Erişilebilirlik

Piyasalar FED'in Faiz Kararını Bekliyor


ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell
ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Jerome Powell

Amerikalı yetkililer finansal istikrarı arttırmanın yollarını ararken First Republic Bankası'nın karşılaştığı sorunları gidermeye yarayacak önlemler almaya çalışıyor. Merkez Bankaları ise bankacılık sektöründe yaşanan son karmaşanın, faiz oranlarını arttırma ihtiyacını azaltıp azaltmadığını değerlendiriyor.

Piyasalardaki çalkantı azalırken bugün ABD Merkez Bankası (FED) toplantısı gündemde. FED toplantının ardından faiz kararını açıklayacak.

FED'in yüksek enflasyonla mücadelede art arda aldığı faiz arttırma kararları bankacılık sektöründe 2008 krizinin ardından yaşanan en büyük krize yol açan etkenlerden biri olarak görülüyor. FED'in faiz oranlarını sektördeki sarsıntı öncesinde öngörülen 50 baz puanlık artışın yarısı kadar yani 25 baz puan artırması bekleniyor.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, bugünkü açıklamasında, bankacılık sektöründeki çalkantının, ECB'nin yeni yürürlüğe girmeye başlayan faiz oranı artışlarının etkisini güçlendirebileceğini söyledi.

Lagarde, daha önceki açıklamasında piyasadaki dalgalanmanın, kredi üzerindeki etkileri olarak talebi ve enflasyonu düşürmesinin, ECB'nin para politikasını sıkılaştırmasının yerine bir ölçüde geçebileceğini söylemişti.

Ancak İngiltere'de geçen ay enflasyonda görülen beklenmeyen artış, yatırımcıları İngiltere Merkez Bankası'nın faizleri en az 25 baz puan arttıracağını düşünmeye sevk etti.

Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) tahvil kayıpları nedeniyle iflasından iki haftadan az süre sonra Man Grubu CEO'su Luke Ellis, çalkantının sona ermediğini ve başka bankaların iflasını da beklediğini söyledi.

SVB'nin iflası bankalar için dalgalı bir 10 günün başlamasına neden olmuş ve İsviçre’de Credit Suisse bankasının rakibi UBS tarafından 3,2 milyar dolar karşılığında devralınmasına yol açmıştı.

Bu anlaşma banka hisselerini biraz rahatlatsa da ABD bankası First Republic hala riskli durumda. Konuya yakın üç kaynağın Reuters haber ajansına bildirdiğine göre banka yeni sermaye sağlayamazsa küçülmeye gidecek.

Bir noktada yüzde 60 yükselen First Republic hisseleri dün genişletilmiş ticarette yüzde 9 düştü. Bankayla ilgili senaryolar, büyük bankaların CEO'ları Washington'da iki günlük bir toplantı için biraraya geldikleri sırada tartışılıyor.

Büyük bankaların, merkezi San Francisco'da bulunan First Republic'e sağladığı 30 milyar dolarlık nakit desteğinin bankanın ayakta kalamayacağına dair kaygıları ortadan kaldırmaması üzerine JPMorgan Chase, bankanın yeni sermaye arayışına yardım ediyor.

"Banka iflaslarının incelenmesi gerekir"

Maliye Bakanı Janet Yellen'in dün ABD bankacılık sisteminin son baskılara rağmen sağlam olduğunu söylemesinin ardından, Maliye Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, SVB ve Signature Bank'ın başarısızlıklarının incelenmesi gerektiğini belirtti.

Adeyemo, ABD Latin Ticaret Odası ev sahipliğindeki etkinlikte, "Bankacılık sisteminde ekonomimizi ve ülke çapındaki mevduat sahiplerini koruyan bir dizi kural ve prosedüre sahip olduğumuzdan emin olmak için söz konusu iki bankanın başarısızlıklarını gözden geçirmemiz önemli" dedi.

Adeyemo, durumu gözlemlemeye devam edeceklerini ve ABD'nin mali istikrarını güçlendirmek için gelecekte atılacak adımları değerlendireceklerini söyledi.

ABD'de "Hesap sorulsun" baskısı

ABD'de batan bankaların yöneticilerine hesap sorulması konusunda siyasi baskı da mevcut. Senato Bankacılık Komisyonu Başkanı, batan SVB ve Signature Bank'ın bir dizi oturumunun ilkinin 28 Mart'ta başlayacağını açıkladı.

FED, SVB'nin denetimiyle ilgili incelemesinin, 1 Mayıs'ta tamamlanıp kamuoyuna açıklanacağını belirtse de finans piyasaları ve bankacılık sistemindeki son çalkantının, FED Başkanı Jerome Powell'ın bugünkü basın toplantısında belirgin bir şekilde yer alması bekleniyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG