Erişilebilirlik

Mısır'da Ordu Geri Adım Attı


Mısır'da Ordu Geri Adım Attı
Mısır'da Ordu Geri Adım Attı

Mısır’da askeri konsey yeni bir hükümet kurulması ve yönetimin Temmuz ayına kadar sivil bir organa devredilmesini kabul etti.

Karar, çeşitli siyasi gruplarla yapılan acil kriz toplantısından sonra askeri konsey başkanı Mareşal Muhammed Tantavi tarafından açıklandı. Mareşal Tantavi Başbakan Essam Şeref’in sivil hükümetinin istifasını kabul ettiğini de söyledi.

Tantavi, mevcut hükümetin yenisi kuruluncaya kadar görevde kalacağını ancak gerekirse yönetimi hemen sivillere devretmek için referanduma gitmeye hazır olduklarını belirtti.

Tantavi, parlamento seçimlerinin planlandığı gibi 28 Kasımda, cumhurbaşkanlığı seçiminin ise 2012 Temmuzundan önce yapılması konusunda kararlı olduklarını da açıkladı.

Tahrir Meydanında toplanan onbinlerce kişi Mareşal Tantavi’nin açıklamasını yuhalarken bazıları çekilmesi çağrısında bulundu. Göstericiler askeri konseyin ülke yönetimini hemen sivil hükümete devretmesi istiyor.

Binlerce Mısırlı göstericilerin “bir milyon kişilik yürüyüş” çağrısı üzerine Kahire’nin Tahrir Meydanına akın etti. Meydanda dört gündür süren gösteriler sırasındaki en büyük kalabalığın toplandığı belirtiliyor.

Mısır Sağlık Bakanlığı çatışmalarda en az 29 kişinin öldüğünü bildirdi. Ölenlerden üçünün Pazartesi sabahı Kızıldeniz kıyısındaki İsmailiye kentindeki gösterilerde hayatlarını kaybettikleri açıklandı. Yetkililer ayrıca yaralı sayısının da 1700’ü geçtiğini belirtiyor.

XS
SM
MD
LG