Erişilebilirlik

İsrail'in Yardım Gemilerine Müdahalesinde En Az 9 Kişi Öldü


İsrail'in Yardım Gemilerine Müdahalesinde En Az 9 Kişi Öldü
İsrail'in Yardım Gemilerine Müdahalesinde En Az 9 Kişi Öldü

Türkiye, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren uluslararası konvoya yaptığı askeri baskını şiddetle kınadı. İsrail askerleri helikopterlerden Mavi Marmara adlı Türk gemisine indi. En az 30 kişi de yaralandı

İsrail Ordusu, Gazze'ye 10 bin ton yardım malzemesi götüren uluslararası yardım konvoyuna uluslararası sularda askeri baskın düzenledi. İsrail kaynaklarına göre, olayda en az 9 kişi öldü. Ancak bu konuda çelişkili açıklamalr geliyor.

Gemilerde, Türkiye dahil olmak üzere çeşitli ülkelerden yaklaşık 700 insani yardım gönüllüsü ve barış eylemcisi bulunuyordu. Eylemciler arasında 1976 Nobel Barış Ödülü sahibi Kuzey İrlandalı Mairead Corrigan Maguire, Nazi temerküz kampından kurtulmuş olan 85 yaşındaki Hedy Epstein de yeralıyor.

Altı gemiden oluşan konvoy içindeki Mavi Marmara adlı Türk gemisinden yapılan canlı televizyon yayınlarında, helikopterlerden gemiye inen İsrail askerlerinin gemidekilere ateş açtığı görüldü. İsrail, olayla ilgili haberlere, askeri sansür uyguluyor.

Çeşitli İsrail kaynakları, askerlerin gemileri durdurma girişimi sırasında gemidekilerin, askerlerin silahlarını ele geçirmeye çalıştıklarını, bunun üzerine askerlerin lastik mermi kullanarak ateş açtığını bildirdi. Yaralıların bir kısmının İsrail helikopterleriyle İsrail'deki hastanelere nakledildiği, gemilerin, İsrail limanlarına yöneltildiği bildiriliyor.

İsrail, Gazze bölgesini denizden de abluka altında tutuyor. İsrail makamları, gemilerin Gazze'ye gitmesine izin vermeyeceklerini, İsrail'in Aşdod limanına yanaşmaları gerekeceğini açıklamıştı. İsrail yetkilileri, gemilerdeki yardım malzemesinin daha sonra karayoluyla Gazze'ye sevkedilmesine izin vereceklerini söylemişti.

Türkiye'nin Tepkisi

İsrail'in yardım gemilerine yaptığı askeri baskın üzerine Ankara'da, Başbakan Vekili Bülent Arınç'ın başkanlığında, sivil ve askeri yetkililerin katıldığı bir toplantı düzenlendi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in davranışının uluslararası hukuka aykırı olduğu ve ikili ilişkilerde "telafisi mümkün olmayan sonuçlara yolaçabileceği" belirtildi.

İsrail'in Ankara Büyükelçisi Gaby Levi, Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Ankara'daki İsrail Büyükelçiliği ve İstanbul'daki Konsolosluk önünde toplanan kalabalık gruplar, İsrail'i protesto ediyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Güney Amerika ülkelerde yaptığı geziye katılan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, gelişmeler hakkında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan'a bilgi verdiği bildiriliyor.

XS
SM
MD
LG