Erişilebilirlik

Mısırlı Generaller Özür Diledi


Mısırlı Generaller Özür Diledi
Mısırlı Generaller Özür Diledi

Mısır ordusunun en yüksek rütbeli iki generali öldürülen eylemcilerden ötürü özür diledi

Televizyondan halka hitap eden komutanlar halka başsağlığı diledi, sorumluları adalet önüne çıkarma sözü verdi.

Son bir hafta içinde çoğu Kahire’nin Tahrir meydanında olmak üzere askeri rejime karşı yapılan gösterilerde en az 35 kişinin asker ve polisler tarafından öldürüldüğü tahmin ediliyor.

Bu arada çatışmaların en kanlısına sahne olan Tahrir meydanında askeri birlikler göstericilerle polisler arasına barikatlar kuruyor. Buna rağmen birçok eylemci şiddet olaylarını polislerin değil ordunun kışkırttığı görüşünde.

Dün gece din adamlarının araya girmesi ile sağlanan barışın ne kadar süreceği belli değil ve meydan ve çevresinde hala binlerce kişi var.

Son olarak önceki gün İsmailiye’de devriye gezen tank ve zırhlı araçların üzerine halk gaz bombaları atmıştı. Dün gece İskenderiye’de ise göstericiler yollara barikatlar kurarak polisleri taşa tuttu.

BM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Navi Pillay, asker ve polisleri ağır bir dille eleştirdi, etkisiz hale getirilmiş kişilerin vahşice dövülmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi ve derhal soruşturma açılmasını istedi.

Öte yandan hafta başında Tahrir meydanında tutuklanan üç Amerikalı öğrencinin sorgusu devam ediyor. Mısırlı yetkililer öğrencilerin polislere gaz bombası atarken yakalandığını ileri sürüyor.

Son gösterilerin nedeni askeri rejiminin demokrasiye geçiş sürecini geciktirmek istemeleri. Demokrasi eylemcileri başta Mareşal Muhammet Tantavi olmak üzere askeri komutanların derhal istifasını istiyor

XS
SM
MD
LG