Erişilebilirlik

Ortadoğu'daki karışıklık piyasaları çalkantıya sürükledi, petrol fiyatları sıçradı


Hem Brent hem de Batı Teksas ham petrolü, piyasaların açıldığı erken saatlerde varil başına 4 dolardan fazla arttı.  
Hem Brent hem de Batı Teksas ham petrolü, piyasaların açıldığı erken saatlerde varil başına 4 dolardan fazla arttı.  

İsrail ve Filistinli İslamcı grup Hamas arasındaki çatışmaların Ortadoğu'daki petrol arzını etkileyebileceği korkularının artması üzerine bugün petrol fiyatları yüzde 3'ün üzerinde yükseldi.

Brent ham petrolün fiyatı yüzde 3,6 oranında yani 3,07 dolar artarak varil başına 87,65 dolara, Batı Teksas ham petrolü ise yüzde 4,1 oranında yani 3,36 dolar artarak varil başına 86,15 dolara çıktı.

Hem Brent hem de Batı Teksas ham petrolü, piyasaların açıldığı erken saatlerde varil başına 4 dolardan fazla arttı.

Bu artış, petrol fiyatlarının Mart ayından bu yana en düşük seviyeyi gördüğü geçen haftaki aşağı yönlü fiyat gerilemesini tersine çevirdi. Geçen hafta Brent petrolün fiyatı yüzde 11, Batı Teksas petrolü ise yüzde 8'den fazla düşmüştü. Bunun nedeni, olumsuz makroekonomik görüntünün küresel petrol talebiyle ilgili kaygıları yoğunlaştırmasından kaynaklanmıştı.

Döviz ticareti firması OANDA'dan Craig Erlam, “Piyasanın OPEC+ ülkelerinin petrol üretimine yönelik kısıtlamalarının sonucu olarak zaten aşırı derecede sıkışık olduğu dönemde İsrail'e yapılan saldırı, petrol fiyatlarına ilave risk primleri ekledi. Bu durum teoride arzı daha da sıkıştırabilir” dedi.

Ortadoğu'daki şiddet patlaması, Amerika'nın Suudi Arabistan ve İsrail arasındaki yeniden yakınlaşma çabalarını raydan çıkarabilir. Bu çabalar kapsamında Suudi Arabistan'ın, Washington ve Riyad arasındaki savunma anlaşması karşılığında İsrail'le ilişkileri normalleştirmesi öngörülüyordu.

Suudi Arabistanlı yetkililerin Cuma günü Beyaz Saray'a, önerilen İsrail anlaşmasının bir parçası olarak, önümüzdeki yıl petrol üretimini arttırmaya istekli olduklarını bildirdiği kaydedilmişti.

Riyad ve Moskova, 2023 sonuna kadar gönüllü olarak günde toplam 1 milyon 300 bin varillik petrol üretimi kesintisine gidilmesi konusunda anlaşmıştı.

Uzmanlar, Ortadoğu'daki çatışmaların olası etkileri arasında İran'ın petrol ihracatında olası bir yavaşlama olabileceğine işaret ediyor. İran'ın petrol ihracatı, Amerikan yaptırımlarına rağmen bu yıl ciddi oranda artmıştı.

Yatırım bankacılığı firması Saxobank'tan Ole Hansen, İran'ın petrol üretiminin geçen yıl günde yaklaşık 600 bin varil arttığını, İran içinde ve dışında depolanan ham petrolün piyasaya satıldığını ve bunun, Suudi Arabistan ve Rusya'nın petrol üretimine getirdiği kısıtlamaları bir nebze hafiflettiğini kaydetti.

Hansen, “Dikkatlerin İran'a çevrilmesi durumunda daha sıkı yaptırımların getirilmesi olasılığı söz konusu. Bu durum, olası arz sıkışıklıklarına ve piyasa içinde daha da sıkılaşan koşullara yol açabilir” dedi.

Forum

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG