Erişilebilirlik

Latin Amerika'da binlerce kadın kürtaj hakkı için yürüdü


Mexico City'de bir kadın 28 Eylül 2023'te Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü protestolarında.
Mexico City'de bir kadın 28 Eylül 2023'te Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü protestolarında.

Latin Amerika’daki şehirlerde binlerce kadın dün, Uluslararası Güvenli Kürtaj Günü nedeniyle sokakları yeşile boyadı.

Latin Amerika’da kürtajın tamamen yasaklandığı ülke sayısı az. El Salvador ve Dominik Cumhuriyeti de bunların arasında yer alıyor.

Az sayıda ülkedeki yasağa rağmen Latin Amerikalı feministler, katı yasakları geri almak için onlarca yıldır mücadele ediyor.

Meksika'da protestocular, Meksika Anayasa Mahkemesi'nin kürtajı federal suç olmaktan çıkaran son kararını kutladılar.

Arjantin'de ise yürüyüşe katılanlar daha kasvetli bir tona sahipti. Arjantinli katılımcılar aşırı sağcı populist bir başkan adayının Ekim’deki seçimlere girmesinin, feministlerin yıllardır sürdürdükleri çalışmalarını tehlikeye atma ihtimaline kaygılanıyorlardı.

Kürtaj protestoların odağında yer aldı. Aynı zamanda kadınlar, yüksek orandaki cinsiyete dayalı şiddet ve LGBTİ topluluklarına yönelik ihlaller konusuna da dikkat çekti.

Mexico City'de, Latin Amerika'daki "yeşil dalga" kürtaj hareketinin sembolü haline gelen yeşil mendilleri sallayan binlerce kadının üzerinde yeşil dumanlar yükseldi.

Protestolarda, "Bu benim kararım" ve "Herkes için ücretsiz ve güvenli kürtaj" yazılı pankartlar vardı.

Yürüyüş, Meksika Anayasa Mahkemesi’nin kürtajla ilgili tüm federal cezaları kaldırıp, kürtajı yasaklayan ulusal yasaların anayasaya aykırı olduğuna ve kadın haklarını ihlal ettiğine karar vermesinden birkaç hafta sonra gerçekleşti.

Bu karar aynı zamanda federal sağlık kurumlarının, talep eden herkese kürtajı sağlamasını da gerektirecek.

Davayı Anayasa Mahkemesi’ne götüren kadın hakları örgütü GIRE'nin kurucularından Fernanda Castro, "Bu kesinlikle bir başarı" dedi.

Castro, "Ve şimdi insanların zihninde kürtajı suç olmaktan çıkarmak, çok daha önemli bir mücadelemiz" dedi.

Meksika’da 20 eyalette hala kürtaj yasağı varken, Anayasa Mahkemesi'nin kararı, uzun yıllardır dindar ve muhafazakar kökenler ile değerlendirilen prosedüre erişimi büyük ölçüde genişletti.

Latin Amerikalı feministler yıllardır katı yasakları sonlandırmak için mücadele ediyor.

Mexico City, 15 yıl önce Meksika’da kürtajı suç olmaktan çıkaran ilk bölgeydi.

Arjantin, 2020’de kürtajı yasallaştırdı. Son derece muhafazakar bir ülke olan Kolombiya da 2022’de aynısını yaptı.

Kürtajı yasallaştıran ülkeler arasına Brezilya da girebilir.

Brezilya’da şu anda kürtaj, tecavüz ve fetüste doğum kusurları istisnaları dışında bir suç. Ancak Brezilya’nın Anayasa Mahkemesi’ndeki bir dava, gebelikte 12. haftaya kadar kürtajı suç olmaktan çıkarabilir.

Castro, "Yeşil dalga büyümeye devam edecek ve Brezilyalı kadınlar yalnız değil" dedi.

Meksika ve Latin Amerika’nın diğer bölgelerinde kutlama amaçlı yürüyüşler yapılırken, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te yürüyüş daha çok kaygılı geçti.

Ülkede Ekim’deki seçimler yaklaşırken, Kongre binasına doğru yürüyen kalabalığın çoğu, sağcı aday Javier Milei'nin yükselişiyle yasal kazanımlarının yakında geri alınabileceğinden korkuyor.

Anketlerde önde gelen Milei, kürtaja, okullarda zorunlu cinsel eğitime ve cinsiyet değişikliği tedavileri için ücretsiz sağlık sigortasına karşı çıkıyor.

Kazanırsa, 2022'de Kongre tarafından onaylanan kürtajın ülke çapında suç olmaktan çıkarılmasına yönelik kararıyla ilgili bir referandum düzenleme sözü verdi.

Sanat öğrencisi Sara Rivas, "Daha fazla hak kazanmaktan çok, haklarımızı korumaya çalışıyoruz. En önemli şey, zaten var olanı korumak" dedi.

Rivas, "Milei bir inkarcı. Kadın cinayetlerinden, bizi bu yeşil dalgaya getiren ve yıllar süren mücadelemize kadar her şeyi reddettiğini gördük" diye ekledi.

Milei’nin yeşil bandanadan sallanarak çizildiği bir pankart taşıyan Rivas, kadınların yıllardır hedeflerine ulaşmak için yaptıklarına devam edeceklerini söyledi.

Rivas, "Burada olmamız bizim cevabımız. Sokakları terk etmeyeceğiz çünkü bu kazanımları sokakta aldık" dedi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’de üniversite protestolarında gözaltılar 2 bin 300’ü geçti - 3 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG