Erişilebilirlik

Merkel: 'Aşırı Sağcı Gruplara Karşı Mücadele Edilmeli'


Angela Merkel
Angela Merkel

Almanya’da Federal Parlamento’da başlayan bütçe görüşmelerinde söz alan Başbakan Angela Merkel, aralarında sekiz Türk’ün de bulunduğu 10 kişiyi öldüren Neo-Nazi terör hücresinin arkasındaki kin ve yabancı düşmanlığının kendisini şok ettiğini söyledi.

Öldürülenleri anmak için Neonaziler'in kurbanı dokuz kişinin adını okuyan Merkel, seri cinayetlerin Almanya’nın dünyadaki itibarına büyük gölge düşürdüğünü ve tüm demokratik güçlerin aynı safta yer alarak ülkedeki aşırı sağcı gruplara karşı mücadele etmesi gerektiğini de belirtti.

Alman Siyasetçilerden Erdoğan'a Tepki

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, dün partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada Almanya’da Neo-Naziler’in işlediği cinayetlerinin tüm ayrıntılarıyla aydınlığa kavuşturulmasını istemesi ve Alman yetkililerin ‘derin devlete’ karşı Türkiye’de sürdürülen mücadeleyi örnek almasını önermesi Almanya’da büyük yankı buldu. Alman gazeteleri Erdoğan’ın konuya yaklaşımını birinci sayfalarına taşırken, Başbakan’ın bu bağlamda ‘Alman vakıflarının faaliyetleri başta olmak üzere Almanya’da Türkiye, Türkler ve genel olarak yabancılar aleyhine çeşitli tertiplerin düzenlendiğini’ öne sürmesi bazı siyasetçiler arasında tepkilere neden oldu.

Yeşiller Partisi Federal Parlamento milletvekili Memet Kılıç, partisine adına yaptığı bir açıklamada, Erdoğan’ın sözlerini eleştirerek, Türkiye’de teröre karşı yürütülen mücadelenin örnek olarak gösterilmesini ‘saçmalık’ olarak niteledi. Avrupa İnsan Hakları Mehkemesi’nde Türkiye’ye karşı açılan davaların rekor sayıya ulaştığını belirten Kılıç, ülkede 66 gazetecinin tutuklu durumda bulunmasının da basın özgürlüğüne gölge düşürdüğünü savundu. Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir ise Amerika’nın Sesi Türkçe’ye yaptığı özel açıklamada Erdoğan’ın Alman vakıfları ile ilgili açıklamalarının Türkiye’nin iç politikasına yönelik olduğunu ve bu tarz tartışmaların sonuçta Almanya’da yaşayan Türk göçmenleri olumsuz etkilediğini söyledi.

Son zamanlarda Türkiye’ye yaşanan terör eylemleri konusunda da konuşan Cem Özdemir, Kürt sorununun şiddetle çözülemeyeceği ve PKK’nın terör saldırılarını artırarak devleti provoke etmeyi amaçladığı görüşünde.

Geçtiğimiz haftalarda Almanya başta olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde bazı gösterilerde Türk ve Kürt göstericiler arasında çıkan çatışmaları büyük kaygıyla izlediğini savunan Özdemir, her iki tarafın da soğukkanlı kalması gerektiğini savundu.

Öte yandan Neo-Nazi cinayetleri konusunda bir açıklama, Amadeu Antonio Vakfı’ndan geldi. Almanya’da son 21 yılda 182 kişinin aşırı sağcı gruplar tarafından öldürüldüğünü bir kez daha vurgulayan Amadeu Antonio Vakfı adlı insan hakları örgütü iki Almanya’nın birleşmesi sonrasında göçmenlere yönelik tüm şüpheli cinayet ve kundaklamaların dosyalarının açılıp tekrar incelenmesini talep etti.

XS
SM
MD
LG