Erişilebilirlik

Merkel Ziyareti Nedeniyle Atina’da Gösteri Yasağı


Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Atina ziyareti öncesinde kent merkezinde yapılması planlanan gösteriler yasaklandı.

Cuma günü sona erecek ziyaret için 2 bin polis görevlendirildi. Güvenlik önlemi olarak helikopter ve İHA kullanılması kararı alındı.

Almanya, Yunanistan’ın ekonomisi kurtarmak için 2010 yılından bu yana verilen üç yardım paketine en fazla katkıyı yapan ülke.

Almanya aynı zamanda, Yunanistan’daki mali krizin çözülmesi için gereken kemer sıkma politikalarının uygulanıp-uygulanmadığını da en sıkı şekilde takip eden ülkelerden biri.

Merkel ve Yunanistan Başbakanı Alexis Çipras daha önce bir çok kez biraraya geldi ancak bu Merkel’in Çipras hükümetine düzenlediği ilk ziyaret.

Çipras 2015’de başbakan seçilmesini sağlayan seçim kampanyasında Merkel ve ekonomik yardım paketlerine karşı çıkmıştı.

O günden bu yana iki ülke arasındaki ilişkilerde yakınlaşma sağlanırken Çipras da kurtarma paketlerine karşı tutumundan vazgeçti ve mali yardım yapan ülkelerin istediği reformları Yunanistan’da uygulamaya başladı.

Mali kriz döneminde Yunanistan’ın ekonomisi yüzde 25 oranında küçüldü. İşsizlik oranı gençler için yüzde 58, nüfusun tamamı için yüzde 28 oranlarına kadar çıkmıştı.

Ancak ülkedeki işsizlik oranı son dönemlerde yüzde 19’a kadar indi.

Ziyareti öncesi Yunan gazetesi Kathimerini’ye konuşan Merkel, “Biliyorum ki son birkaç yıl Yunan halkı için oldukça zorlu geçti. Avrupa üç yardım paketiyle Yunanistan’a olan bağlılığını gösterdi ve ülkenin mali ve ekonomik istikrarı için gerekli olan reformları uygulamasını destekledi. Şüphesiz zor bir süreçti” dedi.

Yunanistan’a verilen üçüncü ekonomik yardım paketi 2018 Ağustos’unda son buldu. Ancak ülke ekonomisi hala sıkı gözetim altında ve belirlenen süreçte ilerlemek için daha fazla reform yapılacağının sözü verildi.

Merkel, Kathimerini gazetesine ayrıca üçüncü yardım paketinin son bulmasıyla Yunanistan’ın önemli bir gelişme kaydettiğini ve bunun gelecekteki adımlar için teşvik edici olduğunu söyledi.

Yunanistan’ın mali durumunun yanı sıra, iki liderin mülteci ve göçmen akını üzerinde konuşması bekleniyor. Merkel ve Çipras göçmenler konusunda benzer görüşlere sahip.

Konuşulması beklenen bir başka konu da komşu ülke Makedonya’nın ismi üzerindeki anlaşma.

Yunanistan, ülke içinde “Makedonya” isimli bir bölge olduğu için, ülke Makedonya’nın ismini “Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya” olarak tanıyordu.

Geçen yıl yapılan anlaşmayla Makedonya isminin “Kuzey Makedonya” olarak değiştirilmesine onay verdi. Karşılığında da Yunanistan, ülke ismine olan muhalefetini geri çekeceğini belirtti.

Yunanistan’ın ülkenin ismine olan muhalefeti, Makedonya’nın NATO ve Avrupa Birliği’ne katılımına engel oluyordu.

Ancak isim üzerinde varılan anlaşma, hem Makedonya hem de Yunanistan’daki pek çok kesimden tepkilere yol açtı. Yapılan eleştirilenlerden biri, her iki ülkenin de çok fazla taviz vermesi.

Konu Çipras’ın başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin de istikrarını tehdit ediyor.

Koalisyon üyesi partilerden Bağımsız Yunanlar Partisi Başkanı ve Savunma Bakanı Panos Kammenos, hükümetten ayrılma tehdidinde bulunuyor.

Almanya, Makodonya’nın ismi üzerindeki anlaşmayı tarihi olarak niteliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG