Erişilebilirlik

Mitt Romney Cumhuriyetçi Parti'nin Adaylığını Garantiledi


Mitt Romney
Mitt Romney

Eski Massachusetts valisi Mitt Romney, Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adaylığını garantiledi.

Haber ajansları, Romney’nin 150 parti delegesine sahip Texas eyaletinde yapılan önseçimlerden büyük zaferle çıkacağını duyurdu. Romney’nin bu delegelerin çoğunu kazanması durumunda başkan adaylığı için gerekli olan, Amerika genelinde toplam 1144 delege sayısını aşmış olacak.

Cumhuriyetçiler, ulusal kurultaylarını Ağustos ayında Florida’nın Tampa kentinde yaparak Mitt Romney’nin adaylığını resmileştirecek. Romney kurultayda kendi başkan yardımcısı adayını da tanıtacak.

Mitt Romney, dört yıl önce Cumhuriyetçi başkan adayları arasındaki yarışı John McCain’e kaptırmıştı. Romney son bir yıldır ise diğer aday adayları Newt Gingrich, Rick Santorum, Rick Perry ve Herman Cain’le zorlu bir mücadele yürüttü. Diğer dört aday adayı da zaman zaman kamuoyu yoklamalarında Cumhuriyetçi Partili seçmenlerin birinci tercihiydi.

Kendisi Mormon mezhebine bağlı olan Romney rakipleri tarafından “yeterince muhafazakar olmamakla” suçlandı, Başkanlık seçimlerinde Barack Obama’ya karşı yarışmak için “çok ılımlı” bulundu.

Son kamuoyu yoklamaları, Romney’i Obama’yla başa baş gösteriyor. Demokrat Parti ise, Obama’ya karşı kendi içinden başka aday çıkarmadı.

Romney Texas’taki galibiyetini bu eyalette kutlamak yerine, Las Vegas’ta tanınmış emlak kralı Donald Trump’ın kendisi için verdiği partide kutladı.

Trump hala Başkan Obama’nın Amerika’da doğmadığını iddia ediyor. Başkan seçileceklerin Amerikan vatandaşı olarak doğması birinci koşul. Demokrat Partililer, Trump’ın iddialarını kınamadığı için Romney’e tepkili.

Gazetecilere açıklama yapan Romney, Obama’nın Amerikan vatandaşı olarak doğduğuna inandığını, kendisine destek veren herkesle aynı görüşte olmadığını söyledi.

XS
SM
MD
LG