Erişilebilirlik

36 yıldır dünyanın müziği İzmir’e taşınıyor


İzmir Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı (İKSEV) tarafından düzenlenen Uluslararası İzmir Festivali 36’ncı kez müzikseverlerle buluştu. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki açılış, festival kapsamında genç bestecileri özendirmek ve desteklemek amacıyla yapılan Dr. Nejat Eczacıbaşı Ulusal Beste Yarışması’nda finale kalan eserlerin seslendirildiği konserle yapıldı.

Konserde Hasan Niyazi Tura ve Arda İşkol’un bestelediği keman konçertoları, Oğuzhan Balcı yönetimindeki İzmir Devlet Senfoni Orkestrası ile solistler Can Özhan ve Özgecan Günöz tarafından dinleyicilere sunuldu.

36 yıldır dünyanın müziği İzmir’e taşınıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:05:15 0:00

2 Haziran-11 Temmuz arasındaki festivalde Efes Tiyatrosu’ndan İzmir Agorası’na, Çeşme Kalesi’nden Celsus Kütüphanesi’ne İzmir’in farklı tarihi ve turistik yerlerinde sahnelenecek konserlerle dünyanın her yerinden müzikseverlere Türkiye ve İzmir’in tanıtılması amaçlanıyor.

“Yurt dışından birçok sanatçı buraya katılmak için adeta yarışıyor”

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan İKSEV Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, festivalin başarısını şu sözlerle anlattı: “Biz kentin tanıtımı ve turizmin gelişmesi için yapılan bu festivalin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. 36 yıl boyunca çok yol katettik diye inanıyorum. Avrupa Festivaller Birliği’nde yönetim kuruluna girdik ve başkan yardımcısı göreviyle ben orada bulunmaktayım. Orada bulunmak kişisel bir şey değil. Bu festivalimizin ne kadar başarılı olduğuyla doğru orantılı. Yurtdışından birçok sanatçının buraya katılmak için adeta yarıştığını da söylemem gerekiyor.”

Genç bestecilerin festival sayesinde dünyaya açıldığını dile getiren Sarper, “36’ncı yılda bu akşam yine bir yarışmayla başlıyoruz. Bu yarışmayı gerçekten çok önemsiyoruz. Bu, genç bestecilerin sadece beste yapmaları için onları teşvik etmek değil aynı zamanda yurtdışına açılmalarını da sağlamak için yapılan bir çalışmadır. Geçtiğimiz yıl bunun en iyi örneğini de gördük diye düşünüyorum. Dünyanın en önemli dans topluluklarından biri olan Martha Graham Dans Topluluğu’nun bir koreografı bu yarışmada birinci olan 23 yaşındaki genç bir bestecimizin bestesine bir koreografi yaptı. Bu, çok büyük bir başarı. Artık Martha Graham gibi bir topluluğun repertuvarına giren bir çalışmamız olmuş oldu. Bu yıl da yarışmayı kazanan eseri Cumhuriyetimizin 100’üncü yılına ithaf edeceğiz” şeklinde konuştu.

Sarper, festivalin dünya çapında daha fazla duyurulması için destek beklediklerini de söyleyerek, “Kültür Bakanlığı’mız, belediyemiz, kentimizin önde gelen kurumlarının el birliğiyle bence bu tanıtım çok daha büyük boyutlara ulaşabilir diye inanıyorum” dedi.

“Bu festival hakikaten bir pırlantadan daha değerli”

Festivale katılan müzikseverler de etkinliğe daha çok sahip çıkılmasını istedi. VOA Türkçe’ye konuşan Hacettepe Üniversitesi Ankara Devlet Konservatuvarı öğrencisi İrem Başar, festivalin özellikle gençler için çok önem taşıdığını vurguladı. Başar, “Burası, benim gibi hala bestecilik bölümünde öğrenci olanlar için veya aktif olarak bestecilik yapan insanlar için büyük bir tecrübe. Çünkü Türkiye’de eserlerimizi çok fazla seslendirebilme imkanımız olmuyor. Genellikle orkestraların kendi repertuvarları oluyor. Bu tarz yarışmalarla ve festivallerle bu konuda hak sahibi olduğumuzu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Festivalin müdavimlerinden Berrin Ertürk de “Bu festival hakikaten bir pırlantadan daha değerli. Bu tür etkinliklerin olabilmesi için bizim çok daha fazla katkı koymamız lazım. Çok nadir kaldı artık. Değerini bilerek katılmamız lazım” dedi.

İşadamı Süleyman Şenocak ise festivale katılma nedenini “Şu seçimlerden dolayı bütün toplum çok gerildi. Böyle bir sanat etkinliğinde biraz rahatlayacağımızı düşünüyorum” sözleriyle anlattı. Şenocak İzmir’deki tarihi mekanlarda dünyaca ünlü müzisyenleri dinlemekten büyük haz aldığını da söyledi.

Festival programında neler var?

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları, Eczacıbaşı Holding’in ana sponsorluğu, Tekfen Vakfı, İtalya'nın İzmir Konsolosluğu, İzmir Goethe Enstitüsü, Portekiz Büyükelçiliği ile Portekiz İzmir Fahri Konsolosluğu, Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu, İzmir Fransız Kültür Merkezi ile birçok kuruluşun işbirliği ile düzenlenen festival 2 Haziran-11 Temmuz günleri arasında devam edecek.

Festival, dünyaca ünlü şef Aziz Shokhakimov yönetiminde Tekfen Filarmoni Orkestrası’ndan dört üyesinin 6 Şubat deprem felaketinde can verdiği Hatay Akademi Orkestrası’na, Akdeniz havzasının kadim müziğini yeniden ele alıp işleyen La Cantiga de la Serena grubundan, geleneksel Portekiz müziğinin ünlü besteci ve gitaristi Pedro Joia’ya dünyanın birçok yerinden sanatçıyla müzikseverleri buluşturacak.

Festival programına http://www.iksev.org/tr/izmir-festivali/program internet sitesinden ulaşmak mümkün.

Konserlerin tam bilet fiyatları 200-400 TL olarak satılıyor. Öğretmen, öğrenci, emekli ve 60 yaş üstü için biletler sınırlı sayıda ve belirli kategorilerde 100 TL. Bilet satışları biletix.com internet sitesinin yanısıra Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki ana gişe ve Pan Kitabevi’nden yapılıyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG