Erişilebilirlik

Libya'da Tek Yetkili NATO


NATO aleyhtarı protestolar
NATO aleyhtarı protestolar

Libya’daki operasyondaki tüm yetki dün alınan bir kararla NATO’ya geçti. Artık Libya’da atılacak her adım NATO’nun sorumluluğunda olacak

Libya operasyonunda NATO’nun rolünün ne olacağı, yetkinin kimde olacağı günlerdir Brüksel’deki tartışmaların odağında yer alıyordu. NATO’ya üye 28 ülkenin daimi temsilcileri aldıkları kararla bu tartışmalara son noktayı koydu. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada müttefiklerin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinde Libya’daki askeri operasyonun tamamını üstlenme kararı aldığını söyledi. NATO’da alınan karar, Libya’daki operasyonun komuta ve kontrolünün tamamen İttifak’a geçtiği anlamına geliyor. Bu aşamadan sonra Libya operasyonunda NATO komuta zincirinin bilgi ve yetkilendirmesi olmaksızın herhangi bir adım atılamayacak. Operasyonun yürütülmesinin ve sonuçlarının tüm sorumluluğu da NATO’da olacak.

Rasmussen, NATO’nun Birleşmiş Milletler kararını tüm yönleriyle uygulayacağını ve bunun ne eksik ne da fazla olacağını söyledi. Birleşmiş Milletler’in kararının tüm yönleriyle uygulanması uçuşa yasak bölge uygulamasının kapsamının genişletilmesi anlamına da geliyor. Şu ana kadar NATO uçaklarına sadece meşru müdafaa kapsamında kara unsurlarına ateş açma yetkisi veriliyordu. Alınan son karar ise NATO uçaklarının doğrudan tehdit algılaması olmadan da kara unsurlarına ateş açmasına olanak sağlıyor. Ancak İttifak uçakları bu uygulamaya sadece sivillerin tehdit altında olduğu durumlarda başvuracak. İlk bakışta bu yetki şu ana kadar ABD, Fransa ve İngiltere önderliğindeki koalisyonun uygulamasıyla benzerlik gösterse de karar, olası hava saldırılarının hedef ve kapsamını daraltıcı bir içeriğe sahip.

Rasmussen, NATO’nun ana hedefinin Kaddafi rejiminin saldırı tehdidi altında olan sivillerin ve sivillerin yoğun olduğu bölgelerin korunması olduğunu söyledi. NATO’nun kararı alındığı andan itibaren geçerlilik kazansa da uygulamada tüm yetkinin İttifak’a transferinin iki-üç gün alabileceği belirtiliyor.

NATO’daki soru işaretlerinin giderilmesinin ardından gözler Londra’da düzenlenecek olan uluslararası konferansa çevrildi. NATO’da istediğini elde edemeyen Fransa, İngiltere’yle ortak bir inisiyatifi devreye sokma çabasında. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, soruna diplomatik çözüm bulmayı amaçlayan bu inisiyatif için Almanya’yı da yanına çekmeye çalışıyor. Ateşkes, daimi bir insani yardım koridoru oluşturulması ve Kaddafi’ye sığınma hakkı üzerine kurulan bir plan da İtalya tarafından hazırlandı. İtalya da bu paketi İtalyan-Alman ortak belgesi haline getirmeye çalışıyor.

XS
SM
MD
LG