Erişilebilirlik

Pakistan’da Bir Amerikalı Daha Hapse Atıldı


Pakistan’da Bir Amerikalı Daha Hapse Atıldı
Pakistan’da Bir Amerikalı Daha Hapse Atıldı

Pakistan’ı ziyaret etmekte olan bir Amerikalı vizesi dolduğu gerekçesiyle Peşavar’da hapse atıldı.

Mahkeme, vize süresi geçen Ekim ayında dolan Aaron Mark DeHaven adlı Amerikan vatandaşının 14 gün gözaltında tutulmasına karar verdi. Amerikan Büyükelçiliği, ülkede izinsiz bulunmakla suçlanan Amerikalı'ya hukuki yardım sağlamaya çalışıyor.

Pakistan’daki tutuklu diğer Amerikalı ise, dün, hakkındaki cinayet suçlamasını diplomatik dokunulmazlığı olduğu gerekçesiyle reddetmişti.

Dün ilk kez mahkemeye çıkarılan Raymond Davis, aynı gerekçeyle imzalaması gereken belgeleri de imzalamadı. Lahor’daki mahkeme duruşmayı 3 Mart tarihine erteledi.

İslamabat’taki Amerikan Büyükelçiliği’nde çalışan Davis, geçen ay, Lahor’da, iki sivili vurarak öldürmüştü. CIA personeli olduğu bildirilen Davis, saldırıya hedef olduğunu ve kendisini savunmak amacıyla ateş açmak zorunda kaldığını ileri sürüyor.

Davis, daha sonra konsolosluktaki güvenlik ekiplerinden yardım istemiş ve olay yerine yetişmeye çalışan konsolosluk aracı yolda bir Pakistanlı’ya çarparak ölümüne sebep olmuştu.

Amerika, hapis tutulan Davis’in diplomatik dokunulmazlığı olduğunu ve derhal serbest bırakılması gerektiğini ileri sürüyor. Pakistan’a göre ise CIA ajanının diplomatik dokunulmazlığı olup-olmadığına mahkemeler karar verecek.

Amerikan Kongresi, Davis’in serbest bırakılmaması durumunda, Pakistan’a milyarlarca dolarlık askeri ve ekonomik yardımı kesmeyi planlıyor.

XS
SM
MD
LG