Erişilebilirlik

İran'dan Suriye'de ABD'ye Karşılık Açıklaması


İran üst düzey güvenlik yetkilisi Keyvan Khosravi, Suriye’de İran bağlantılı üslere yapılan saldırıların en kısa sürede karşılık bulacağını söyledi. Son olarak ABD güçlerinin Suriye’de İran bağlantılı tesislere düzenlediği operasyonlarda 19 kişi hayatını kaybetmişti.

Khosravi, İran’ın yarı resmi haber ajansı Nournews’e konuştu ve “Suriye hükümetinin IŞİD’le mücadele için talepleriyle kurulmuş olan üslere yönelik saldırı için her türlü bahaneye de anında karşılık verilecektir” ifadelerini kullandı.

İran kendisine ait güçler ve destek verdiği grupların, Suriye’de Şam yönetiminin talebiyle IŞİD’le mücadele için bölgede bulunduğunu savunurken ABD ve diğer ülkeleri Suriye’de işgalci olarak nitelendiriyor.

ABD’nin son olarak İran’la bağlantılı üslere yönelik operasyonu bölgede görevli bir ABD ordusu sözleşmeli personelinin insansız hava aracı saldırısında ölümü ve 5 ABD askerinin yaralanmasının ardından geldi. Washington saldırının İran kaynaklı olduğunu öne sürdü.

İngiltere Merkezli Suriye Gözlemevi, ABD’nin düzenlediği operasyonda, 3 Suriye askeri, 11 rejim yanlısı Suriyeli savaşçı ve beş de Suriye ordusuna destek veren yabancı savaşçının öldüğünün tespit edildiğini duyurdu.

Ölen yabancı savaşçıların hangi ülke vatandaşları olduklarına dair bir bilgi bulunmuyor. Reuters haber ajansı bağımsız kaynaklarca henüz can kaybı sayısının da doğrulanmadığını belirtti.

Bölgedeki karşılıklı silahlı çatışmalarda da bir ABD ordusu personelinin yaralandığı belirtiliyor. Ayrıca yerel kaynaklara göre, ABD ordusunun füze saldırılarıyla, Suriye’nin doğusundaki bazı hedefleri de son olarak vurduğu ifade ediliyor.

ABD Başkanı Joe Biden da Cuma günü yaptığı açıklamada, İran’ı uyardı ve vatandaşlarını korumak için güçlü şekilde hareket edeceğini söyledi.
İran, Suriye’de 12 yıldır devam eden iç savaşta Esat rejimini doğrudan ve dolaylı olarak destekliyor. İran destekli gruplar ve İran’ın yine destek verdiği Lübnan merkezli Hizbullah, Suriye’de özellikle ülkenin doğu, güney ve kuzeyinde birçok bölgede faaliyet gösteriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG