Erişilebilirlik

'Rusya'da Cumhurbaşkanlığı Pazarlığı Kimseyi Şaşırtmadı


Moskova'daki bir festivalde gösterilen Medvedev ve Putin kuklaları
Moskova'daki bir festivalde gösterilen Medvedev ve Putin kuklaları

Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev, gelecek yılki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olmayacak ve yerini Başbakan Vladimir Putin’e devredecek. Amerika’nın Sesi muhabirlerinden Andre de Nesnera, bu durumun olası etkilerini araştırdı.

Vladimir Putin’in gelecek yıl cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olması ve Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’in de başbakanlığı alması, Rusya uzmanlarının çok şaşırdığı bir şey değil.

Columbia Üniversitesi’nden Rusya uzmanı Robert Legvold, cumhurbaşkanlığı seçiminin Putin ve Medvedev arasında geçeceğinden ve Putin’in geri dönmeye çalıştığından kimsenin kuşkusu olmadığını söylüyor. Legvold, iki yıl önce cumhurbaşkanlığı süresinin dört yıldan altı yıla uzatılmasının da aynı amaca hizmet ettiğini belirtiyor.

Ancak Rusya uzmanları, Medvedev ve Putin arasındaki koltuk değişiminin Mart ayındaki seçimleri de kuşkulu hale getirdiğine işaret ediyor.

Carnegie Uluslararası Barış Vakfı’ndan Matthew Rojansky’nin bakış açısıysa daha farklı. Mart ayındaki seçimlerin düzmece olup olmadığının bir anlam ifade etmediğini söyleyen uzman asıl sorunun, Rusya’daki diğer siyasi oluşumların katılımcı siyasetten yoksun tutulması olduğunu kaydediyor.

Uzmanlara göre Rusya’da liderler, medyayı kontrol altına alarak ve muhalefeti bastırarak iktidarlarını sağlamlaştırdı. Putin’in Mart seçimlerini kazanmasına, hatta ikinci altı yıllık dönemde de kendisini seçtirmesine ve 2024 yılına kadar iktidarda kalmasına kesin gözüyle bakılıyor. Bu tarz bir siyasi yetkiye Stalin döneminden bu yana sahip olunmadığını belirten Matthew Rojansky, Putin’in kendi konumunu koruyacak yeterli karizma ve siyasi güce sahip olduğunu kaydediyor.

Onun dışında Putin’in Rusya’da popüler olduğu inkar edilmez bir gerçek. Ancak hükümet için aynı şey söylenemez.

Robert Legvold, Putin’in cumhurbaşkanlığına geri dönmek isteme gerekçesini de buna bağlıyor. Yani Putin kişisel popülaritesini, rejimi, hükümeti ve politikalarına destek sağlamak amacıyla kullanabilir. Kamuoyu yoklamalarında da Vladimir Putin’e destek güçlü, ama hükümet için aynı şey söylenemez.

Sonuçta Putin ve Medvedev’in bir ekip halinde çalıştığı gerçeğini kimse reddetmiyor. Ancak bu ikiliyi önümüzdeki dönemde devlet kurumlarının modernizasyonu, siyaset sisteminin demokratikleştirilmesi ve yolsuzlukla mücadele gibi son derece zorlu görevler bekliyor. Ama uzmanlara göre şimdiye kadar bu sorunlarla uğraşmayan ikilinin önümüzdeki dönemde de bu yönde bir çaba göstermesi beklenmiyor.

XS
SM
MD
LG