüğü savaşta, milyonlarca insan yerlerinden edildi. Rus kuvvetleri ülkedeki bazı şehirlerin tamamını harap etti.

Öte yandan Rusya kasıtlı olarak sivilleri hedef aldığı iddialarını reddediyor.

Ancak Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın bu sabah ülkenin kuzeydoğusundaki Sumi bölgesinde bir hastaneyi sınır ötesinden bombalayarak binayı yıktığını ve sivilleri yaraladığını söyledi. Reuters bağımsız olarak açıklamayı doğrulayamadı.

Harkiv Valisi Oleh Sinehubov, Rusya tarafından düzenli olarak bombalanan şehir merkezinin Rus roket ateşi tarafından vurulduğunu ve üçü çocuk on kişinin yaralandığını söyledi.

Harkiv Belediye Başkanı Ihor Terekhov bir Telegram paylaşımında, roketlerin çocuk sanat merkezini, bir okulu ve konutları vurduğunu yazdı.

Sürpriz ilerleme

Ukrayna'nın doğudaki cephe içine sürpriz ilerlemesi Kiev'in, cephe hattının yüzlerce kilometre ötesindeki diğer ucunda olan güneydeki Herson eyaletinde uzun zamandır beklenen bir karşı taarruzun başladığını duyurmasından bir hafta sonra geldi.

Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın, Herson’daki ilerlemeye yanıt vermek için binlerce askeri güneye kaydırdığını, cephe hattının diğer kısımlarını açıkta bıraktığını ve yıldırım saldırısı için fırsat yarattığını söyledi.

Zelenski’nin danışmanı Oleksiy Arestoviç YouTube'daki bir videoda, "Düşmanın hazır olmadığı zayıf bir nokta bulduk" dedi.

Ukrayna'nın gazetecileri bölgeden uzak tutması ve sınırlı bilgi paylaşması nedeniyle güney cephesindeki gelişmeler çok fazla bilinmiyor.

Ukrayna, binlerce Rus askerini geniş Dinyeper Nehri'nin batı kıyısında tuzağa düşürmek ve erzaklarını kesmek amacıyla, Rus mevzilerinin arkasını vurmak için Batı tarafından tedarik edilen yeni ağır silahlar ve roketler kullanıyor.

Arestoviç, güneydeki ilerlemenin henüz doğudaki ilerleme kadar hızlı olmadığını kabul etti.

Rus resmi haber ajansı RIA, Herson’da Rusya’nın atadığı yetkililere dayandırdığı bir haberde, karşı saldırı sırasında bazı Ukraynalı askerlerin yakalandığını ve kullandıkları bazı Polonya tanklarının imha edildiğini duyurdu. Reuters bu haberi doğrulayamadı.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG