Erişilebilirlik

NATO'dan İsveç ve Finlandiya Açıklaması


 NATO Savunması Bakanları Brüksel'de toplandı
NATO Savunması Bakanları Brüksel'de toplandı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun, İsveç ve Finlandiya için "ayrı ayrı üyelik" ihtimalini dışlamadığını dile getirerek, "önemli olan, her ikisinin de onaylanmış olması" dedi. Stoltenberg, Türkiye ve Macaristan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya katılımlarına son onaylarını "mümkün olan en kısa sürede" sağlamak "çok çalıştıkları" güvencesini de verdi.

Brüksel'de NATO Savunması Bakanları toplantısından önce yaptığı açıklamada Stoltenberg, "Asıl soru, Finlandiya ve İsveç'in katılımlarının birlikte onaylanıp onaylanmadığı değil, her ikisinin de mümkün olan en kısa sürede onaylanmasıdır" diyerek, iki onayın ayrı yapılabileceğinin işaretini verdi.

Stoltenberg, "İkisinin de olacağından eminim ve mümkün olan en kısa sürede onaylanmaları için çok çalışıyorum" dedi.

Stoltenberg, NATO'ya üye 30 ülke liderinin, 2022 yılı Temmuz ayında Madrid'de yaptıkları zirvede İsveç ve Finlandiya'yı İttifak'a katılmaya davet etme kararı aldıklarını, katılım protokollerini 30 ülkenin imzaladığını ve 28'inin de onayladığını hatırlattı.

Yalnızca Türkiye ve Macaristan, iki İskandinav ülkesinin katılımına ilişkin anlaşmalarını henüz onaylamadı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şubat ayı başında ilk kez TBMM'nin İsveç'in ortak başvurusu olmadan Finlandiya'nın üyeliğini onaylayabileceğini dile getirdi.

İsveç makamlarının Stockholm'deki Türk büyükelçiliği önünde Kuran yakılan bir gösteriye izin verme kararı, Şubat ayında yapılması planlanan üçlü görüşmenin ertelenmesinin ardından müzakereleri durduran Ankara'nın sert tepkisine neden oldu.

Finlandiya'da yapılan anketler, halkın çoğunun, İsveç'i beklemeden ülkelerinin NATO'ya katılmasından yana olduklarını ortaya koydu. Ancak iki ülkenin liderleri, birlikte katılma isteklerini yineledi.

Türkiye'de Mayıs ayında yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri nedeniyle TBMM'nin çalışmalarının Mart ayında askıya alınması gerektiğinden, katılımların onaylanması gecikebilir. Ancak deprem felaketinin ardından seçim tarihinin ertelenmesi tartışmaları bu konuda yeni bir belirsizlik de yarattı.

İsveç ve Finlandiya, konuk ülke statüleriyle zaten NATO içinde oldukça geniş bir katılıma sahip. Bu iki ülke askeri komite toplantıları da dahil tüm toplantılara davet ediliyor. Ayrıca olası bir Rus saldırısında, İttifak'a entegre olana kadar, ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Polonya ve Hollanda'dan güvenlik garantileri aldılar.

Almanya Dışişleri Bakanı: “İsveç Türkiye’nin endişelerini gidermeye dönük adımlar attı”

Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock İsveç’in başkenti Stockholm’u ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, NATO müttefiklerinin İsveç ve Finlandiya’yi İttifak’a kabul etmeyi öngören anlaşmayı süratle hayata geçirmesi gerektiğini vurguladı.

Baerbock, İsveç’in, NATO’ya üyeliği konusunda Türkiye’nin endişemirini gidermeye dönük somut adımlar attığını belirtti.

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom da, ülkesi ve Finlandiya’nın adaylık başvuruları aynı hızda gitsin ya da gitmesin İsveç’in mümkün olan en kısa sürede NATO üyesi olmayı umduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

Adams soruşturmasında sorgulanacak yeni Türk işadamları var mı? – 30 Eylül
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG