Erişilebilirlik

2022 Yılında New York’ta Neler Yaşandı?


OCAK

Türk dostu eski polis, yeni belediye başkanı olarak göreve başladı

New York’ta 2 Kasım 2021 tarihinde yapılan seçimleri kazanan Eric Adams,1 Ocak 2022’nin ilk dakikalarında Times Meydanı’nda düzenlenen törende yemin ederek belediye başkanlığı görevine başladı. Adams, New York kentinin ikinci Afrika kökenli belediye başkanı oldu.

Türk dostu olarak bilinen, eski Brooklyn Belediye Başkanı ve eski bir emniyet amiri olan Adams, ilk hedefinin kentte silah şiddetini sona erdirmek olduğunu açıkladı.

Adams’ın göreve başlamasın ardından, 9 milyona yaklaşan nüfusuyla ABD’nin en büyük şehri New York’u yeniden huzurlu bir kentte dönüştürme çalışmaları hız kazandı. Adams, kendisi gibi siyah olan kadın polis şefi Keechant Sewell’i kentin yeni emniyet müdürü olarak atadı.

Omicron New York’u esir aldı

Hızla yayılan Omicron varyantının tetiklediği Corona virüsü vakalarındaki artış New York'ta hayatı alt üst etti. Omicron varyantı, New York kentinin yeniden toparlanmaya başlayan ekonomisine büyük darbe vurdu.

Yeni yılda Omicron varyantına bağlı Corona virüsü vakalarının rekor sayılara ulaştığı New York’ta, birçok kamu ve özel sektör çalışanı zorunlu olarak işlerine gidemez duruma geldi.

Kamu çalışanlarının bir bölümünün karantinada olması da New York kentinde birçok temel hizmetlerin aksamasına neden oldu.

19 katlı binada çıkan yangın 17 can aldı

New York’un Bronx bölgesindeki 19 katlı bir apartmanda bir ısıtıcının alev almasıyla çıkan yangında 17 kişi hayatını kaybetti.
Yüzlerce itfaiyecinin müdahalesi daha fazla can kaybını engelledi. Belediye Başkanı Eric Adams yaşamını yitirenlerden 8'inin çocuk, 9'unun yetişkin olduğunu söyledi.

ABD ele geçen tarihi eserler Türkiye’ye iade edildi

New York Güney Bölgesi Başsavcılığı, iki farklı operasyonda ele geçirdiği Anadolu kökenli 28 parça tarihi eseri, Türkiye’ye iadesi için New York Başkonsolosluğu’na teslim etti.

Başsavcılık, tarihi eserlerin iki ayrı koleksiyoncuya düzenlenen farklı soruşturma ve operasyonlar sonrasında ele geçirildiğini açıkladı.

ŞUBAT

New York’ta silah şiddetini önlemek için yeni yol planı

New York’ta silah şiddeti ve her geçen yıl katlanarak arttı. Çok sayıda polis de çatışmalarda ya yaralandı ya da yaşamını yitirdi.

Görevie yeni başlayan New York Belediye Başkanı Eric Adams ve Vali Kathy Houchul’un da aralarında bulunduğu yetkililerle bir araya gelen Biden, başta New York olmak üzere ülkede tırmanan silah şiddetini önlemek için tüm tedbirlerin alınacağını, olaylarda kullanılan silahların çoğunluğunun hiçbir kaydı olmayan, seri numaraları silinmiş, “hayalet silahlar” olduğunu belirterek, silah kaçakçılarına karşı ortak güçlü mücadele vurgusu yaptı.

New York Belediye Başkanı Adams, 15 sayfalık bir raporla, kentteki şiddeti durdurmak için yeni yol planını açıkladı.

Belediye personeline zorunlu aşı uygulaması

New York Belediyesi, çalışanlarına zorunlu aşı olmaları kararı aldı. Belediye çalışanları ve zorunlu aşı karşıtları kentin farklı bölgelerinde protesto gösterileri düzenledi.

New York Belediyesi yetkilileriyse zorunlu aşı kararlarında geri adım atmayacaklarını belirtti. New York Belediyesi’nin yaklaşık 370 bin çalışanına yönelik almış olduğu zorunlu aşı kararına uymadığı belirlenen 4 bin belediye çalışanın işten atılacağını açıkladı.

New York Belediyesi çalışanları, zorunlu aşı için belirlenen son günde Brooklyn Federal Mahkemesi'ne başvurarak mahkemeden işten atılmalarıyla ilgili, “yürütmeyi durdurma kararı” almasını istedi.

Belediye çalışanları, zorunlu aşı genelgesinin temel dini ve anayasal hakları ihlal ettiğini, alınan bu kararın kendi dini kurallarını taciz etmek olduğunu öne sürdü.

Belediye çalışanlarına bu konuda taviz vermeyeceğini belirten Adams, “Ya aşı olun ya da ortadan kaybolun” dedi.

Metroda yaşayan evsizlere yönelik yeni tedbirler

New York metrosunda geçen yıla oranla yaklaşık yüzde 65 oranında artan suç oranları yetkilileri bir dizi yeni önlemler almaya yöneltti. New York Valisi Kathy Hochul, genişletilmiş metro güvenlik planını açıkladı.

New York metrosunda işlenen suçlarla ilişkilendirilen evsizlere yönelik yeni tedbirler getirildi.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, metroya binen evsizlerin artık her hattın sonunda güvenlik güçleri tarafından trenden ayrılmaya zorlanacağını, evsizlerin metro vagonlarında uyumasına, barınmasına artık izin verilmeyeceğini açıkladı.

MART

BM’de yoğun diplomasi, sokaklarda protestolar

Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesi, merkezi New York’ta bulunan Birleşmiş Milletler’in gündemi oldu. Mart ayında Ukrayna’daki savaşı sonlandırmak için BM Güvenlik Konseyi’nde çok sayıda toplantı yapıldı.

New Yorklular, Vladimir Putin'in Ukrayna’yı işgalini kentin hemen hemen her bölgesinde düzenledikleri farklı eylem ve etkinliklerle protesto etti.

NİSAN

New Yorklular’ın yüzde 60’ı kenti terk etmek istiyor

New York’ta yapılan bir ankette, kent sakinlerinin yüzde 60’a yakınının, başka bir şehre taşınmanın kendileri, aileleri ve çocukları için daha iyi bir gelecek sağlayabileceği düşüncesiyle kentten ayrılmak istediği ortaya çıktı.

New Yorklular’ın kentten taşınmak isteme nedenlerinin başında güvenlik sorunu yer aldı. New Yorklular enflasyon, gaz fiyatları, yükselen yaşam maliyetleri, salgın hastalık, yaşam kalitesinin düşmesi gibi nedenlerle kentten ayrılmak istediklerini belirtti.

New York metrosunda silahlı saldırı

New York metrosunda düzenlenen saldırıda 23 kişi yaralandı. Saldırı kentte büyük panik yarattı. Polis, olayın bir terör saldırısı olmadığını açıkladı.

New York Emniyet Müdürü Keechant L. Sewell, kimliği Frank James olarak açıklanan şüphelinin 30 saatlik arama sonunda bir ihbar yardımıyla yakalandığını bildirdi.

New York Polisi, 62 yaşındaki Frank James’in yarı otomatik tabancayla metro vagonunda etrafa ateş açtığını, silahın daha sonra olay yerinde üç ek şarjör, bir balta, havai fişekler ve bir bidon benzinle ele geçirildiğini kaydetti.

MAYIS

Irkçı saldırıda 10 kişi öldü

New York eyaletinin Buffalo kentinde üzerinde askeri kamuflaj üniforması olan bir kişi, girdiği süpermarkette ırkçı sloganlar atarak alışveriş yapanların üzerine ateş açtı. Saldırıda 10 kişi yaşamını yitirdi; çok sayıda kişi de yaralandı.

Buffalo kentindeki “Tops Friendly Market"e düzenlenen silahlı saldırıyı düzenleyen 18 yaşındaki Payton Gendron yakalandı.

Hayatını kaybeden 10 siyah Amerikalı’nın aileleriyle biraraya gelen ABD Başkanı Joe Biden, olayı “iç terör” olarak tanımladı.

İki yıl aradan sonra “Türk Günü Yürüyüşü”

Geleneksel New York Türk Günü Yürüyüşü, salgın nedeniyle verilen iki yıllık aradan sonra Manhattan’da yapıldı.

Madison Caddesi ve 53. Sokak'ta başlayan yürüyüş, Birleşmiş Milletler binasının karşısındaki Dag Hammarskjöld Parkı'nda son buldu.

39. Türk Günü Yürüyüşü‘ne, BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Washington Büyükelçisi Murat Mercan, New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, KKTC Temsilcisi Mustafa Lakadamyalı ve Azerbaycan Büyükelçisi Hazar İbrahim katıldı.

HAZİRAN

Irkçı saldırı sonrasında yeni silah satın alma yasası

New York Valisi Kathy Hochul, eyalette giderek tırmanan silah şiddetini önlemek için hazırlanan ve 10 maddeden oluşan yeni yasa tasarısını imzaladı. Yeni yasaya göre New York'ta, pompalı ve yarı otomatik silahları satın almak için belirlenen 18 yaş sınırı, 21’e yükseltildi.

New York eyaletinde tabanca satın almak için daha önceki 21 yaş yasasındaysa herhangi bir değişiklik yapılmadı.

Yasa tasarısının kanunlaşması, New York'un batısındaki Buffalo kentindeki süpermarket saldırısının ardından gelen tepkiler sonrasında kısa sürede hazırlandı.

Trump ve çocukları ifade vermeyi kabul etti

Eski ABD Başkanı Donald Trump ve çocukları Donald Trump Jr. ile Ivanka Trump, haklarında New York Eyalet Başsavcılığı tarafından başlatılan “Trump Organization Davası” kapsamında, mahkemeye yeminli ifade vermeyi kabul etti.

New York Eyalet Başsavcısı Letitia James, Trump Organization'a bağlı çeşitli kuruluşlarda yanlış beyanda bulunmak, evrakta sahtecilik, bazı emlakların değer ve mali abilgilerinde oynama yapmak, bina ve golf kursu gibi işletmelere borç verenlere yanlış bilgi vermek, eksik emlak beyanında bulunmak, vergi kaçırmak, sigorta yolsuzluğu yapmak, iş kayıtlarını tahrif etmek gibi çok sayıda iddiayla suçlamada bulunmuştu.

Epstein’in eski kız arkadaşı Maxwell 20 yıl hapse mahkum oldu

2019 yılında New York’taki MCC cezaevinde intihar eden milyarder işadamı Jeffrey Epstein’in eski kız arkadaşı Ghislaine Maxwell, federal mahkemede yapılan son karar duruşmasında 20 yıl hapse mahkum edildi.

60 yaşındaki Maxwell, 1994 ile 2004 yılları arasında Jeffrey Epstein’in yaşları 14’e kadar inen genç kızlara cinsel tacizde bulunmasına zemin hazırlamak ve yardım etmekten Aralık ayında yapılan duruşmalarda jüri üyeleri tarafından suçlu bulunmuştu.

TEMMUZ

New York’ta altıncı salgın dalgası

New York yeni bir Corona virüsü salgını ile karşı karşıya kaldı. New York Sağlık Müdürlüğü’nün verilerine göre Omicron’un alt varyantlarından BA.5 kentin bazı bölgelerinde yüzde 20 ila yüzde 25 oranında artış gösterdi.

New York Sağlık Teşkilatı, kent sakinlerine kapalı alanlarda yeniden maske kullanmalarını tavsiye ettiklerini açıkladı.

Pittsburgh Üniversitesi McGowan Enstitüsü’nde öğretim görevlisi ve aynı zamanda Enstitü Bilim Kurulu üyesi Doç.Dr. Ergin Koçyıldırım VOA Türkçe ’ye yaptığı açıklamada, New York kentinin altıncı kez salgın dalgasını yaşadığını belirterek, BA.5’in çok hızla yayıldığını söyledi.

AĞUSTOS

Salman Rüşdi bıçaklı saldırıya uğradı

Şeytan Ayetleri kitabının yazarı Salman Rüşdi, New York’ta bir etkinlikte yapacağı konuşma öncesinde Lübnan asıllı Amerikalı Hadi Matar’ın bıçaklı saldırısına uğradı. Nobel ödüllü yazar 1980’lerden beri İran’dan ölüm tehditleri alıyordu.

Salman Rüşdi'ye New York’ta Bıçaklı Saldırı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:29 0:00

EYLÜL

Teslim olan Bannon suçlamaları kabul etmedi

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın bir dönem baş stratejisti olan Steve Bannon, Trump'ın ABD-Meksika sınırına duvar inşa etmesine yardımcı olmak için bağışçıları kandırdığı iddiasıyla kara para aklama ve komplo suçlamalarını kabul etmedi.

68 yaşındaki Bannon, New York eyalet mahkemesinde görülen duruşmada savunmasını yaptı.

Savcılar Bannon'u, eski Cumhuriyetçi başkanın imzasını taşıyan duvar için "Duvarı İnşa Ediyoruz" adıyla bilinen özel bir bağış kampanyasına 15 milyon dolardan fazla katkıda bulunan bağışçıları dolandırmakla suçlamıştı.

77. BM Genel Kurul Çalışmaları başladı

Birleşmiş Milletler 77. Genel Kurulu’nun üst düzey toplantıları, 20 Eylül’de New York’ta yapıldı. Çalışmalara çok sayıda lider katıldı.

Genel Kurul’da COVID-19 salgını ve etkileri, Ukrayna savaşı, iklim değişikliği, küresel çatışmalar, dünyadaki ekonomik sorunlar gibi temel konularla ilgili liderlerin de katılımıyla toplantılar düzenlendi.

EKİM

Salman Rüşdi bir gözü ve bir elini kullanamayacak


Yazar Salman Rüşdi, New York’ta Ağustos ayında uğradığı bıçaklı saldırı sonucu bir gözünü ve bir elini kullanma yetisini kaybetti.

Rüşdi’nin menajeri Andrew Wylie, yazarın hala hastanede olup olmadığı bilgisini paylaşmadı; “Nerede olduğuyla ilgili herhangi bir bilgi veremiyorum. Ama Rüşdi hayatta. Önemli olan da bu” dedi.

KASIM

New York’ta acil durum ilan edildi


New York eyaletinin batısındaki 11 ayrı bölgeyi etkisi altına alan yoğun kar fırtınası kar can kayıplarına neden oldu.

New York Valisi Kathy Hochul, ABD Başkanı Joe Biden’dan bu bölgeler için “federal acil durum” ilan etmesini istedi.

Hochul, daha fazla ulusal muhafızı göreve çağırdığını açıkladı. Bölgede bulunun tüm havaalanlarında ulaşım tamamen durdu. Binlerce kişi elektriksiz kaldı.

Otoyolların birçoğunda trafik yasağı sürmesine rağmen 90 trafik kazası meydana geldi.

Nefret suçlarına karşı yeni yasalar

New York’ta bazıları ölümle sonuçlanan ve giderek artan nefret suçlarına karşı iki yeni yasa yürürlüğe girdi.

New York Valisi Hochul imzaladığı ilk yasanın, nefret suçundan hüküm giymiş olanların nefret suçunu önleme konusunda eğitimden geçmesini zorunlu hale getirdiğini söyledi.

Hochul diğer yasa çerçevesinde de, hoşgörüyü ve karşılıklı anlayışı teşvik etmek amacıyla eyaletin “İnsan Hakları Bölümü” tarafından geliştirilen bir kampanya yürütüleceğini açıkladı.

ARALIK

Trump’ın şirketi suçlu bulundu


Eski Başkan Donald Trump'ın emlak grubu “Trump Organization”, vergi makamlarını dolandırmak için 15 yıl boyunca komplo planı yürütmekten suçlu bulundu.

New York'taki eyalet mahkemesinde görülen davaya başkanlık eden Yargıç Juan Merchan, cezanın açıklanacağı tarih olarak 13 Ocak’ı belirledi.

New York’ta 2,7 kişi yoksulluk sınırı altında yaşıyor

New York Eyalet Denetim Ofisi, 2021 yılı verilerine dayalı raporunda, eyalet sakinlerinin yüzde 14’ünün, yoksulluk sınırı altında yaşadığını açıkladı. New York’ta yoksulluk sınırı altında yaşayanların sayısı 2,7 milyona kişiye ulaştı.

Rapora göre, New York kentinde de yoksulluk oranı geçtiğimiz yıllara göre arttı. New York kentinin beş ayrı bölgesinden biri olan Bronx’ta yoksulluk oranı, yüzde 24’e yükseldi.

New York kentine bağlı diğer bölgelerden Brooklyn’de yoksulluk oranı yüzde 17,8 Manhattan da ise yüzde 16,3’e çıktı.

Kar fırtınası New York’ta 37 can aldı

ABD’nin neredeyse üçte ikisini etkisi altına alan kara kış, milyonlarca Amerikalı’nın Noel tatilini zehir etti. Ağır kış şartları, birçok eyalette yoğun kar yağışı, şiddetli rüzgar, dondurucu kutup soğuklarına yol açtı.

11 eyalette en az 70 kişi yaşamını yitirdi. New York, en fazla etkilenen eyalet oldu. New York’un ikinci büyük kenti Buffalo’da 37 kişi yaşamını yitirdi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG