Erişilebilirlik

Merkel'e Bombalı Paket Almanya'yı Alarma Geçirdi


Merkel'e Bombalı Paket Almanya'yı Alarma Geçirdi
Merkel'e Bombalı Paket Almanya'yı Alarma Geçirdi

Yemen’den Almanya’ya gelen ve buradan İngiltere’ye giden bir kargo uçağında bombalı paket bulunmasından sonra, dün öğleden sonra da Berlin’deki Başbakanlık Binası’nda içinde barut ve ateşleme mekanizması olan bir paket ele geçirilmesi, güvenlik önlemlerinin ülke çapında daha da artırılmasına neden oldu.

Başbakan Angela Merkel adına postalandığı ve üzerinde “Yunanistan Ekonomi Bakanlığı” damgasının bulunduğu paketin dün öğle saatlerinde UPS adlı kargo şirketine bağlı bir servis tarafından Başbakanlığa teslim edildiğini, şüphe üzerine paketin bomba imha ekibi tarafından açıldığını bildiren bir yetkili, pakette ateşleme mekanizmasıyla barut olduğu tahmin edilen patlayıcı bir madde bulunduğunu, bunun üzerine paketin kontrollü bir şekilde patlatıldığını söyledi.

Başbakan Angela Merkel’in olay sırasında Belçika’da bulunduğunu belirten İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, dün Atina'da çeşitli büyükelçiliklere gönderilen bombalı paketlerle, Berlin’deki paketin dış görünüş ve teknik özellikler açısından benzerlik taşıdığını açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Stefan Paris ise yaptığı açıklamada, paketi gönderenin büyük bir olasıkla aşırı solcu bir Yunan gerilla örgütü olduğundan yola çıktıklarını açıkladı. Paris, Almanya’da bu tarz olaylara karşı çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığını, ancak terör eylemlerine karşı yüzde 100 korunmanın mümkün olmadığı da vurguladı.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bundan bir süre önce Almanya ve diğer bazı Avrupa ülkelerinde terör saldırıları düzenleneceği şeklinde çıkan haberler üzerine yaptığı açıklamada Almanya için yüksek seviyede terör tehdidi bulunduğunu söylemiş, ancak ülkede terör saldırıları düzenleneceği yönünde somut bilgiye sahip olmadıklarını açıklamıştı.

Bu arada Yemen'den ABD'deki sinagoglara gönderilen ancak İngiltere ve Dubai'de ele geçirilip etkisiz hale getirilen bombalı paketlerden birinin ara aktarmasının Almanya'nın Köln/Bonn Havaalanı'nda yapıldığının tespit edilmesinden sonra, Almanya Ulaştırma Bakanlığı Yemen’den gelen tüm uçaklara Alman havaalanlarına inme ve Alman havasahasına girme yasağı getirdi. Hükümet sözcüsü Thomas Seibert, benzer bir olayın tespit edilmesi durumunda uçuş yasağının başka ülkelere de uygulanacağını bildirdi.

Öte yandan İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, her türlü ipucunu ciddiye aldıklarını ve ayrıntılı bir şekilde değerlendirdiklerini kaydetti, ancak kırmızı alarm durumuna geçilmesi için bir neden olmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG