Erişilebilirlik

'Kaddafi Yanlısı Kuvvetler Savaş Suçu İşledi'


Geçen haftaya kadar seçkin Hamis Tugayları’nın kontrolündeki üste tamamen yanmış 50 kadar ceset bulundu
Geçen haftaya kadar seçkin Hamis Tugayları’nın kontrolündeki üste tamamen yanmış 50 kadar ceset bulundu

Libya’nın başkenti Trablusgarp’ın isyancıların eline geçmesinin ardından ortaya çıkarılan çok sayıda ceset, devrik lider Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerin savaş suçu işlediğine işaret ediyor.

İnsan Hakları Gözlem örgütü, Trablusgarp’ın dört ayrı bölgesinde 110’dan fazla ceset bulunduğunu, bu kişilerin çoğunun gözaltındayken ya da elleri bağlıyken kurşuna dizilerek öldürüldüğünü bildirdi.

Geçen haftaya kadar seçkin Hamis Tugayları’nın kontrolündeki üste tamamen yanmış 50 kadar ceset bulundu. Üssü ziyaret eden Amerika’nın Sesi muhabiri, dışarıda da sekiz ceset gördüğünü, bir tanesinin ellerinin bağlı olduğunu bildirdi. Sağ kalmayı başaran bir kişi, Kaddafi yanlısı askerlerin isyancıların yaklaştığı sırada tüm tutsakları kurşuna dizdiğini ve daha sonra cesetleri yakarak imha etmeye çalıştıklarını söyledi.

Muhalefete bağlı bir askeri sözcü, Kaddafi kuvvetlerinin elinde hala 40 bin kadar kişinin tutsak olduğunu, bu kişilerin hayatlarından kaygı duyduklarını bildirdi. Albay Ahmed Bani, geçen ay Trablusgarp cezaevlerinden on bini aşkın kişiyi çıkardıklarını söyledi.

Bununla birlikte isyancıların da savaş suçu işlemiş olabileceğinden kaygı duyuluyor, ancak bu konuda bir kanıt bulunmadı. Son birkaç gün içinde Trablusgarp’ta, özellikle siyah Afrikalıları hedef alan cinayetlerin arkasında kimin olduğu bilinmiyor. Muammer Kaddafi’nin paralı askerleri arasında siyah Afrikalıların bulunmasından dolayı, muhalifler rastgele gördükleri siyahları hedef alıyor.

Öte yandan isyancılar Kaddafi’nin Trablusgarp’ın 450 kilometre doğusundaki memleketi Sirte’ye yaklaşıyor. Bir muhalefet sözcüsü, eğer aşiret liderleri kenti teslim etmezse kenti güç kullanarak alacaklarını söyledi. Trablusgarp’ın düşmesinden sonra ortalıkta görünmeyen Kaddafi’nin de Sirte’de gizlendiğine inanılıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG