Erişilebilirlik

"Rus Askerleri Herson'da Terk Edilen Evleri Yağmalıyor"


Ukrayna, Rusya'yı, güneydeki Herson kentinde terk edilmiş evleri yağmalamakla ve sokak savaşına hazırlanan sivil kıyafetli askerleri bu evlere yerleştirmekle suçladı. Hem Rusya hem de Ukrayna, Herson'daki muharebenin Ukrayna savaşının dönüm noktalarından biri olacağını tahmin ediyor.

Rusya son günlerde Ukrayna'nın Herson'un kontrolunu ele geçirmek amacıyla saldırı düzenleyeceği beklentisiyle kentte yaşayan sivillerin tahliye edilmesi talimatı verdi. Herson, Şubat ayında başlayan işgalden bu yana Rusya'nın ele geçirdiği tek bölge başkenti.

Savaştan önce nüfusu 300 bin olan Herson'da, hem Ukrayna hem de Rusya'nın bildirdiğine göre son 48 saattir elektrik ve su hizmeti sağlanamıyor.

Rusya tarafından atanan yetkililer, Ukrayna'yı sabotajla suçladı ve elektrik hizmetini yeniden sağlamak için çalıştıklarını söyledi. Ukraynalı yetkililerse Rusya'nın bir buçuk kilometrelik elektrik hatlarını söktüğünü, Ukrayna kuvvetleri bölgeyi ele geçirmeden elektrik hizmeti sağlanmasının mümkün olamayacağını bildirdi.

Kiev, bölgedeki tahliye talimatını, bir savaş suçu sayılan zorunlu sınırdışı olarak tanımladı. Moskova ise bölge sakinlerini güvenlik gerekçesiyle uzaklaştırdığını iddia ediyor.

Herson, Dinyeper Nehri'nin batı yakasında, Rusya'nın elinde bulunan tek toprak parçası üzerinde yer alıyor. Herson'un egemenliğini ele geçirmek, Ekim ayı başından bu yana Ukrayna kuvvetlerinin güneyde yoğunlaştırdığı karşı harekatın ana odak noktası.

Herson içindeki durum ise bağımsız olarak doğrulanamadı. Kentin yakınındaki cephede bulunan Ukrayna kuvvetleri Reuters'a, son günlerde Rus askerlerine karşı sert çatışma beklediklerini söyledi.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Danışmanı Mihailo Podolyak, bugün paylaştığı Twitter mesajında, "Herson sakinleri evlerinden zorla uzaklaştırılırken Rus ordusu ve FSB (Rus Federal Güvenlik Servisi) yetkilileri, en çok sevdikleri şeyi yapıyor; evleri yağmalıyorlar. Korumaya geldikleri insanlardan çalıyorlar" dedi.

Ukrayna ordusu, gece yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin "sivil kıyafetler giyerek kimliklerini gizledikleri, sivillerin evlerini işgal ettikleri, sokak çatışmaları için içeride oluşturdukları mevzileri güçlendirdikleri" bildirildi.

Açıklamada ayrıca Rus gazetecilerin Ukrayna'nın sivillere zarar verdiği suçlamalarını içeren video görüntüleri kurgulamaya hazırlandıkları kaydedildi.

Reuters, Ukrayna'nın suçlamaları hakkında Rus yetkililerden yorum talebinde bulundu.

Bölgedeki gücünü pekiştirmek için son aylarda binlerce asker konuşlandıran Moskova, son günlerdeyse bu askerleri çekebileceğine ilişkin sinyaller verdi.

Bölgenin Rusya tarafından atanan idari kadrosundan Kirill Stremousov, geçen hafta, Rusya'nın nehri geçerek geri çekilebileceğini kaydetti. Ancak Moskova'daki üst düzey yetkililer bu konuda sessiz kaldı.

Sessiz Pazartesi

Ukrayna'nın başka bölgelerindeyse hafta, büyük bir Rus saldırısı olmadan, olaysız başladı. Son birkaç aydır Rusya, hafta başlarında Ukrayna çapında geniş çaplı hava saldırıları düzenliyordu.

Rusya, Ukrayna'nın enerji sistemini tahrip etme amacıyla sivil altyapı hedeflerini füzelerle vuruyor; 10 Ekim'den bu yana Pazartesi sabah saatlerinde yoğun hava saldırıları düzenliyordu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, gece yaptığı konuşmada, halkın daha fazla saldırıya hazırlıklı olmasını söyledi.

Elektrik kesintileri

Rus füze ve silahlı insansız hava aracı saldırılarının altyapıya verdiği hasar nedeniyle enerji sıkıntısını azaltmaya çalışan Ukrayna elektrik enerjisi firması ise bugünkü açıklamasında tüketicilere, Kiev ve diğer kentlerde elektrik kesintilerine hazırlıklı olmalarını bildirdi.

Geçen ay Rusya'nın enerji tesislerine düzenlediği ve enerji altyapısının yüzde 40'ının tahrip olduğu saldırıları sonrasında 3 milyon nüfuslu Kiev'de elektrik kesintileri, rutin hale gelmeye başladı.

Ukrenergo enerji firmasından yapılan açıklamada, "Ülkenin enerji ağı Rus terör saldırıları sonrasında tam kapasite işlevine başlayamaz. Bazı bölgelerde yüksek voltajlı altyapılara aşırı yüklenme olmasını engellemek için elektrik kesintilerine gitmek zorundayız" denildi.

Açıklamaya göre yerel saatle sabah 06.00'da başlayacak ve gün sonuna kadar devam edecek zorunlu karartma programı Kiev dışında Çernihiv, Çerkasi, Jitomir, Sumi, Harkiv ve Poltava'yı etkileyecek.

Zelenski, gece yaptığı konuşmada, 4 buçuk milyon kişinin elektrik enerjisinden yoksun olduğunu söyledi.

"Washington ve Moskova görüştü" iddiası

Wall Street Journal gazetesinde yer alan, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in danışmanlarıyla görüştüğü şeklindeki haber hakkında Beyaz Saray'dan da Kremlin'den de yorum gelmedi.

Habere göre görüşmelerin amacı, Ukrayna'daki savaşın ülke sınırları dışına taşması ya da nükleer çatışmaya dönüşmesi riskini azaltmaktı.

Wall Street Journal'da yer alan haber, Washington Post gazetesinin Amerikalı yetkililerin uluslararası destek almaya devam etmesi için Kiev'i Rusya'yla müzakere etme istekliliği göstermeye teşvik ettiği haberini izledi.

Zelenski, Eylül sonunda Ukrayna'nın dört bölgesini ilhak ettiklerini açıklayan Putin cumhurbaşkanı olduğu sürece, Ukrayna'nın Rusya'yla müzakere edemeyeceğini kaydetmişti.

Moskova, barış görüşmelerinin yapılamamasından Ukrayna'yı sorumlu tutuyor; ancak aynı zamanda ilhak ettiği Ukrayna topraklarını müzakereye açmayacağını vurguluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG